Chleb gryczano ryżowy ze śliwką
Jeśli nie lubicie pieczywa z dodatkami możecie pominąć suszone śliwki. Możecie też zamiast śliwki dodać np ziarna słonecznika czy dyni. Z dodatkami czy bez bardzo polecam Wam ten chlebek, bo jest pyszny. Chleb gryczano ryżowy ze śliwką upiekłam na zakwasie owsiano ryżowym, ponieważ taki obecnie mam, ale na innym też można go upiec.
Wyrastanie. Tym razem ciasto na czas wyrastania włożyłam do nagrzanego wcześniej do 40 stopni piekarnika. Dodatkowo owinęłam go porządnie ściereczką, żeby miał cieplutko. Dzięki temu chlebek po 2 godzinach był prawie gotowy do pieczenia.
Koszyk/sitko do wyrastania. Polecam, aby wymiary sitka czy koszyka były trochę mniejsze niż gar, w którym pieczecie. Ułatwi to przekładanie chleba do gorącego gara.
Na ściereczce czy papierze do pieczenia? Ponieważ w chlebie znajdowały się śliwki, tym razem chleb wyrastał na papierze do pieczenia. Uformowaną kulkę ciasta przełożyłam na papier a następnie przełożyłam całość do sitka. Dzięki temu podczas pieczenia i wyrastania wystające z ciasta śliwki nie przykleiły się ani do gara ani ściereczki. Chleb wyrósł ładnie, szybko a dodatkowo łatwiej się go po wyrośnięciu przekładało do gara.
Chleb gryczano ryżowy ze śliwką – składniki i przygotowanie
Składniki na chleb o średnicy 20 cm
Zaczyn
- 150 g zakwasu, u mnie owsiano ryżowy
- 50 g mąki gryczanej
- 50 g mąki ryżowej
- 100 g lekko ciepłej wody
Ciasto właściwe – po 12 godzinach
- cały zaczyn
- 100 g mąki gryczanej (Sano Gluten Free)
- 100 g mąki ryżowej (Pięć Przemian)
- 100 g skrobi ziemniaczanej (Sano Gluten Free)
- 22 g łuski babki jajowatej (Natura Wita)
- 350 + 40 g ciepłej wody (ok 40 stopni)
- 10-12 g soli
- 100 g suszonej śliwki
PRZYGOTOWANIE
- Zaczyn – do zakwasu dodajemy mąki, wodę i dokładnie mieszamy. Przykrywamy i ostawiamy na 8-12 godzin, u mnie na całą noc.
- Rano, do zaczynu dodajemy pozostałe mąki, łuski babki jajowatej, sól i ok 350 g ciepłej wody. Mieszamy bardzo dokładnie, żeby nie było grudek i ostawiamy na 30-40 minut aby ciasto zgęstniało.
- Po tym czasie do ciasta dodajemy śliwki i ponownie mieszamy. Ciasto ma być miękkie, lekko klejące się do rąk. Jeśli będzie zbite, twarde, należy dodać wody. Ja dodałam 40 g, czyli w sumie w moim cieście było 390 g wody.
- Na matę lub stolnicę wysypujemy trochę mąki np gryczanej i kładziemy na nią ciasto, które powinno być zwarte, miękkie i lekko klejące się do rąk.
- Ciasto spłaszczamy, żeby powstał niewielki placek który następnie składamy na pół, jeszcze raz na pół i ponownie na pół – ciasto należy złożyć 3-4 razy (można więcej) – w ten sposób napowietrzamy chleb.
- Sitko lub durszlak (może być również specjalny koszyk do wyrastania) wykładamy ściereczką, którą mocno obsypujemy mąką (u mnie mąka gryczana). Następnie ciasto układamy na ściereczce. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na kilka godzin w ciepłe miejsce. U mnie były to 2 godziny, prawdopodobnie dlatego, że ciasto włożyłam do wcześniej nagrzanego do 40 stopni piekarnika. W niższych temperaturach chleb potrafi wyrastać i 5 godzin.
- Kiedy ciasto jest już wyrośnięte do zimnego piekarnika wkładamy garnek żeliwny i ustawiamy 230 stopni, funkcja góra dół. Garnek porządnie nagrzewamy – u mnie min 30 minut od momentu osiągnięcia 230 st.
- Wyrośnięte ciasto delikatnie przekładamy do garnka, nacinamy, przykrywamy i wkładamy do piekarnika.
- Pieczemy w 230 stopniach grzanie góra dół przez 35 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 210 stopni, ściągamy przykrywkę i pieczemy jeszcze ok 20-25 minut.
- Studzimy na kratce. Kroimy letni lub całkowicie wystudzony.
Smacznego 🙂
1 komentarzy
ddgrdgdd