Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca

@2022 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign

DRUKUJ DRUKUJ
PieczywoPieczywo na zakwasieZakwasy

Zakwasy bez glutenu (3 rodzaje)

Sylwia 27/03/2020
Sylwia 27/03/2020

Zakwasy bez glutenu

Przygotowałam dla Was zestawienie 3 różnych zakwasów bezglutenowych – gryczano ryżowy, owsiano ryżowy i owsiano gryczany. Wszystkie robiłam w tym samym czasie, z każdego coś upiekłam, dlatego łatwo jest mi je porównać zarówno pod względem trudności wykonania jak i smaku a bardziej kwaskowatości. Poniżej znajdziecie trzy przepisy na zakwasy nez glutenu oraz moje porady, które w trakcie przygotowywania mogą być dla Was pomocne.

 

JAK DŁUGO PRZYGOTOWYWAŁAM ZAKWASY BEZ GLUTENU?
  • Czas potrzebny do przygotowania zakwasu to około 5-7 dni
  • Zakwas gryczano ryżowy zaczęłam używać dnia 5, natomiast owsiane dnia 6 i 7.

 

TEMPERATURA
  • Zakwasy bezglutenowe lubią ciepło. Dlatego najlepiej odłożyć je w miejsce gdzie jest ciepło i nie ma przeciągu. U mnie słoiki najczęściej stały na płycie grzewczej, albo w piekarniku przy włączonej lampce. Czasami po nocy, kiedy zauważyłam, że zakwasy słabo pracują, nagrzewałam piekarnik do 35-40 stopni, następnie go wyłączałam, umieszczałam tam słoiki i zamykałam drzwiczki.

 

ROZWARSTWIENIE
  • Żeby zakwas się nie rozwarstwił musi być bardzo gęsty, konsystencja ma przypominać jogurt grecki.
  • Jeśli zakwas się rozwarstwi, nie martwcie się. Przy następnym dokarmianiu dodajcie więcej mąki albo mniej wody.

 

WZROST I BĄBELKOWANIE
  • Poniżej zamieściłam zdjęcia dzień po dniu, żebyście mogli zobaczyć jak u mnie zachowywały się poszczególne zakwasy.
  • Z tych trzech zakwasów najmocniej bąbelkował mi zakwas owsiano ryżowy, najsłabiej gryczano ryżowy.

 

PRZECHOWYWANIE I DOKARMIANIE
  • Gotowy zakwas należy przechowywać w lodówce i dokarmiać 1 raz w tygodniu.

 

PRZED PIECZENIEM
  • Przed każdym pieczeniem należy zrobić zaczyn. W tym celu wyciągamy nasz zakwas z lodówki i odstawiamy na 2-3 godziny, aby się ogrzał. Po tym czasie dokarmiamy go. Pamiętajcie alby dodać tyle mąki i wody aby wystarczyło Wam na chlebek plus odłożenie zakwasu do lodówki – chyba, że w lodówce przechowujecie dużo zakwasu, wtedy dodajecie tyle ile jest potrzebne do wypieku.  Przykładowo – na chleb potrzebuje 200 g zaczynu plus 100 g do odłożenia do lodówki, czyli zaczynu w sumie powinnam uzyskać około 300 g. Dlatego do zakwasu (100g) dodaje ok 100-120 g mąki i 100 g wody.
  • Dokarmiony zakwas należy odłożyć na 10-12 godzin, dlatego polecam dokarmiać go wieczorem. Rano, część odłożyć do lodówki a z pozostałej upiec pieczywo.

 

KWASKOWATOŚĆ, SMAK, ZAPACH
  • Dojrzały zakwas ma kwaskowaty zapach.
  • Najbardziej kwaśny po upieczeniu był wypiek (chleb) z zakwasu gryczano ryżowego. Natomiast wypieki (ciasto i chleb) z zakwasów owsianych miały porównywalną kwaskowatość, ale zdecydowanie mniejszą niż chleb gryczano ryżowy.
  • Pamiętajcie, że im zakwas starszy tym kwaśniejszy.

 

CZY MIAŁAM JAKIEKOLWIEK TRUDNOŚCI Z KTÓRYMKOLWIEK ZAKWASEM?

