Bezglutenowe ciasto marchewkowe z mascarpone
Proste do zrobienia ciasto marchewkowe przełożone kremem na bazie serka mascarpone i kremówki. Bezglutenowe ciasto marchewkowe z mascarpone jest pyszne, wilgotne, z lekki posmakiem cynamonu, idealne na święta.
Placek jest delikatny, dlatego uważajcie przy przekrawaniu na pół. Jeśli górny blat podczas przenoszenia pokruszy się Wam, nie martwcie się. Albo poukładajcie blat w kawałkach, ja tam zrobiłam, pod masą nic nie było widać, albo pokruszcie ciasto i posypcie wierzch jak w kopcu kreta 🙂
Bezglutenowe ciasto marchewkowe z mascarpone
Składniki na formę 18×18 cm
Ciasto
- 2 jajka
- 150 g startej marchewki
- 50 g startego jabłka
- 100 g oleju np rzepakowego lub słonecznikowego
- 80 g cukru
- 40 g zmielonych migdałów lub mąki migdałowej
- 130 g mąki bezglutenowej np
- 100 g ryżowej
- 30 g skrobi ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka cynamonu
Krem
- 150-200 g serka mascarpone
- 200 g schłodzonej kremówki
- 1 śmietan fix (opcjonalnie)
- 20-30 g cukru pudru
Dodatkowo
- pokruszone orzechy włoskie na wierzch
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik ustawiamy na 170 stopni grzanie góra dół. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
- Marchew i jabłko obieramy a następnie ścieramy na grubych oczkach. W misce łączymy ze sobą wszystkie suche składniki oprócz cukru.
- Jajka ubijamy z cukrem na puszystą pianę. Dodajemy olej, starte jabłko i marchew (nie odciskamy soków) i krótko mieszamy. Na koniec dodajemy składniki suche i dokładnie mieszamy.
- Gotowe ciasto przelewamy na blaszkę i pieczemy ok 40 minut lub do suchego patyczka. Następnie wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
- Kiedy ciasto będzie zimne przygotowujemy masę. Do miski wlewamy schłodzoną śmietankę, dodajemy opcjonalnie fix i ubijamy tak na 80%. Następnie dodajemy serek mascarpone, cukier puder i ubijamy na sztywno.
- Z ciasta delikatnie odrywamy papier i z powrotem układamy na papier. Przekrawamy na pół . Od razu ostrzegam, że górny blat będzie kruchy, dlatego polecam delikatnie przełożyć go na płaski talerz (najlepiej zsunąć) żeby później łatwiej było go nałożyć na krem. Ja tego nie zrobiłam, efektem czego było to, że górna warstwa to były „puzzle” z ciasta 🙂
- Większą część masy rozkładamy na pierwszym blacie, wyrównujemy. Następnie układamy drugi blat, rozprowadzamy na nim pozostałą masę a na koniec obsypujemy orzechami.
- Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Smacznego 🙂
19 komentarzy
Czy zamiast mąki ryżowej mogę dać kukurydzianą?
Można, ale ja nie polecam. Mąka kukurydziana dodaje kruchości, więc z nią ciasto na pewno będzie jeszcze bardziej delikatne, kruche i mniej wilgotne.
Pozdrawiam
Dzięki za prosty przepis! takiego potrzebuję na szybki wypiek, planuję zrobić podwójną porcję, dam znać co wyszło, pozdrawiam Ola
I jak ciasto? Udało się z podwójnej porcji?
Pozdrawiam Sylwia
Tak, wyszło bardzo dobre ciasto i starczyło dla Wszystkich, dzięki raz jeszcze za przepis – pozdrawiam serdecznie Ola ☺
Upiekłam dzisiaj i jest przepyszne; wilgotne, lekkie i nie czuć posmaku migdałów (za którymi nie przepadam). Bardzo polecam! Dodaję przepis do swoich ulubionych. Dziękuję i pozdrawiam! 🙂
Super. Mega się cieszę, że ciasto smakuje 🙂 Dziękuje za komentarz.
Pozdrawiam 🙂
Ciasto wyszło super ! Leciutkie, wilgotne, nie kruszy się. Olej dodałam na końcu. Ciasto przecięłam jeszcze ciepłe – połówki idealne, równiutkie. Pyszny krem wzbogacił smak.
Polecam.
Super, mega się cieszę, że smakuje 🙂
Pozdrawiam
Czy w tym przypadku też skrobia ziemniaczana to to samo co maka ziemniaczana?
Tak, w każdym przepisie będzie tak samo: mąka ziemniaczana = skrobia ziemniaczana
Pozdrawiam 🙂
Wyszło!
Zrobiłam małe modyfikacje – bez jabłka (nie miałam w domu) i bez orzechów. Zapomniałam też dodać oleju!! :O Mimo wszystko ciasto jest dosyć wilgotne i smakuje super 🙂
Super!
Ja orzechów nie dodawałam do środka, tylko posypałam wierzch 🙂 Dobrze wiedzieć, że bez oleju również dobrze smakuje 🙂 Dziękuję za informacje 🙂
Pozdrawiam
Czy cukier można zamienić ksylitolem, bo niestety nie mogę cukru, a mąki mąką orkiszową? Jeśli tak to w jakich proporcjach?
Witam,
Tak, można dodać ksylitol, ale o ile w cieście nie powinien być wyczuwalny, to masa raczej będzie miała „chłodny” posmak.
Mąkę również można zamienić, proporcje pozostaną takie same, czyli 130-150 g maksymalnie. Mąka orkiszowa należy do glutenowych, więc ciasto po upieczeniu może mieć trochę inną konsystencję niż to u mnie.
Pozdrawiam
Cześć 🙂
Na jaką formę ciasto?
Hej,
Blacha 18×18 cm. Zawsze podaje wymiar formy nad składnikami – „składniki na formę…”
Pozdrawiam
Pani Sylwio, czy zastąpić mąkę migdałową? Syn uczulony na migdały.
Dowolna mąka np owsiana, kukurydziana, sorgo, ryżowa…