Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez nabiału
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez nabiału
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez nabiału
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca

@2022 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign

PieczywoPieczywo na zakwasieZakwasy

Zakwasy bez glutenu (3 rodzaje)

Sylwia 27/03/2020
Sylwia 27/03/2020 DRUKUJ DRUKUJ
11,3K

Zakwasy bez glutenu

Przygotowałam dla Was zestawienie 3 różnych zakwasów bezglutenowych – gryczano ryżowy, owsiano ryżowy i owsiano gryczany. Wszystkie robiłam w tym samym czasie, z każdego coś upiekłam, dlatego łatwo jest mi je porównać zarówno pod względem trudności wykonania jak i smaku a bardziej kwaskowatości. Poniżej znajdziecie trzy przepisy na zakwasy nez glutenu oraz moje porady, które w trakcie przygotowywania mogą być dla Was pomocne.

 

JAK DŁUGO PRZYGOTOWYWAŁAM ZAKWASY BEZ GLUTENU?
  • Czas potrzebny do przygotowania zakwasu to około 5-7 dni
  • Zakwas gryczano ryżowy zaczęłam używać dnia 5, natomiast owsiane dnia 6 i 7.

 

TEMPERATURA
  • Zakwasy bezglutenowe lubią ciepło. Dlatego najlepiej odłożyć je w miejsce gdzie jest ciepło i nie ma przeciągu. U mnie słoiki najczęściej stały na płycie grzewczej, albo w piekarniku przy włączonej lampce. Czasami po nocy, kiedy zauważyłam, że zakwasy słabo pracują, nagrzewałam piekarnik do 35-40 stopni, następnie go wyłączałam, umieszczałam tam słoiki i zamykałam drzwiczki.

 

ROZWARSTWIENIE
  • Żeby zakwas się nie rozwarstwił musi być bardzo gęsty, konsystencja ma przypominać jogurt grecki.
  • Jeśli zakwas się rozwarstwi, nie martwcie się. Przy następnym dokarmianiu dodajcie więcej mąki albo mniej wody.

 

WZROST I BĄBELKOWANIE
  • Poniżej zamieściłam zdjęcia dzień po dniu, żebyście mogli zobaczyć jak u mnie zachowywały się poszczególne zakwasy.
  • Z tych trzech zakwasów najmocniej bąbelkował mi zakwas owsiano ryżowy, najsłabiej gryczano ryżowy.

 

PRZECHOWYWANIE I DOKARMIANIE
  • Gotowy zakwas należy przechowywać w lodówce i dokarmiać 1 raz w tygodniu.

 

PRZED PIECZENIEM
  • Przed każdym pieczeniem należy zrobić zaczyn. W tym celu wyciągamy nasz zakwas z lodówki i odstawiamy na 2-3 godziny, aby się ogrzał. Po tym czasie dokarmiamy go. Pamiętajcie alby dodać tyle mąki i wody aby wystarczyło Wam na chlebek plus odłożenie zakwasu do lodówki – chyba, że w lodówce przechowujecie dużo zakwasu, wtedy dodajecie tyle ile jest potrzebne do wypieku.  Przykładowo – na chleb potrzebuje 200 g zaczynu plus 100 g do odłożenia do lodówki, czyli zaczynu w sumie powinnam uzyskać około 300 g. Dlatego do zakwasu (100g) dodaje ok 100-120 g mąki i 100 g wody.
  • Dokarmiony zakwas należy odłożyć na 10-12 godzin, dlatego polecam dokarmiać go wieczorem. Rano, część odłożyć do lodówki a z pozostałej upiec pieczywo.

 

KWASKOWATOŚĆ, SMAK, ZAPACH
  • Dojrzały zakwas ma kwaskowaty zapach.
  • Najbardziej kwaśny po upieczeniu był wypiek (chleb) z zakwasu gryczano ryżowego. Natomiast wypieki (ciasto i chleb) z zakwasów owsianych miały porównywalną kwaskowatość, ale zdecydowanie mniejszą niż chleb gryczano ryżowy.
  • Pamiętajcie, że im zakwas starszy tym kwaśniejszy.

 

CZY MIAŁAM JAKIEKOLWIEK TRUDNOŚCI Z KTÓRYMKOLWIEK ZAKWASEM?

  • dnia 4, do zakwasu gryczano ryżowego dodałam tylko mąkę gryczaną, gdyż zauważyłam, że słabo pracował. W kolejnych dniach wszystko było już dobrze, zakwasy bardzo ładnie pracowały

 

Zakwasy bez glutenu – przepis ogólny

Składnikami niezbędnymi do zrobienia bezglutenowego zakwasu są:

  • mąka bezglutenowa np owsiana, ryżowa, gryczana…
  • lekko ciepła woda przeważnie w takiej samej ilości jak mąka

Dodatkowo potrzebujemy:

  • wysoki słoik, najlepiej litrowy
  • łyżka najlepiej drewniana lub plastikowa
  • ściereczka, ręcznik kuchenny, tetra lub inny materiał, który przepuszcza powietrze
  • gumka recepturka

 

Zakwasy bez glutenu – przygotowanie

DZIEŃ 1, WIECZÓR

  • mąki mieszamy z wodą – konsystencja zakwasu przypominać ma gęsty jogurt
  • słoik przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 24 godziny

Zakwas owsiano gryczany

  • 25 g mąki owsianej bez glutenu
  • 25 g mąki gryczanej
  • 50 g lekko ciepłej wody

Zakwas owsiano ryżowy

  • 25 g mąki owsianej bez glutenu
  • 25 g mąki ryżowej
  • 50 g lekko ciepłej wody

Zakwas gryczano ryżowy

  • 25 g mąki gryczanej
  • 25 g mąki ryżowej
  • 45-50 g lekko ciepłe wody

 

DZIEŃ 2,3,4, WIECZÓR –  MIESZANIE I DOKARMIANIE

  • mieszamy zakwas
  • dodajemy odpowiednio
    • owsiano ryżowy – po 25 g mąki owsianej i ryżowej oraz 50 g wody
    • gryczano ryżowy – po 25 g mąki gryczanej i ryżowej oraz 45-50 g wody
    • owsiano gryczany – po 25 g mąki gryczanej i owsianej oraz 50 g wody
  • ponownie mieszamy
  • przykrywamy i odstawiamy na 24 godziny w ciepłe miejsce

UWAGA – dnia 4 do zakwasu gryczano ryżowego dodałam tylko mąkę gryczaną w ilości 50 g i 50 g wody. Zrobiłam tak, ponieważ zauważyłam, że zakwas tego dnia słabiej pracował.

 

DZIEŃ 5, WIECZÓR

  • tego dnia zakwasy powinny być już gotowe
  • tego dnia masz kilka możliwości:
    • dokarmić jak dnia 2,3 i 4 a następnie odstawić na kolejne 24 godziny
    • zabrać kilka łyżek na zaczyn a resztę schować do lodówki
    • zabrać kilka łyżek na zaczyn a resztę dokarmić i ponownie odstawić w ciepłe miejsce
    • całość zabrać na zaczyn
    • całość schować do lodówki

 

Zakwasy bez glutenu – zdjęcia dzień po dniu

Zdjęcia robiłam wieczorową porą telefonem, stąd ich słaba jakość. Pierwszego dnia wieczorem zaczęłam przygotowywać zakwasy.