  • dnia 4, do zakwasu gryczano ryżowego dodałam tylko mąkę gryczaną, gdyż zauważyłam, że słabo pracował. W kolejnych dniach wszystko było już dobrze, zakwasy bardzo ładnie pracowały

 

Zakwasy bez glutenu – przepis ogólny

Składnikami niezbędnymi do zrobienia bezglutenowego zakwasu są:

  • mąka bezglutenowa np owsiana, ryżowa, gryczana…
  • lekko ciepła woda przeważnie w takiej samej ilości jak mąka

Dodatkowo potrzebujemy:

  • wysoki słoik, najlepiej litrowy
  • łyżka najlepiej drewniana lub plastikowa
  • ściereczka, ręcznik kuchenny, tetra lub inny materiał, który przepuszcza powietrze
  • gumka recepturka

 

Zakwasy bez glutenu – przygotowanie

DZIEŃ 1, WIECZÓR

  • mąki mieszamy z wodą – konsystencja zakwasu przypominać ma gęsty jogurt
  • słoik przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 24 godziny

Zakwas owsiano gryczany

  • 25 g mąki owsianej bez glutenu
  • 25 g mąki gryczanej
  • 50 g lekko ciepłej wody

Zakwas owsiano ryżowy

  • 25 g mąki owsianej bez glutenu
  • 25 g mąki ryżowej
  • 50 g lekko ciepłej wody

Zakwas gryczano ryżowy

  • 25 g mąki gryczanej
  • 25 g mąki ryżowej
  • 45-50 g lekko ciepłe wody

 

DZIEŃ 2,3,4, WIECZÓR –  MIESZANIE I DOKARMIANIE

  • mieszamy zakwas
  • dodajemy odpowiednio
    • owsiano ryżowy – po 25 g mąki owsianej i ryżowej oraz 50 g wody
    • gryczano ryżowy – po 25 g mąki gryczanej i ryżowej oraz 45-50 g wody
    • owsiano gryczany – po 25 g mąki gryczanej i owsianej oraz 50 g wody
  • ponownie mieszamy
  • przykrywamy i odstawiamy na 24 godziny w ciepłe miejsce

UWAGA – dnia 4 do zakwasu gryczano ryżowego dodałam tylko mąkę gryczaną w ilości 50 g i 50 g wody. Zrobiłam tak, ponieważ zauważyłam, że zakwas tego dnia słabiej pracował.

 

DZIEŃ 5, WIECZÓR

  • tego dnia zakwasy powinny być już gotowe
  • tego dnia masz kilka możliwości:
    • dokarmić jak dnia 2,3 i 4 a następnie odstawić na kolejne 24 godziny
    • zabrać kilka łyżek na zaczyn a resztę schować do lodówki
    • zabrać kilka łyżek na zaczyn a resztę dokarmić i ponownie odstawić w ciepłe miejsce
    • całość zabrać na zaczyn
    • całość schować do lodówki

 

Zakwasy bez glutenu – zdjęcia dzień po dniu

Zdjęcia robiłam wieczorową porą telefonem, stąd ich słaba jakość. Pierwszego dnia wieczorem zaczęłam przygotowywać zakwasy.

 

DZIEŃ 2, CZYLI  24 GODZINY PO NASTAWIENIU

Najsłabiej pracuje zakwas gryczano ryżowy, najmocniej owsiano gryczany.

 

 

 

 

       

DZIEŃ 3, CZYLI  48 GODZIN PO NASTAWIENIU

DZIEŃ 4, CZYLI  72 GODZINY PO NASTAWIENIU

Zakwas gryczano ryżowy pracuje najsłabiej, dlatego dodałam do niego tylko mąkę gryczaną.

Zakwasy bez glutenu (3 rodzaje)

DZIEŃ 5, CZYLI  96 GODZINY PO NASTAWIENIU

Tego dnia z zakwasu gryczano ryżowego zabrałam 3 łyżki i nastawiłam zaczyn na chleb. Następnie wszystkie zakwasy standardowo dokarmiłam.

Zakwasy bez glutenu (3 rodzaje)

DZIEŃ 6, CZYLI  120 GODZIN PO NASTAWIENIU

Zakwasy bez glutenu (3 rodzaje)

 

 

 

 

bez drożdżybez glutenuzakwas bez owsianejzakwasy
10 komentarzy 0
Poprzedni post
Bezglutenowe naleśniki pieczone na patelni Woll
następny post
Bezglutenowy chleb owsiano gryczany na zakwasie

Zobacz również

Chleb ryżowo jaglany

12/05/2023

Bezglutenowe bajgle na mleku

28/04/2023

Bajgle gryczano ryżowe

27/04/2023

Chleb bez owsa z nikim indeksem 

07/04/2023

Chleb na zakwasie bez mąki ryżowej

27/03/2023

Zakwas kukurydziany na chleb

27/03/2023

Chleb jaglano ryżowy

17/03/2023

Chleb bezglutenowy z amarantusem na zakwasie

14/11/2022

Bezglutenowy zakwas ryżowy na chleb

14/11/2022

Chleb bezglutenowy z niskim ig

05/09/2022

10 komentarzy

Kinga 08/02/2023 - 08:56

Witam. Czy można przy dokarmianiu dać mniej mąki czy zawsze muszą być te same proporcje ?

Odpowiedz
Sylwia 08/02/2023 - 11:11

Witam.
Na początku można dać ciut mniej, póżniej raczej nie. Aby zakwas mógł „pracować” potrzebuje odżywienia, czyli mąki. Jeśli będzie jej za mało, zakwas może słabiej pracować.

