Miękkie pierniczki bez glutenu
Kolejny przepis na miękkie pierniczki bez glutenu, tym razem wersja tylko z żółtkiem oraz innymi mąkami. Bez mąki owsianej, ponieważ wiem, że wiele osób nie może jej jeść. Tutaj link do przepisu na miękkie pierniczki alpejskie z całym jajkiem i mąką owsianą. Czym się różnią oprócz składników? Te są ciut bardziej miękkie i według mnie bardziej delikatne. Ale te wyszły mi grubsze, więc może dlatego takie odczucie. Tak czy siak wyszły równie pyszne jak alpejskie, więc bardzo Wam je polecam.
Wpis powstał w ramach współpracy z firmą Sano Gluten Free, której mąki bardzo Wam polecam. Używam ich od kilku miesięcy i złego słowa nie mogę o nich powiedzieć. Te, które wypróbowałam do tej pory sprawdzają się super.
Miękkie pierniczki bez glutenu – składniki i przygotowanie
Składniki na ok 25 pierniczków
- 70 g mąki gryczanej (Sano Gluten Free)
- 20 g skrobi ziemniaczanej (Sano Gluten Free)
- 40 g mąki ryżowe (Sano Gluten Free)
- 30 g masła
- 30 g cukru
- 50 g miodu (u mnie wielokwiatowy)
- 1 żółtko
- 40 g kwaśnej śmietany 18%
- 0,5 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 0,5 łyżeczka gorzkiego kakao (Decomoreno)
PRZYGOTOWANIE
- W rondelku umieszczamy masło, miód, cukier, kakao oraz przyprawy. Podgrzewamy na małym ogniu aż będzie gorące co chwila mieszając. Trzymamy na gazie jeszcze 2-3 minuty i odstawiamy do ostygnięcia. Cukier nie musi rozpuścić się do końca, u mnie nadal był wyczuwalny.
- Śmietanę łączymy z sodą w osobnej miseczce. Mąki odmierzamy i mieszamy.
- Do miski z mąkami dodajemy żółtko, przestudzoną masę oraz śmietanę. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Ja na początku mieszałam łyżka drewnianą, a następnie ręką. U mnie końcowa konsystencja ciasta przypominała miękką plastelinę. Formujemy z ciasta kulkę, owijamy folią spożywcza i umieszczamy w lodówce na przynajmniej 12 godzin.

Ciasto po wymieszaniu
- Schłodzone ciasto dzielimy na kilka mniejszych części.
- Ciasto delikatnie, bardzo krótko zagniatamy i rozpłaszczamy na macie podsypanej mąką – u mnie gryczana i skrobia. Delikatnie wałkujemy na grubość 5-6 mm co chwila przewracając na drugą stronę. Upewniamy się, że mata cały czas jest posypana mąką. Przed rozpoczęciem wycinania kształtów upewnijcie się, że placek nie jest przyklejony do maty.
- Pieczemy w 170 stopniach grzanie góra dół 12-13 minut.
- Studzimy na kratce.
Smacznego 🙂
17 komentarzy
Bardzo dobre. Jestem bardzo zadowolony, że wszedłem na to miejsce . Wielu autorom wydaje się, że posiadają odpowiednią wiedzę ,by się wypowiadać na poruszany przez siebie temat, ale niestety tak nie jest. Stąd też moje pozytywne zaskoczenie. Chciałbym podziękować tu za Twoje działania. Zdecydowanie będę polecał to miejsce i często odwiedzał, aby przejrzeć nowe posty.
Zjadam właśnie pierniczki z tego przepisu 🙂 Są super. Szłam kropka w kropkę – ciasto w folii lodówce było przez 12 godzin. Są pyszniutkie – lepsze jesli się rozwałkuje ciasto dość cienko, bo trochę wyrastają. Polecam 😀
Odpisuje dopiero teraz, bo choroba mnie rozłożyła na maksa.
Bardzo się cieszę, że pierniczki smakowały. Co do wyrastania to rzeczywiście te pierniczki mocniej wyrastają niż alpejskie.
Czym można zastąpić kwaśną śmietanę?
Jogurtem greckim, albo skyrem. Jeśli chodzi o wegański odpowiednik to moje jogurt lub śmietanka wegańska. Tylko nie wiem czy na zamiennikach wege pierniczki tak samo urosną.
Właśnie problem jest taki, że nie możemy ani mleka, ani glutenu, ani drożdży, więc szukam fajnego zamiennika 🙂
Rozumiem. Wydaje mi się, że najlepszym zamiennikiem będzie śmietana wegańska lub gęsty jogurt wegański. Ostatecznie można spróbować w rozgniecionym na papkę bananem.
Dziękuję, będę testować, dam znać 🙂
Czy pierniczki są od razu gotowe do jedzenia czy muszą poleżakować ?
Można jeść od razu.
Hej, czy skrobie ziemiaczana mozna zastapic maka ziemiaczana lub maka z tapioki?
Hej,
Jeśli pod nazwą mąka ziemniaczana kryje się tak na prawdę skrobia to tak 🙂 bardzo często jest tak, że na opakowaniu napisane jest mąka ziemiaczana a w rzeczywistości jest to skrobia.
Tapioka może być.
Super 😁
Podpowiesz, czy miód można zastąpić cukrem/ksylitolem? Czy to wpłynie na konsystencję i lepszy będzie jakiś inny zamienniki?
Na pewno wpłynie na konsystencję ciasta. Przy zamiennikach sypkich jak cukier będzie trzeba dać mniej mąki, niestety nie jestem w stanie określić o ile mniej. Opcjonalnie zamiast miodu można dać np syrop z agawy.
Czy zamiast mąki gryczanej można dodać owsianą lub inną? Nie smakuje mi smak gryki w słodkich wypiekach.
Tak, można. Tylko nie wiem czy taką samą ilość. Mąka owsiana potrafi mega mocno chłonąć płyny (niektórych firm np Bezgluten). W takim przypadku należy dać jej mniej, żeby ciasto nie wyszło za suche. Ewentualnie pomieszać owisaną i ryżową, pół na pół.
Dodam tylko, że ja również nie przepadam za posmakiem gryki w ciasteczkach, ale w tych jej nie czuć. Przyprawa piernikowa niweluje ten posmak. Tylko najlepiej użyć mąki gryczanej białej, bo ta ciemna jest mocniejsza w smaku.