 

DZIEŃ 2, CZYLI  24 GODZINY PO NASTAWIENIU

Najsłabiej pracuje zakwas gryczano ryżowy, najmocniej owsiano gryczany.

 

 

 

 

       

DZIEŃ 3, CZYLI  48 GODZIN PO NASTAWIENIU

DZIEŃ 4, CZYLI  72 GODZINY PO NASTAWIENIU

Zakwas gryczano ryżowy pracuje najsłabiej, dlatego dodałam do niego tylko mąkę gryczaną.

Zakwasy bez glutenu (3 rodzaje)

DZIEŃ 5, CZYLI  96 GODZINY PO NASTAWIENIU

Tego dnia z zakwasu gryczano ryżowego zabrałam 3 łyżki i nastawiłam zaczyn na chleb. Następnie wszystkie zakwasy standardowo dokarmiłam.

Zakwasy bez glutenu (3 rodzaje)

DZIEŃ 6, CZYLI  120 GODZIN PO NASTAWIENIU

Zakwasy bez glutenu (3 rodzaje)

 

 

 

 

bez drożdżybez glutenuzakwas bez owsianejzakwasy
27 komentarzy 0
Sylwia

Poprzedni post
Bezglutenowe naleśniki pieczone na patelni Woll
następny post
Bezglutenowy chleb owsiano gryczany na zakwasie

You may also like

Bezglutenowy chleb z maślanką

04/04/2025

Bezglutenowa pizza bez drożdży

02/04/2025

Bułeczki śniadaniowe

30/01/2025

Drożdżowe bułki bez glutenu

18/11/2024

Chleb gryczano ryżowy ze śliwką

15/03/2024

Chleb nocny z gara na zakwasie

05/03/2024

Chleb z małą ilością drożdży

21/02/2024

Chleb kukurydziano jaglany

14/11/2023

Chleb ryżowo jaglany

12/05/2023

Bezglutenowe bajgle na mleku

28/04/2023

Skomentuj Odrzuć odpowiedź

Zapisz moje dane na przyszłość

27 komentarzy

Gabi 18/12/2024 - 19:33

Dzień dobry , a jeśli zakwas dokarmiłam inną mąką (był gryczany ) dokarmiłam ostatnio orkiszową, zmieniła na wierzchu kolor na różowy – tylko kilka mm taka warstwa plus woda , czy to pleśń czy reakcja na inną mąkę ? Ratować ? Nie śmierdzi , zapach jak zawsze

Odpowiedz
Sylwia 18/12/2024 - 19:44

Dzień dobry,

Możliwe, że to reakcja na zmianę mąki. Zakwasy można dokarmiać inną mąką, sama czasami tak robię.
Jeśli nie ma pleśni, zakwas nie śmierdzi i pracuje normalnie to ja bym go ratowała.

Odpowiedz
Gabi 18/12/2024 - 22:20

Dziękuję za odpowiedź, a jak poznać czy jest pleśń? To mój pierwszy zakwas który mam od sierpnia 🙂 było trochę wody wydzielonej , odlałam i wyrzuciłam ok 2 cm od góry. Dokarmiłam i włożyłam juz do lodówki

Odpowiedz
Sylwia 18/12/2024 - 22:47

Pleśń na zakwasie wygląda podobnie jak pleśń na chlebie. Taki włochaty, puchaty korzuszek. Tworzy się albo na całej górnej warstwie albo na kawałku. Ogólnie wg mnie nie da się jej przeoczyć. Czasami zakwas zaczyna brzydko pachnieć, ale to nie zawsze.

Odpowiedz
Gabi 18/12/2024 - 23:05

Dziękuję bardzo, zatem raczej nie spleśniał 🙂 nie było nic z takich rzeczy , jedynie nieco wydzielonej wody i wierzchnia warstwa różowawa , ale jak dokarmiałam to miałam wrażenie że ta nowa mąka orkiszowa jest jakaś lekko różowawa , sprawdzę za kilka dni jak się ma 🙂

Margaret 25/02/2024 - 14:45

Przy dokarmianiu czy odejmujemy polowe zakwasu i dopiero dokarmiamy tak jak w przypadku maki przennej?

Odpowiedz
Sylwia 25/02/2024 - 17:23

Można. Wiem, że niektórzy tak robią. Ja natomiast nigdy nie zabierałam połowy zakwasu.

Odpowiedz
Natalia 03/06/2024 - 05:06

Robilam zaczyn owsianka ryżowy. Wszystko było super, aż 5 dnia kiedy miał być gotowy prawie w ogóle nie miał tych bombli. 2-4 dzien super jak na zdjęciach a tu taki psikus. Dokarmilam go jeszcze raz, czy coś z tego jeszcze wyjdzie??

Odpowiedz
Sylwia 03/06/2024 - 10:53

Ja bym go nie spisywała na straty. Może miał trochę za zimno? Można mu pomóc wkładając do wcześniej nagrzanego piekarnika – piekarnik nagrzewamy do 35 – 40 stopni. Wyłączamy i wkładamy zakwas. Drzwiczki można delikatnie zostawić otwarte.
Druga rada – przy kolejnym dokarmieniu dodać trochę mniej wody, aby zakwas był bardzo gesty. U mnie to pomaga.
Trzymam kciuki 🙂

Odpowiedz
Natalia 03/06/2024 - 11:52

Moj zakwas wyszedl taki ze łyżka staje, nie wiem czy to dobrze, ale robilam wg przepisu. Jak patrzyłam w internecie na inne to były dość płynne a jak się je mieszało to widać było jego prace. Ciepełko na pewno ma, bo stoi na rozgrzanym poddaszu, ale jeszcze spróbuję z tym piekarnikiem, tylko ile czasu w piekarniku musi spędzić??

Odpowiedz
Sylwia 03/06/2024 - 14:47

Gęstość zależy od mąki owsianej – producenta. Jedna chłonie mocniej wodę, druga słabiej. Ale u mnie ogólnie zakwas im gęstszy tym lepiej pracuje.
W piekarniku może spędzić kilka godzin, po 2-3 godzinach w ciepłym powinien „ruszyć”. Przypominam tylko, że piekarnik na być nagrzany ale wyłączony. Zbyt wysoka temperatura tez nie jest za dobra dla zakwasu.

Natalia 04/06/2024 - 08:46

Trzymałam w piekarniku jak Pani radzila, kilka pojedynczych bombli się ukazało, ale ani nie urósł ani nic. Chyba czas zrobic nowy 🙁

Odpowiedz
Sylwia 06/06/2024 - 17:04

Bardzo mi przykro 🙁 z zakwasem niestety czasami tak jest. Ja dziś straciłam dwa, bo 4tego dnia przestały rosnąć. Nie mam pojęcia dlaczego tak się dzieje.
Nie pozostaje nic innego jak nastawić nowy i trzymać kciuki aby tym razem super pracowały.

Margaret 25/02/2024 - 14:21

To jak stoi w lodowce i go dokarmie to wtedy musze go wyciagnac z lodowki w ciepłe miejsce zeby powiekszył swoja obietość i znów włozyc do lodówki?

Odpowiedz
Sylwia 25/02/2024 - 17:21

Tak, wyciągamy zakwas z lodówki, żeby trochę się ogrzał. Dokarmiamy, odstawiamy na 1-2 godziny i wkładamy do lodówki.
Można też dokarmiać robiąc kolejny chleb. Przy robieniu zaczynu należy zrobić go 150-200 gramów więcej i nadwyżkę odłożyć do lodówki.

Odpowiedz
Agnieszka 21/02/2024 - 17:07

Jeśli włożę zrobiony zakwas do lodówki to ile czasu mogę z niego korzystać?

Odpowiedz
Sylwia 21/02/2024 - 18:34

Jeśli będzie dokarmiany to nawet kilka lat. Bez dokarmiania zakwas może stać w lodówce 7-8 dni.

Odpowiedz
Kinga 08/02/2023 - 08:56

Witam. Czy można przy dokarmianiu dać mniej mąki czy zawsze muszą być te same proporcje ?

Odpowiedz
Sylwia 08/02/2023 - 11:11

Witam.
Na początku można dać ciut mniej, póżniej raczej nie. Aby zakwas mógł „pracować” potrzebuje odżywienia, czyli mąki. Jeśli będzie jej za mało, zakwas może słabiej pracować.

Odpowiedz
Kinga 08/02/2023 - 13:48

Rozumiem. A gdzie znajdę przepis na chlebek owsiano – gryczany ? :))

Odpowiedz
Sylwia 08/02/2023 - 14:09

Chodzi o chleb na zakwasie owsiano gryczanym? Jeśli tak, to jest na blogu – podaje link https://kuchniabezglutenu.pl/bezglutenowy-chleb-owsiano-gryczany-na-zakwasie/

W przepisach z zakwasami nie trzeba używać zakwasu, który ja dodałam. Można dodać dowolny. Ja najczęściej piekę na owsiano ryżowym, ale można go zamienić na zakwas ryżowy, owiany, owsiano gryczany.

Odpowiedz
Kinga 08/02/2023 - 15:29

Bardzo dziękuję i pozdrawiam:)))

Irmina 18/07/2022 - 20:36

A czy można zrobić zakwas z 3 wymienionych mąk zamiast z dwóch?

Odpowiedz
Sylwia 18/07/2022 - 21:00

Tak, można. 50 gramów mąki proszę rozdzielić na 3 rodzaje mąk. Ilość wody nie powinna się zmienić.
Pozdrawiam

Odpowiedz
Jolanta 21/02/2022 - 12:18

Dzień dobry, czy mogłabym prosić zdjęcie, jak zakwas ma wyglądać na 3-4 dzień, ale na powierzchni (nie tylko przez szybkę słoika, z boku)? Niestety nie jestem w stanie zweryfikować po zapachu :/ bo nie mam odniesienia , no i jestem noga w tej kwestii. Wytworzyła mi się drobnopofałdowana nawierzchnia. Obawiam się, ze to pleśń, choc dzień wczesniej nie było zadnych oznak, a zapach był czysty, lekko kwaskowaty.

Byłabym bardzo wdzięczna za podesłanie zdjęć.
Pozdrawiam,
Jola W.

Odpowiedz
Marta 23/09/2020 - 07:51

Znalazłam dzięki pani skarbnicę wiedzy! Dziękuję! Biorę się dzisiaj za robienie zakwasu. Mam tylko pytania: gdzie kupić dobre mąki oraz czy do zakwasu dodawać jeszcze dodać jakiegoś kwasu (od ogórków kiszonych)?
Jeszcze raz dziękuję i studiuje kolejne wpisy 😀

Odpowiedz
Sylwia 23/09/2020 - 14:42

Nie, do zakwasu nic nie dodajemy, tylko woda, mąka, odpowiednia temperatura i zakwas powinien po 5-6 dniach być gotowy 🙂 Z zakupem mąk jest różnie. Czasami uda mi się kupić stacjonarnie w Chacie Polskiej, Kauflandzie albo Auchan a innym razem muszę zamówić online, ponieważ w sklepach nic nie ma. Mąkę owsianą najczęściej uzyskuje poprzez zmielenie bezglutenowych płatków owsianych.
W razie pytań, proszę śmiało pisać, pomogę jak tylko będę mogła.
Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz

Cześć! Mam na imię Sylwia i bardzo miło mi Cię tu gościć. Kuchnia bez glutenu to mój elektroniczny notatnik, w którym od 2018 roku zapisuje wszystkie moje przepisy na bezglutenowe dania. Staram się pokazać, iż dieta bezglutenowa nie musi być nudna a osoby z alergiami nie są skazane na bezglutenowe gotowce. Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Ci do gustu i znajdziesz tutaj coś dla siebie.

KODY RABATOWE

INSTAGRAM

Sylwia▪️Bezglutenowe przepisy▪️Fotografia kulinarna

kuchnia.bez.glutenu

🔹Dzielę się przepisami na bezglutenowe wypieki
📧 sylwia@kuchniabezglutenu.pl

Ciasteczka bez glutenu z czekoladą Połączenie Ciasteczka bez glutenu z czekoladą 

Połączenie kruchych i miękkich ciasteczek w jednym. Brzegi chrupiące, natomiast środek jest miękki. Nie kruszą się, nie mają konsystencji piasku. Według mnie jedne z lepszych ciasteczek jakie kiedykolwiek upiekłam. Bardzo Wam je polecam. Możecie przechowywać je spokojnie przez kilka dni, aczkolwiek z każdym kolejnym robią się coraz bardziej miękkie.

🔹🔸Składniki na około 17-20 ciasteczek 

-1 jajko L
-80 g zimnego masła
-30 g jogurtu naturalnego 
-40 g cukru pudru
-6 g mielonej łuski babki jajowatej (@moncana_pl )
-50 g mąki ryżowej (Moncana)
-30 g mąki jaglanej (Moncana)
-20 g mąki z sorgo (@probio.cz )
-40 g budyniu waniliowego lub śmietanowego bez cukru (u mnie śmietankowy Celiko)
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu 
-50 g dropsów czekoladowych (u mnie mix deserowych i mlecznych)

🔹🔸PRZYGOTOWANIE 

Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki poza dropsami. Mieszamy. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę masło, jogurt, jajko i wszystko dokładnie zagniatamy najlepiej widelce, gdyż ciasto jest mocno klejące. Pod koniec dodajemy dropsy i krótko mieszamy.  Przykrywamy i wkładamy do lodówki na 60 minut. 
Po tym czasie z ciasta formujemy kuleczki, spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
Pieczemy 23 – 25 minut do lekkiego zarumienienia w temperaturze 180 stopni w funkcji góra-dół.
Studzimy na kratce. 
Smacznego 🙂 

#bezglutenu #bezglutenowe #glutenfree #ciateczka #fotografiakulinarna #wzjg #dietabezglutenowa
Bezglutenowe bułeczki bao Przygotowałam je w d Bezglutenowe bułeczki bao 

Przygotowałam je w dwóch wersjach: z jajkiem i bez. Poniżej wersja bez jajka, czyli to samo co na filmie a przepis na wersje z jajkiem znajdziecie na blogu - tutaj już się nie zmieści. 
Jeśli możecie jeść jajko to ja osobiście bardziej polecam wersję z jajem. Wg mnie jest ciut bardziej puszysta. 

Nie róbcie ich zbyt cienkich, ponieważ ciasto nie wyrasta mocno jak przy pszennych. 

🔹🔸Składniki na 6-7 szt
-20 g kwaśnej, gęstej śmietany 18%
-60 g letniego mleka
-50 g wody lub mleka 
-125 g mąki bezglutenowej w tym:
—40 g ryżowej (Moncana)
—25 g kukurydzianej (Moncana)
—15 g owsianej lub gryczanej
—45 g skrobi kukurydzianej (Moncana)
-6 g mielonej łuski babki jajowatej (@moncana_pl )
-5 g cukru
-6 g świeżych drożdży
-5 g oleju 
-1/3 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu
-1/4 łyżeczki soli

🔹🔸Przygotowanie 
Do świeżych drożdży dodajemy cukier, mleko, wodę (lub samo mleko) mieszamy i odstawiamy na 5-10 minut. 
W tym czasie w misie łączymy pozostałe suche składniki, mieszamy. 
Do suchych składników dodajemy jajko (w wersji bez jajka pomijamy) olej, śmietanę oraz mieszankę z drożdżami. Wszystko dokładnie mieszamy przez kilka minut. Na początku ciasto będzie rzadkie, zgęstnieje podczas mieszania. 
Wymieszane ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut. 
Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy. Jeśli będzie kleiło się do rąk, dosypujemy trochę mąki np ryżowej. 
Wałkujemy na grubość około 1 cm. Wycinamy koło, brzegi smarujemy olejem i składamy na pół. I tak 6-7 razy. 
Gotowe przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. 
Gotujemy na parze 20 minut. Wyciągamy na kratkę, czekamy 2 minuty, żeby trochę przestygły i możemy jeść. 
Smacznego :) 

#bezglutenu #glutenfree #baoglutenfree #bao #bezglutenowe
Kruche ciasteczka z marmoladą Bardzo Wam je pol Kruche ciasteczka z marmoladą 

Bardzo Wam je polecam.
Robiłam je już z 3 albo 4 razy. Za każdym razem z innym nadzieniem. Najbardziej polecam marmoladę. Dżem według mnie wypada najgorzej, bo jest za rzadki. Dodatkowo często ma kawałki owoców, co utrudnia składanie. Córce smakowały również z czekoladą np nutellą. Dla mnie w takiej wersji były jednak za słodkie ☺️ 

Przepis macie na blogu oraz w poprzednim poście. 
Jest też na facebooku na profilu kuchnia bez glutenu :) 

Miłego dnia :-) 

#bezglutenu #glutenfree #dietabezglutenowa #wzjg #celiakia #ciasteczka
Kruche ciasteczka z marmoladą Piekłam je już Kruche ciasteczka z marmoladą 

Piekłam je już kilka razy, bo tak nam posmakowały. 
Z dżemem, marmoladą i czekoladą. Z marmoladą zdecydowanie wygrywają. 

Tak, są kruche, ale bez problemu można sponsorować je marmoladą. 
Według mnie najlepsze po kilkunastu godzinach. 

Przepis poniżej oraz na blogu - tam standardowo piszę o nich więcej, tutaj jest mało miejsca. 

🔹🔸Składniki na około 15 ciasteczek (przełożonych marmoladą)

-1 jajko (rozmiar M)
-70 g zimnego masła
-30 g cukru pudru
-1/4 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
-6 g mielonej łuski babki jajowatej (@moncana_pl )
-55 g mąki ryżowej (Moncana biała)
-15 g mąki owsianej bez glutenu (@elovena_polska )
-35 g mąki jaglanej lub kukurydzianej (u mnie jaglana Moncana)
-50 g  budyniu bez cukru śmietankowego lub waniliowego (u mnie @celiko_glutenfree śmietankowy) lub skrobia kukurydziana

Dodatkowo:
-marmolada owocowa

🔹🔸Przygotowanie 
Wszystkie suche składniki mieszamy razem. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę masło, jajko i wszystko dokładnie zagniatamy. Formujemy kulkę, spłaszczamy, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1-2 godziny. 
Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 mniejsze części. Jedną krótko zagniatamy i wałkujemy na cienki placek. Wałkować należy delikatnie, powoli, żeby ciasto nie popękało. Polecam przed wałkowaniem stolnicę posypać mąką np ryżową, żeby ciasto nie przykleiło się do spodu. Podczas wałkowania polecam również ciasto z 2-3 razy odwrócić, pamiętając o podsypywaniu mąki. Jeśli chodzi o grubość, na którą należy rozwałkować ciasto to według mnie najlepsze są 3-4 mm ale jeśli wolicie grubsze ciasteczka, to może być więcej. 
Wycinamy ciasteczka a następnie układamy je jeden przy drugim na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
Pieczemy w temperaturze 180 stopni grzanie góra-dół przez 12 -15 minut, do lekkiego zarumienienia.  U mnie 12 minut na funkcji góra-dół a następnie 3 minuty z termoobiegiem
Upieczone ciasteczka studzimy na kratce. 
Na wystudzone nakładamy dżem, marmoladę lub czekoladę i delikatnie przykrywamy drugim ciasteczkiem. 
Smacznego 🙂

#bezglutenu #ciasteczka #kruche #marmolada #ciasteczkabezglutenowe
Babka drożdżowa z rodzynkami Przepis znajdziec Babka drożdżowa z rodzynkami 

Przepis znajdziecie w poprzednim poście, na blogu kuchniabezglutenu oraz Facebooku kuchni bez glutenu - tam jest na tyle miejsca, że mieści się cały przepis wraz z opisem przygotowania. 

Dodam link do fb w bio. 

A tutaj krótki filmik z przygotowania tej babki. Żebyście mogli choć trochę zobaczyć jak ją zrobiłam. 

❗️ważne, pisałam o tym na blogu. Mąka z blaszki została na babce. Musiałam ją delikatnie ściągać. Następnym razem posmaruję tylko masłem. 

Nie robiłam tego ciasta z łuską całą (nie mylić z ziarnem). Dodałam mieloną firmy @moncana_pl którą Wam bardzo polecam. Sprawdza się genialnie ❤️
Przypominam, że z kodem kuchniabezglutenu macie 10% rabatu na ich produkty w sklepie internetowym Moncana. 

Spokojnego weekendu :)

#bezglutenu #glutenfree #dietabezglutenowa #wzjg #wielkanoc #babka #babkadrożdżowa
Babka drożdżowa bez glutenu Miękka i puszysta Babka drożdżowa bez glutenu 

Miękka i puszysta. 
Najlepsza w dniu pieczenia, ale następnego nie trzeba popijać jej litrami herbaty. Nie kruszy się przy krojeniu, jest oczywiści bardziej sucha, ale wg mnie spokojnie daje radę. 

🔹🔸Składniki na blachę na babkę o średnicy ok 21 cm

-3 duże jajka
-60 g roztopionego i przestudzonego masła
-340 g letniego mleka
-40 g jogurtu naturalnego
-360 g mąki bezglutenowej w tym:
—130 g mąki ryżowej (@moncana_pl )
—70 g mąki kukurydzianej (Moncana)
—30 g mąki owsianej bez glutenu lub gryczanej (u mnie owsiana Elovena)
—50 g tapioki skrobi lub skrobi kukurydzianej (u mnie tapioka Pio Planet)
—2 budynie (80g) śmietankowe lub waniliowe bez cukru (u mnie Celiko śmietankowe)
-16 g mielonej łuski babki jajowatej (Moncana)
-20 g świeżych drożdży
-60 g cukru*
-80 g rodzynek

*babka z 60 g cukru jest mało słodka. Jeśli planujecie oblać ją sporą ilością lukru, wtedy ta słodycz będzie idealna. Natomiast przy obsypaniu ją cukrem pudrem (jak u mnie) była zdecydowanie za mało słodka. Następnym razem cukru dam ok 100 gramów.

Poniżej mega skrócony sposób przygotowania, gdyż nie zmieścił mi się cały. Cały opis znajdziecie na blogu kuchniabezglutenu.pl - link w bio. 

🔸🔹Przygotowanie 
Mieszamy wszystkie składniki. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie ponownie zagniatamy, przekładamy do formy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. 
Pieczemy około 45 minut w temperaturze 170 st góra dół. Po upieczeniu zostawiamy w piekarniku na 10 minut - piekarnik uchylamy. Potem wyciągamy z piekarnika i formy. Studzimy na kratce. Zimną oblewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem. 

Smacznego :-) 

#bezglutenu #babka #babkadrożdżowa #dietabezglutenowa #fotografia #fotografiakulinarna #glutenfree #wielkanoc
Mazurek wielkanocny w wersji bezglutenowej Kruch Mazurek wielkanocny w wersji bezglutenowej 

Kruchy (w końcu to kruche ciasto) ale nie na tyle, żeby rozpadał się w rękach. 

Możecie przełożyć go czym chcecie/lubicie. Kajmakiem, dżemem, smakową masą, lukrem…

Nie robiłam bez mąki owsianej. Jeśli nie możecie jej jeść, można spróbować zamienić ją na mąkę z sorgo. 

🔹🔸Składniki na tortownicę 21 cm lub blachę 18×18 cm

-70 g zimnego masła
-30 g cukru pudru (można więcej)
-1 jajko M
-1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru ( u mnie @celiko_glutenfree śmietankowy)
-45 g mąki ryżowej (Moncana)
-30 g mąki kukurydzianej (@moncana_pl )
-15 g mąki owsianej bezglutenowej (Elovena)
-10 g tapioki skrobi (@bio_planet_sa )
-6 g mielonej łuski babki jajowatej (Moncana)

🔹Dodatkowo
-kilka łyżeczek dżemu, u mnie malinowy 
-100-150 g kajmaku

🔸🔹PRZYGOTOWANIE 

Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki, mieszamy. Dodajemy masło pokrojone w kostkę, jajko i dokładnie zagniatamy. Ja robiłam do ręką, ponieważ tak mi było wygodniej. Końcowa konsystencja ciasta powinna być zwarta i lekko klejąca do rąk. Jeśli jest inaczej należy dosypać trochę mąki ryżowej, np 5-10 gramów.
Z ciasta formujemy kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut**.
Po tym czasie ciasto rozkładamy na spodzie i brzegach blachy. Ja blachę wcześniej wyłożyłam papierem do pieczenia. Brzegi zrobiłam tak: z ciasta uformowałam długie wężyki, które po umieszczeniu na brzegach nacięłam nożem do masła.
Blachę z ciastem wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy 20-25 minut w funkcji góra-dół. Pod koniec pieczenia można włączyć na 2-3 minuty termoobieg, żeby ciasto mocniej się przyrumieniło.
Upieczone ciasto wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Zimne dekorujemy według uznania. U mnie był to dżem malinowy i kajmak.
Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Przed podaniem polecam wyciągnąć z lodówki 15-20 minut wcześniej. Jeśli chcecie ciasto przełożyć na paterę, polecam zsunąć je z papieru lub podważyć szeroką łopatką kiedy jest zimne. Im cieplejsze, tym ciasto bardziej delikatne. 
Smacznego :) 

**moje ciasto było na tyle zwarte, że nie wkładałam go do lodówki. 

#bezglutenu #mazurek #ciastobezglutenowe
Bezglutenowy chleb z gara z maślanką. Najlepsz Bezglutenowy chleb z gara z maślanką. 

Najlepszy jaki upiekłam w przeciągu roku. Jasny, neutralny w smaku, puszysty i ekstatyczny. Dzięki maślance wilgotny nawet następnego dnia. Nie gumiasty, przy krojeniu nie powinien zostawać na nożu. 

Pieczony w garze o średnicy 20 cm. Ciasto zajęło cały gar, dzięki czemu chleb miał 9 cm wysokości. 

Przepis jest również na blogu. 

🔸🔹Składniki na chleb o średnicy 20 cm

-100 g mąki ryżowej (pełnoziarnista z @dm_polska)
-100 g mąki z sorgo (@probio.cz )
-170 g tapioki skrobi (@moncana_pl )
-170 g maki jaglanej (Moncana)
-27 g mielonej łuski babki jajowatej (Moncana)
-120 g maślanki w temperaturze pokojowej 
-500 g letniej wody
-20 g świeżych drożdży
-12 g soli
-1 łyżeczka cukru

🔹🔸Do 100 g wody dodajemy drożdże, cukier i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 5-10 minut. 
W misie miksera mieszamy pozostałe suche składniki: mąki, sól, mielona łuska. Następnie dodajemy do nich maślankę oraz wodę - czystą 400 g i tę z drożdżami. Mieszamy kilka minut. Ja, najpierw mieszałam zwykłym mieszakiem a po 2 minutach zmieniłam na hak. Ciasto po wymieszaniu powinno być miękkie i zwarte.
Mój chleb wyrastał na papierze do pieczenia, który pózniej przełożyłam wraz z ciastem do gara. Durszlak wielkością przypominający gar, w którym będzie pieczony chleb, wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kulkę i ułożyłam na środku papieru. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 40-60 minut. 
W tym czasie zaczynamy nagrzewać gar. Piekarnik ustawiamy na 230 stopni grzanie góra-dół i wkładamy do niego garnek. U mnie gar nagrzewał się ok 20 minut od momentu osiągnięcia 230 stopni. 
Wyrośnięte ciasto delikatnie przekładamy do garnka, nacinamy, przykrywamy i wkładamy do piekarnika.
Pieczemy w 230 stopniach grzanie góra dół przez 30  minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni, ściągamy przykrywkę i pieczemy jeszcze ok 25-30 minut. 
Studzimy na kratce. Kroimy letni lub całkowicie wystudzony.

Smacznego :)

#chleb #bezglutenu #glutenfree #pieczywo #chlebbezglutenowy #fotografiakulinarna
Pizza bez drożdży. Szybka, smaczna i prosta w Pizza bez drożdży. 

Szybka, smaczna i prosta w przygotowaniu. 
Nie jest tak puszysta jak drożdżowa. Jest cięższa, bo na jogurcie. Po upieczeniu powinna być wyrośnięta. 

🔹🔸Składniki na jedną pizze ok 24-26 cm lub dwie małe

-150 g jogurtu naturalnego
-1 łyżka oliwy z oliwek do ciasta + do posmarowania
-30 g mąki gryczanej (@moncana_pl biała)
-40 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
-50 g mąki ryżowej (Moncana) lub sorgo (@probio.cz)
-6 g mielonej łuski babki jajowatej (Moncana)*
-1 łyżeczka octu np. jabłkowego
-½ łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu
-1/4 łyżeczki sody
-3 g soli
* łuski całej (nie mylić z ziarnem) należy dać ok 8 g.

🔹🔸PRZYGOTOWANIE

Piekarnik ustawiamy na 250 stopni grzanie najlepiej tylko od dołu. U mnie takiej opcji nie ma, więc ustawiłam na górę-dół. Blachę, na której będzie pieczona pizza wkładamy do piekarnika, żeby się nagrzała.
W misce łączymy wszystkie suche składniki, dokładnie mieszamy. Dodajemy jogurt, ocet, oliwę, mieszamy. Na początku polecam mieszać łyżką, gdyż ciasto jest klejące. Po minucie – dwóch można wymieszać ręka. W przypadku użycia całej łuski babki jajowatej ciasta nie da się wymieszać ręką, ponieważ ona dłużej zagęszcza ciasto.
Wymieszane ciasto odkładamy na 2 minuty, a w przypadku całej łuski ok 10 minut. Po tym czasie konsystencja ciasta powinna być zwarta, nieklejąca.
Papier do pieczenia smarujemy oliwą. Z ciasta formujemy jedną pizzę o średnicy ok 24-26 cm lub dwie mniejsze. Moje pizze miały grubość ok 8-10 mm. Aby ułatwić sobie późniejsze przenoszenie na blachę, polecam papier z pizzą umieścić albo na dużej desce albo na drugiej blaszce z piekarnika odwróconej do góry nogami. 
Smarujemy ulubionym sosem, układamy dodatki. 
Nagrzaną blachę wyciągamy z piekarnika, układamy na niej pizzę wraz z papierem a następnie ponownie wkładamy do piekarnika na najniższą półkę. Pieczemy 10-12 minut – czas pieczenia może być trochę inny w różnych piekarniach. 
Upieczoną polecam odstawić na 2-3 minuty i dopiero wtedy kroić.
Smacznego :) 

#bezglutenu #glutenfree #pizza #pizzabezdrożdży #wzjg #dietabezglutenowa
Chyba moje ulubione śniadanie na zimno. Serek G Chyba moje ulubione śniadanie na zimno. 

Serek Granini z owocami i musli. Mogłabym jeść kilka razy w tygodniu i nie narzekałabym 😁

Zdjęcie robione jakiś czas temu, jak miałam jeszcze kaki. Teraz najczęściej jem z truskawkami, borówkami i czasami bananem, ale takim lekko zielonym, twardym, najlepszym 😉

Musli u mnie owsiane z kawałkami gorzkiej czekolady. Polecam zwłaszcza tym którzy jak ja nie mogą orzechów, migdałów, pistacji i kokosa. Wstawiłam zdjęcie na trzecim zdjęciu jak wygląda opakowanie. Firma Turtle. Ja kupuje w sklepie internetowym biopremiumfood. Z kodem: kuchniabezglutenu15 macie zniżkę 15% na zakupy. 
[zakup własny, nie współpraca] 

Serek to Granini kupione z Lidlu. 

Granini nie każdemu może odpowiadać w wersji na słodko. Można je zamienić np na skyr. 

Jeśli możecie orzechy to super się tutaj sprawdzą. Można też polać odrobiną miodu lub syropu klonowego. Co kto lubi i może :-) 

#śniadanie #bezglutenu #rozpiska #twarożek #granini #musli #glutenfree
Polecajka Pomarańcze malinowe. Nawet nie wiedzi Polecajka 

Pomarańcze malinowe. Nawet nie wiedziałam, że jest taka odmiana. Czerwone owszem. Kupuję jeśli tylko spotkam, bo bardzo lubię. O malinowych nigdy nie słyszałam. 

Zamówiliśmy pierwszy raz i już wiem, że nie ostatni. Pyszne, słodko kwaśne, soczyste. Łatwo się obierają  i są bez pestek. Idealne zarówno na soki jak i na koktajle - te najczęściej z nich robiłam. 

Zamówiliśmy na stronie pomarancze.com @soczyste_pomarancze_z_lisciem  w piątek a we wtorek były już u nas. Dobrze spakowane, karton jest idealnie dobrany do zawartości, dzięki czemu owoce nie latały na wszystkie strony, nie obiły się w transporcie. 
Jedynym minusem może być waga zamówienia, ponieważ owoce sprzedawane są w większych opakowaniach 8-15 kg w zależności od owoców. My kupiliśmy 10 kg i od 11 dni zajadamy się nimi :-) 

Niestety pomarańczy malinowych nie ma na chwilę obecną w ofercie. Ale są inne np czerwone. 

Nie współpraca, kupiliśmy sami :) 

#pomarańcze #owoce #fotografia #kulinarnafotografia #orange
Babka marmurkowa na śmietanie. To nie jest typo Babka marmurkowa na śmietanie. 

To nie jest typowa, piaskowa babka wielkanocna. Takich nie piekę, bo nie lubię. Za suche są dla mnie. Ta, dzięki śmietanie jest wilgotna. Bez problemu możecie przechowywać ją przez kilka dni. Ja, ostatni kawałek zjadłam, kiedy babka miała 3 dni i nadal była smaczna. 

Przepis podaje poniżej. Jest też na blogu - tam piszę trochę więcej o łusce babki jajowatej, wstawiłam też zdjęcia porównujące ciasto z łuską i bez niej. 

🔹🔸Składniki na formę o średnicy 21 cm

-4 jajka 
-300 g śmietany 18% w temp pokojowej (gęsta, kwaśna, nie kremówka) 
-100 g oleju
-120 g cukru (można więcej)
-ok 230 g mąki
—90 g mąki ryżowej (@moncana_pl )
—70 g mąki kukurydzianej (Moncana)
—30 g tapioki skrobi (Moncana)
—40 g budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru (@celiko_glutenfree śmietankowy) lub 40 g skrobi kukurydzianej 
-5 g łuski babki jajowatej mielonej (Moncana)
-1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (Balviten)
-0,5 łyżeczki sody (Celiko)
-12 g gorzkiego kakao (@decomorrenopl ) + 15 g śmietany/jogurtu

🔸🔹Przygotowanie 
Piekarnik ustawiamy na 180 stopni grzanie góra-dół. Blachę dokładnie smarujemy masłem i obsypujemy mąka np ryżową. 
Mąki, proszek do pieczenia, sodę i łuskę babki jajowatej mieszamy ze sobą w osobnej misce. 
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą pianę. Do ubitych jajek wlewamy olej, śmietanę i mieszamy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy wcześniej wymieszane mąki, mieszamy. 
Połowę ciasta przelewamy do drugiej miski – u mnie było to ok 500 gramów ciasta. 
Do jednej części dodajemy kakao i ok 15 g śmietany, mieszamy. 
Połowę ciasta jasnego wlewamy na dno blachy, następnie połowę ciemnego, potem ponownie jasnego i na koniec pozostałą część ciemnego.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 40-45 minut. Przed wyciągnięciem polecam babkę sprawdzić patyczkiem bambusowym, czy nie jest surowa.
Upieczoną pozostawiamy w blaszce około 10-20 minut. Następnie wyciągamy z foremki, przekładamy na kratkę i studzimy.
Chłodną posypujemy cukrem pudrem, oblewamy polewą, lukrem lub pozostawiamy bez niczego.

Smacznego 🙂 

#bezglutenu #babka #babkawielkanocna #glutenfree #fotografiakulinarna
Naleśniki na śniadanie? Czemu nie 😉 Często z Naleśniki na śniadanie? Czemu nie 😉
Często zostają mi z dnia poprzedniego, więc wykorzystuje je do szybkiego śniadania :) 

Do tych dodałam twaróg półtłusty wymieszany ze skyrem naturalnym. Do tego trochę owoców - niestety więcej nie miałam i syrop klonowy. Pychota 🥰

Pamiętajcie, żeby zimne naleśniki podgrzać przed zwijaniem/składaniem inaczej mogą popękać. 

Możecie je przygotować na zimno (jak u mnie) lub ciepło. W tym drugim przypadku należy podsmażyć je na patelni przez kilka minut.

Całą rozpiskę - kalorie i białko umieściłam na fotkach. 

#naleśniki #bezglutenu #rozpiska #śniadanie #glutenfree
Dzień dobry ☀️ Uwaga, komunikat 😉 Zawies Dzień dobry ☀️

Uwaga, komunikat 😉

Zawieszam, albo i nawet całkowicie rezygnuję na chwilę obecną z pisania nowego e-booka. 
Dlaczego? 
Powodów jest kilka, ale najważniejsze są dwa. 

Po pierwsze i najważniejsze, zdrowie. 
Od pewnego czasu mam trochę więcej stresu. Muszę zrobić badania, których mocno się obawiam, dodatkowo w najbliższym, rodzinnym otoczeniu zdrowotnie nie jest idealnie :( 
Nie chcę dokładać sobie dodatkowych dawek stresu związanych z e-bookiem - założenie sklepu, dodatkowe koszta, czy przepisy Wam wyjdą, czy będą w Waszym guście... Dla jednych możliwe, że takie sytuacje nie są stresujące, ale dla mnie tak. 

Jak wiecie (lub nie) choruję na wzjg, które obecnie jest w remisji :) I oby jak najdłużej. Niestety przy tej chorobie stres nie jest wskazany. Może spowodować zaostrzenie, a tego uwierzcie bardzo, ale to bardzo nie chcę. 
Mam nadzieję, że nie zabrzmi to źle, ale żadna kasa nie jest warta zaostrzenia tej choroby. Tego bólu, siedzenia w domu, brania mnóstwa leków... 

Po drugie, po kilku miesiącach zbierania nowych przepisów, eksperymentowania z różnymi dodatkami, uświadomiłam sobie, że mnie to najzwyczajniej męczy. 
Jestem osobą, która lubi dzielić się tym co ma. W tym przypadku bezglutenowe przepisy. Więc kiedy udało mi się upiec/ugotować coś nowego, chciałam od razu się tym z Wami podzielić. Ale nie mogłam, bo wiedziałam, że to „idzie” do e-booka. Ohhh...nawet nie wiecie jak mnie to męczyło. Zabierało mi całą radość z udanego wypieku. 
Robienie czegoś na siłę, czegoś co nie sprawia mi przyjemności, radości to nie dla mnie. To nie jestem ja. 

Co w takim razie z przepisami, które powstały do tej pory? 
Szczerze, to nie wiem. Prawdopodobnie (powiedzmy, że tak na 80%) stopniowo będę je publikować. Tylko muszę się zastanowić jak to zrobić, bo praktycznie wszystkie powstały na jednej mieszance. 

Nie spisuję kolejnego e-booka na straty. Możliwe, że kiedyś do niego wrócę - z czegoś w końcu trzeba opłacić utrzymanie bloga 😉 Albo poproszę Was o „postawienie kawy”. 

Koniec komunikatu :) 

Na fotce płatki ryżowe bezglutenowe, kupione w @rossmannpl
Gofry twarogowe Szybkie, mega proste i dosłowni Gofry twarogowe 

Szybkie, mega proste i dosłownie z kilku składników. 

U mnie bez cukru, ponieważ ja je często jem w wersji wytrawnej. 

Zamiast twarogu można dodać naturalne tofu. Gofry wychodzą bardzo dobre, ale jaśniejsze niż z nabiałem. Na drugim zdjęciu gofry i tofu, z którego je zrobiłam. 

Budyń polecam Celiko @celiko_glutenfree 
Ma słabszy aromat niż Winiary, co mi bardzo pasuje, bo dzięki temu gofry mogłam zjeść z łososiem. Te z budyniem Winiary wg mnie nadają się tylko na słodko. 

Przepis jest też na blogu www.kuchniabezglutenu.pl 

Smażyłam na gofrownicy Dezal @dezalpro 

🔹🔸Składniki na 4-6 gofrów

-160 g twarogu półtłustego (u mnie Pilos trójkąt) lub tofu naturalne
-2 jajka 
-20 g oleju lub masła roztopionego
-1 budyń bez cukru śmietankowy lub waniliowy (u mnie Celiko 40 g)
-0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

🔸🔹PRZYGOTOWANIE 

Twaróg rozgniatamy widelcem. Dodajemy jajka, olej i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy suche składniki, mieszamy. 
Na rozgrzaną płytę gofrownicy nakładamy porcję ciasta i smażymy kilka minut. 
Studzimy na kratce. 
Podajemy z ulubionymi dodatkami słodkimi lub wytrawnymi. 

Smacznego 🙂 

#bezgluten #twaróg #gofry #bezglutenu #glutenfree
Cały czas pytacie o łuskę babki jajowatej w wer Cały czas pytacie o łuskę babki jajowatej w wersji mielonej i całej (nie mylić z ziarnem, to jest co innego). Która lepsza, czy tak samo działa, czy jest sens kupować mieloną? 

Postanowiłam więc, zrobić rolkę, w której sami zobaczycie, że różnica w działaniu pomiędzy łuską mieloną a całą jest dosyć spora. 

Przepis na bułeczki macie w poprzednim poście - bułeczki śniadaniowe. 

W składzie zmieniona jest tylko łuska. Mąki, woda, mleko, drożdże i pozostałe składniki są identyczne. Nawet jajko odmierzałam na wadze 😁 

Łuski mielonej jest 7 g a całej 9 g. 
Jak sami zobaczycie nawet zwiększona ilość łuski całej nie sprawiła, że ciasto miało podobną konsystencję. 
Dodatkowo ciasto z łuską mieloną było gładkie, bardziej elastyczne. O wiele łatwiej formowało się bułeczki. 

Od kiedy odkryłam mieloną łuskę od @moncana_pl używam tylko i wyłącznie jej. 
Mam pozostałości jeszcze łuski całej i stopniowo je dodaje do „starych” przepisów, ale do nowych dodaje już tylko mieloną. 

🔹Łuska mielona/sproszkowana wygląda jak mąka. Natomiast cała jest drobna, ale nie jest to mąka, tylko takie malutkie łuski. 

🔹Należy pamiętać, że łuskę mieloną nie zalewamy wodą, nie robimy z niej glutka, bo powstają mega grudki. Ona o wiele szybciej zagęszcza, dlatego należy wymieszać jak z mąką i dopiero wtedy dodać składniki płynne :) 

🔹Jeszcze jedna ważna informacja. Łuski mielonej dodajemy do przepisów mniej w porównaniu z łuską całą. Tak o 15-20% mniej. Więc jeśli w przepisie jest np 10g łuski całej to mielonej dodajcie ok 8g. 

Łuska mielona używa w tym przepisie jest od @moncana_pl Polecam Wam ją z czystym sumieniem. Jest genialna :) 

Gdybyście chcieli ją przetestować możecie ją kupić bezpośrednio w ich sklepie. Z kodem: kuchniabezglutenu macie 10% rabatu :) 

Mam nadzieję, że pomogłam i rozwiałam Wasze wątpliwości :) 

Miłego dnia :) 

#bezglutenu
Nie wiedziałam jak je nazwać, więc ostatecznie Nie wiedziałam jak je nazwać, więc ostatecznie zostały bułeczkami śniadaniowymi. Ale według mnie idealnie pasują również do hamburgerów. I ostatecznie hot dogów :) 

W składzie są łuski babki jajowatej, które polecam w wersji mielonej. Ja używam firmy Moncana @moncana_pl i bardzo Wam je polecam. 
Na ostatniej fotce ciasto po wyrośnięciu z łuską mieloną (miska niebieska) i łuską całą (miska czerwona). Rożnica jest ogromna. 
Pamiętajcie, że z kodem kuchniabezglutenu macie 10% zniżki w sklepie Moncana :) 

Minusem bułek jest ich świeżość. Wg mnie najlepsze są w dniu pieczenia, tak do 20 godzin. 

🔸🔹Składniki na 4 bułeczki

-1 jajko (rozmiar M)
-60 g tapioki skrobi (Moncana)
-50 g mąki jaglanej (@moncana_pl ) + do podsypania
-30 g mąki z sorgo (@probio.cz ) + do podsypania 
-7 g łuski babki jajowatej mielonej (Moncana), całej łuski ok 9g. 
-65 g mleka lekko ciepłego
-60 g wody
-10 g oleju
-6 g drożdży świeżych
-10 g cukru
-1/4 łyżeczki soli

🔹Dodatkowo:
-jajko do posmarowania
-sezam, mak jako posypka na wierzch 
 

🔸🔹PRZYGOTOWANIE
Wodę mieszamy z mlekiem. Dodajemy cukier, drożdże i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 5 minut.
W tym czasie w osobnej misce mieszamy mąki, sól i mieloną łuskę babki jajowatej.
Do wody z mlekiem dodajemy olej, jajko, mieszamy. Następnie dodajemy wymieszane suche składniki, mieszamy dokładnie przez kilka minut. Na początku ciasto będzie rzadkie, nie przejmujcie się tym, zaraz zgęstnieje. Mieszać należy dokładnie, żeby pozbyć się wszystkich grudek. Wymieszane ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut.
Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy - delikatnie, nie mocno.  Jeśli będzie kleiło się do rąk, posypujemy je 1-2 łyżeczkami mąki (u mnie mix jaglanej i sorgo).
Formujemy 3-4 bułeczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy i odstawiamy na 15-20 minut.
Po tym czasie smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy np sezamem i wkładamy do piekarnika.
Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 200 stopni grzanie góra-dół.
Upieczone studzimy na kratce.
Kroimy najlepiej całkowicie przestudzone.

Smacznego :) 

#bezglutenu #glutenfree #fotografiakulinarna #bułki #pieczywobezglutenowe
Nie, to nie naleśnik. Tortilla też nie. To omle Nie, to nie naleśnik. Tortilla też nie. 
To omlet z łososiem, serkiem i warzywami :-) 

Szybki w przygotowaniu. Do środka możecie dodać Wasze ulubione dodatki. 
U mnie są to warzywa, serek typu feta i wędzony na gorąco łosoś. Aaa i omlet posmarowałam odrobiną serka almette. 
Do tego kromka chleba (można pominąć) i oczywiście kawusia 🥰
Pyszności :) Polecam. 

Całą rozpiskę składników oraz sposób przygotowania macie na kolejnych fotkach. 

#dietabezglutenowa #wzjg #celiakia #bezglutenu #glutenfree #śniadanie
Placuszki mocno twarogowe z jabłkiem. Zrobione Placuszki mocno twarogowe z jabłkiem. 

Zrobione na podstawie starego przepisu, który z tego co pamiętam bardzo przypadł Wam do smaku. Te są z mniejszą ilością mąki i dodatkiem jabłka. Oczywiście jabłko możecie pominąć, ale wg mnie fajnie do nich pasuje. 

Ja je smażę jako mniejsze placuszki lub dzielę porcje na dwie i robię dwa większe omlety twarogowe :) 

Mąkę owsianą możecie spróbować zastąpić na ryżową, z sorgo lub kukurydzianą. Nie wiem tylko jak wyjdą, bo nie robiłam z tymi mąkami. 

Jako skrobię użyłam proszek budyniowy śmietankowy od @celiko_glutenfree żeby placuszki miały śmietanowy posmak. 

🔹🔸Składniki na 2 porcje 

-2 duże jajka
-160 g twarogu ( u mnie półtłusty)
-20 g mąki owsianej (@moncana_pl )
-20 g skrobi ziemniaczanej/ kukurydzianej lub
—20 g budyniu bez cukru śmietankowego lub waniliowego
-0,5 łyżeczki proszku do pieczenia (@balvitenglutenfree )
-pół jabłka (opcjonalnie)
-szczypta cynamonu (opcjonalnie)
 

🔹🔸PRZYGOTOWANIE 

Jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach. 
Twaróg mieszamy z jajkiem, rozdrabniamy go widelcem. 
Następnie dodajemy suche składniki i mieszamy. Na końcu dodajemy jabłko. 
Smażymy na rozgrzanej patelni kilka minut z każdej strony. U mnie z odrobiną oleju, ale można również na suchej. 
Podajemy z jogurtem, serkiem, owocami, dżemem lub z ulubionymi dodatkami. 
Smacznego 🙂 

#bezglutenu #glutenfree #twaróg #placuszki #fotografiakulinarna #wzjg #dietabezglutenowa #pancakes
To co, zaczynamy nową serię postów. Tak jak o To co, zaczynamy nową serię postów. 

Tak jak obiecałam, co jakiś czas wrzucę tutaj propozycje śniadań bezglutenowych z podliczonymi kaloriami i białkiem. 

Dziś zaczniemy od gofrów jabłkowych z ostatniego posta. U mnie ze skyrem, owocami, syropem klonowym. Do tego obowiązkowo kawusia ☕️ 

Na kolejnych kafelkach znajdziecie dokładną rozpiskę co ile ma kalorii i białka. 

Tłuszcze i węgle, tych nie podliczam. 

Mam nadzieję, że taka forma będzie Wam odpowiadała. Wszelkie sugestie mile widziane. 

To jest tylko moja propozycja. Nic nikomu nie narzucam. Jeśli coś Wam nie odpowiada, przygotujcie śniadanie po swojemu. Najważniejsze, żeby Wam smakowało :) 

Miłego dnia :-) 

#śniadanie #dietabezdiety #dietabezglutenowa #bezglutenu #białko #propozycjeśniadaniowe
Wczytaj więcej Obserwuj na Instagramie

POPULARNE PRZEPISY

  • 1

    Ulubione naleśniki bez glutenu

  • 2

    Chlebek bananowy bez glutenu i nabiału

  • 3

    Bezglutenowe ciasto marchewkowe z mascarpone

  • 4

    Prosta szarlotka bezglutenowa

  • 5

    Bezglutenowe kruche ciasto z porzeczką

  • 6

    Bezglutenowa tarta z owocami i kruszonką

  • 7

    Cynamonki bez glutenu

  • 8

    Kruche ciasto bez glutenu ze śliwkami

  • Facebook
  • Instagram

@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


wróć na górę
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez nabiału
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca