Bezglutenowe ciasto marchewkowe z mascarpone
Proste do zrobienia ciasto marchewkowe przełożone kremem na bazie serka mascarpone i kremówki. Bezglutenowe ciasto marchewkowe z mascarpone jest pyszne, wilgotne, z lekki posmakiem cynamonu, idealne na święta.
Placek jest delikatny, dlatego uważajcie przy przekrawaniu na pół. Jeśli górny blat podczas przenoszenia Wam się pokruszy, nie martwcie się. Albo poukładajcie blat w kawałkach, ja tak zrobiłam – pod masą nic nie było widać, albo pokruszcie ciasto i posypcie wierzch jak w kopcu kreta 🙂
Zachęcam do zajrzenia rownież na mój Instagram – kuchnia.bez.glutenu. Oprócz przepisów staram się dodawać filmiki z przygotowywania dań/wypieków.
Producent mąki podany w nawiasie to nie współpraca (jeśli takowa będzie, post zostanie oznaczony). Mąką mące jest nierówna, jedna chłonie płyny mocniej inna słabiej, dlatego postanowiłam podawać mąki, na których uzyskałam danie widoczne na zdjęciach. Od czasu do czasu postaram się dodać również link do konkretnego produktu, żeby osoby, które od niedawna są na diecie bezglutenowej wiedziały dokładnie o jakim produkcie pisze.
Bezglutenowe ciasto marchewkowe z mascarpone
Składniki na formę 18×18 cm lub tortownica 20-21 cm
Ciasto
- 2 jajka
- 150 g startej marchewki
- 50 g startego jabłka
- 100 g oleju np rzepakowego lub słonecznikowego
- 80 g cukru
- 40 g zmielonych migdałów lub mąki migdałowej
- 130 g mąki bezglutenowej np
- 100 g mąki ryżowej np biała Pięć Przemian lub Naturavena
- 30 g skrobi ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka cynamonu
Krem
- 150-200 g serka mascarpone
- 200 g schłodzonej kremówki
- 1 śmietan fix (opcjonalnie)
- 20-30 g cukru pudru
Dodatkowo
- pokruszone orzechy włoskie na wierzch
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik ustawiamy na 170 stopni grzanie góra dół. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
- Marchew i jabłko obieramy a następnie ścieramy na grubych oczkach. W misce łączymy ze sobą wszystkie suche składniki oprócz cukru.
- Jajka ubijamy z cukrem na puszystą pianę. Dodajemy olej, starte jabłko i marchew (nie odciskamy soków) i krótko mieszamy. Na koniec dodajemy składniki suche i dokładnie mieszamy.
- Gotowe ciasto przelewamy na blaszkę i pieczemy ok 40 minut lub do suchego patyczka. Następnie wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
- Kiedy ciasto będzie zimne przygotowujemy masę. Do miski wlewamy schłodzoną śmietankę, dodajemy opcjonalnie fix i ubijamy tak na 80%. Następnie dodajemy serek mascarpone, cukier puder i ubijamy na sztywno.
- Z ciasta delikatnie odrywamy papier i z powrotem układamy na papier. Przekrawamy na pół . Od razu ostrzegam, że górny blat będzie kruchy, dlatego polecam delikatnie przełożyć go na płaski talerz (najlepiej zsunąć) żeby później łatwiej było go nałożyć na krem. Ja tego nie zrobiłam, efektem czego było to, że górna warstwa to były “puzzle” z ciasta 🙂
- Większą część masy rozkładamy na pierwszym blacie, wyrównujemy. Następnie układamy drugi blat, rozprowadzamy na nim pozostałą masę a na koniec obsypujemy orzechami.
- Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Smacznego 🙂
46 komentarzy
Kolejny przepis z Twojego bloga wypróbowany z powodzeniem! Pyszne ciasto na drugie śniadanie. Na górę dałam krem z 100 ml śmietanki, 100 g mascarpone i 2 łyżek cukru pudru-wyszło akurat na keksówkę. Ciasto trochę wyrosło, jest dość puszyste i naprawdę smaczne.
Super pomysł z tym drugim śniadaniem 🙂
Ciasto samo w sobie jest ciężkie dlatego rośnie dla nie za dużo.
Najważniejsze, że smakowało 🙂
Dziękuje za komentarz 🙂
A jeśli mam bluzkę 25×36, zrobić ciasto z potrójnej ilości składników skoro powierzchnia wtedy trzy razy większa .? Brzmi jak bardzo duża ilość, będę wdzięczna za poradę:) pozdrawiam
Tak, składników na taką blachę powinno być 3 razy więcej, ponieważ ciasto nie rośnie za mocno. Można też zrobić z podwójnej porcji i nie przecinać ciasta na dwa blaty, tylko masę rozłożyć na wierzchu ciasta i np posypać pokruszonymi orzechami. Pozdrawiam
Czy można ominąć przecinanie i dać po prostu grubą warstwę masy kremu na wierzchu?
Tak, można tak zrobić. Sama kiedyś tak zrobiłam i wyszło super.
czy mozna zrobic z tego muffinki ?
Można. Ale to ciasto należy do ciężkich i mało rosnących, wiec muffiny nie wyrosną za mocno.
Dodałam 100g masy marcepanowej gotowej (z Lidla) do ciasta w trakcie wyrabiania – wyszło pysznie, z lekka nuta marcepanu 😁
Dzień dobry, czy zamiast białek jajka można dać np wodę z cieciorki albo coś innego ? Nie mogę jeść białka i szukam czegoś innego , z góry dziękuje za informacje
Dzień dobry,
Jeśli piana z cieciorki ubija się podobnie jak białka jajek to można spróbować. Tylko ja nigdy nie pracowałam z aquafabą, więc nie wiem jakiego rezultatu można się spodziewać.
Jak zmodyfikować krem żeby był bezmleczna. Córka może tylko jesc tylko nabiał gotowany.
A już bardzo długo prosi o ciasto marchewkowe i chciałam z nią upiec.
Jest kilka możliwości:
1. Zamiast kremu śmiatnowego zrobić masę karpatkową albo na mleku zwykłym albo napoju roślinnym – przepis tutaj, można dać trochę mniej mleka np 300g, żeby masy nie wyszło aż tak dużo – https://kuchniabezglutenu.pl/karpatka-bez-glutenu/ Nie jadłam nigdy tego ciasta z taką masą, nie wiem czy ciasto z nią nie będzie za ciężkie.
2. Można zrobić krem na bazie mleczka kokosowego. Niestety przepisem się nie podzielę, ponieważ nigdy takiego nie robiłam. Nie wiem czy samo ubicie śmietany kokosowej wystarczy, czy jednak będzie trzeba ją usztywnić np żelatyną. Ale jadłam taki krem i był bardzo smaczny, do tego ciasta też będzie pasował.
3. To klasyczny krem do ciasta marchewkowego, czyli serek kanapkowy, kremowy typu Philadelphia – w tym przypadku wegański, masło i cukier puder. Można taką masą posmarować tylko górę ciasta bez przekrawania. A można przekroić i trochę dać do środka a trochę na wierzch. Ogólny przepis na taki krem to: 120 g serka, 50g masła, cukier puder do smaku. Wydaje mi się, że to będzie najszybsze i najlepsze rozwiązanie.
A poleca Pani jakiś konkretny serek typu philadelphia i gdzie można kupić, bo nie mogę znaleźć nic. Nawet nie wiedziałam, że takie są 😉
Nigdy nie jadłam takich serków, więc nie polecę konkretnego. Widziałam w kilku sklepach. U mnie w Chacie Polskiej jest firmy Violife – takie szare opakowanie. W większych sklepach jak Kaufland widziałam jeszcze innych firm np bezdekmaleka, Simply… Ten Violife może kupić online w Auchan.
Jeśli się nie uda nic kupić to podrzucam inne pomysły na krem:
– https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/weganskie/weganskie-ciasto-marchewkowe-bez-glutenu
– https://kulinarnenawigacje.pl/weganskie-ciasto-marchewkowe/
Jeśli problem wynika z nietolerancji laktozy, to zamiast mascarpone używam Almette śmietankowego bez laktozy. Z przepisu zrobiłam muffinki, dzieci zachwycone 🙂
Zrobiłam 😍 wyszło obłędnie. Szkoda, że nie mogę dodać zdjęcia 😉 Przecinanie mam w małym palcu: długi nóż i ślizgam się po pudełkach z zapałkami lub w tym przypadku dwa korki z tymbarków😊 idealnie równe przecięcie ♥️ Ale do sedna ciasto pyszne, puszyste, wilgotne. Ja zdecydowałam się na starcie marchewek na mniejszych oczkach😅 i mój piekarnik w 30 min upiekł to cudo. Zapisuję do ulubionych i polecam wszystkim. Lecę resztę przepisów sprawdzić w swojej kuchni 🥰
Dzień dobry,nie mogę jabłka,a chciałabym dodać coś w zamian.Co Pani myśli o ananasie? tylko czy lepiej go zblendowac na papkę czy pokroić w małe kawałki?
Dzień dobry,
Nie wiem czy ananas nie będzie zbyt wilgotny. Zblendować raczej nie, jeśli już to pokroić na małe kawałki, albo zetrzeć na grubych oczkach i odcisnąć trochę soku. Ewentualnie dać więcej marchewki.
czy ciasto przecinamy jak biszkopt? zastanawiam się, czy nie upiec dwóch blatów i nie przecinać – zawsze to rodzi u mnie koszmarny stres ;P
Dokładnie, przecina się jak biszkopt. Dodam, że to ciasto jest dosyć delikatne, więc tym bardziej należy uważać przy przecinaniu. Ale w razie niepowodzenia nie ma powodu to stresu. U mnie za drugim razem góra bardzo się połamała podczas przecinania, wiec pokruszyłam ją jak do kopca kreta i miałam marchewkowe z posypką na gorze 🙂
Co do przecinania biszkoptów to ja tego kiedyś nienawidziłam robić. Wiecznie kroiłam krzywo, blaty były nierówne. Kupiłam nóż strunowy do przecinania biszkoptów i innych ciast i to był strzał w 10. Polecam, bo bardzo ułatwia on takie prace.
Cześć, czy zamiast cukru sprawdzi się miód lub syrop z agawy? Czy wtedy powinnam zmienić coś w proporcjach, by ciasto nie było za rzadkie?
Cześć. Co prawda nigdy nie piekłam tego ciasta z miodem lub syropem, ale wydaje mi się, że możesz ich użyć w tym przepisie. Osobiście jestem bardziej za miodem, bo jest gęstszy. Ja bym dodała trochę więcej mąki ryżowej, tak ok 20 gramów.
Czy zamiast mąki ryżowej mogę dać kukurydzianą?
Można, ale ja nie polecam. Mąka kukurydziana dodaje kruchości, więc z nią ciasto na pewno będzie jeszcze bardziej delikatne, kruche i mniej wilgotne.
Pozdrawiam
Dzięki za prosty przepis! takiego potrzebuję na szybki wypiek, planuję zrobić podwójną porcję, dam znać co wyszło, pozdrawiam Ola
I jak ciasto? Udało się z podwójnej porcji?
Pozdrawiam Sylwia
Tak, wyszło bardzo dobre ciasto i starczyło dla Wszystkich, dzięki raz jeszcze za przepis – pozdrawiam serdecznie Ola ☺
Upiekłam dzisiaj i jest przepyszne; wilgotne, lekkie i nie czuć posmaku migdałów (za którymi nie przepadam). Bardzo polecam! Dodaję przepis do swoich ulubionych. Dziękuję i pozdrawiam! 🙂
Super. Mega się cieszę, że ciasto smakuje 🙂 Dziękuje za komentarz.
Pozdrawiam 🙂
Ciasto wyszło super ! Leciutkie, wilgotne, nie kruszy się. Olej dodałam na końcu. Ciasto przecięłam jeszcze ciepłe – połówki idealne, równiutkie. Pyszny krem wzbogacił smak.
Polecam.
Super, mega się cieszę, że smakuje 🙂
Pozdrawiam
Czy w tym przypadku też skrobia ziemniaczana to to samo co maka ziemniaczana?
Tak, w każdym przepisie będzie tak samo: mąka ziemniaczana = skrobia ziemniaczana
Pozdrawiam 🙂
Wyszło!
Zrobiłam małe modyfikacje – bez jabłka (nie miałam w domu) i bez orzechów. Zapomniałam też dodać oleju!! :O Mimo wszystko ciasto jest dosyć wilgotne i smakuje super 🙂
Super!
Ja orzechów nie dodawałam do środka, tylko posypałam wierzch 🙂 Dobrze wiedzieć, że bez oleju również dobrze smakuje 🙂 Dziękuję za informacje 🙂
Pozdrawiam
A czym mogę zastąpić mąkę migdałowa
Mąką kukurydzianą, z sorgo albo dać więcej ryżowej.
Czy wtedy tyle samo mąki np. z sorgo co tej migdałowej ? Pozdrawiam
Tak, proporcje zostają bez zmian
Czy cukier można zamienić ksylitolem, bo niestety nie mogę cukru, a mąki mąką orkiszową? Jeśli tak to w jakich proporcjach?
Witam,
Tak, można dodać ksylitol, ale o ile w cieście nie powinien być wyczuwalny, to masa raczej będzie miała “chłodny” posmak.
Mąkę również można zamienić, proporcje pozostaną takie same, czyli 130-150 g maksymalnie. Mąka orkiszowa należy do glutenowych, więc ciasto po upieczeniu może mieć trochę inną konsystencję niż to u mnie.
Pozdrawiam
Cześć 🙂
Na jaką formę ciasto?
Hej,
Blacha 18×18 cm. Zawsze podaje wymiar formy nad składnikami – „składniki na formę…”
Pozdrawiam
Pani Sylwio, czy zastąpić mąkę migdałową? Syn uczulony na migdały.
Dowolna mąka np owsiana, kukurydziana, sorgo, ryżowa…