Odpowiedz
Kinga 08/02/2023 - 13:48

Rozumiem. A gdzie znajdę przepis na chlebek owsiano – gryczany ? :))

Odpowiedz
Sylwia 08/02/2023 - 14:09

Chodzi o chleb na zakwasie owsiano gryczanym? Jeśli tak, to jest na blogu – podaje link https://kuchniabezglutenu.pl/bezglutenowy-chleb-owsiano-gryczany-na-zakwasie/

W przepisach z zakwasami nie trzeba używać zakwasu, który ja dodałam. Można dodać dowolny. Ja najczęściej piekę na owsiano ryżowym, ale można go zamienić na zakwas ryżowy, owiany, owsiano gryczany.

Odpowiedz
Kinga 08/02/2023 - 15:29

Bardzo dziękuję i pozdrawiam:)))

Irmina 18/07/2022 - 20:36

A czy można zrobić zakwas z 3 wymienionych mąk zamiast z dwóch?

Odpowiedz
Sylwia 18/07/2022 - 21:00

Tak, można. 50 gramów mąki proszę rozdzielić na 3 rodzaje mąk. Ilość wody nie powinna się zmienić.
Pozdrawiam

Odpowiedz
Jolanta 21/02/2022 - 12:18

Dzień dobry, czy mogłabym prosić zdjęcie, jak zakwas ma wyglądać na 3-4 dzień, ale na powierzchni (nie tylko przez szybkę słoika, z boku)? Niestety nie jestem w stanie zweryfikować po zapachu :/ bo nie mam odniesienia , no i jestem noga w tej kwestii. Wytworzyła mi się drobnopofałdowana nawierzchnia. Obawiam się, ze to pleśń, choc dzień wczesniej nie było zadnych oznak, a zapach był czysty, lekko kwaskowaty.

Byłabym bardzo wdzięczna za podesłanie zdjęć.
Pozdrawiam,
Jola W.

Odpowiedz
Marta 23/09/2020 - 07:51

Znalazłam dzięki pani skarbnicę wiedzy! Dziękuję! Biorę się dzisiaj za robienie zakwasu. Mam tylko pytania: gdzie kupić dobre mąki oraz czy do zakwasu dodawać jeszcze dodać jakiegoś kwasu (od ogórków kiszonych)?
Jeszcze raz dziękuję i studiuje kolejne wpisy 😀

Odpowiedz
Sylwia 23/09/2020 - 14:42

Nie, do zakwasu nic nie dodajemy, tylko woda, mąka, odpowiednia temperatura i zakwas powinien po 5-6 dniach być gotowy 🙂 Z zakupem mąk jest różnie. Czasami uda mi się kupić stacjonarnie w Chacie Polskiej, Kauflandzie albo Auchan a innym razem muszę zamówić online, ponieważ w sklepach nic nie ma. Mąkę owsianą najczęściej uzyskuje poprzez zmielenie bezglutenowych płatków owsianych.
W razie pytań, proszę śmiało pisać, pomogę jak tylko będę mogła.
Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz

Skomentuj Odrzuć odpowiedź

Zapisz moje dane na przyszłość

O mnie

O mnie

Cześć! Mam na imię Sylwia i bardzo miło mi Cię tu gościć. Kuchnia bez glutenu to mój elektroniczny notatnik, w którym od 2018 roku zapisuje wszystkie moje przepisy na bezglutenowe dania. Staram się pokazać, iż dieta bezglutenowa nie musi być nudna a osoby z alergiami nie są skazane na bezglutenowe gotowce. Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Ci do gustu i znajdziesz tutaj coś dla siebie.

Instagram

Tagi

2019 2020 2021 2022 bez drożdży bez glutenu bez jajek bez laktozy bez nabiału bez owsa biszkopt borówki budyń chleb cynamon czekolada deser drożdże drożdżowe dynia dżem jabłka jogurt jogurt naturalny kakao kremówka kruche ciasto kruszonka maliny mascarpone miód orzechy włoskie owoce pieczywo rabarbar ricotta sernik szybkie ciasto truskawki twaróg tłusty czwartek zakwas śmietana śniadanie święta

Popularne przepisy

  • 1

    Ulubione naleśniki bez glutenu

    09/02/2021
  • 2

    Bezglutenowe ciasto marchewkowe z mascarpone

    07/12/2021
  • 3

    Chlebek bananowy bez glutenu i nabiału

    08/11/2021
  • 4

    Bezglutenowe kruche ciasto z porzeczką

    13/07/2019
  • 5

    Bezglutenowa tarta z owocami i kruszonką

    12/04/2021
  • 6

    Cynamonki bez glutenu

    05/12/2020
  • 7

    Bezglutenowy piernik z powidłami

    17/12/2019
  • 8

    Kruche ciasto bez glutenu ze śliwkami

    31/08/2022
  • Facebook
  • Instagram

@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


wróć na górę
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca