Miękkie pierniczki bez glutenu
Kolejny przepis na miękkie pierniczki bez glutenu, tym razem wersja tylko z żółtkiem oraz innymi mąkami. Bez mąki owsianej, ponieważ wiem, że wiele osób nie może jej jeść. Tutaj link do przepisu na miękkie pierniczki alpejskie z całym jajkiem i mąką owsianą. Czym się różnią oprócz składników? Te są ciut bardziej miękkie i według mnie bardziej delikatne. Ale te wyszły mi grubsze, więc może dlatego takie odczucie. Tak czy siak wyszły równie pyszne jak alpejskie, więc bardzo Wam je polecam.
Wpis powstał w ramach współpracy z firmą Sano Gluten Free, której mąki bardzo Wam polecam. Używam ich od kilku miesięcy i złego słowa nie mogę o nich powiedzieć. Te, które wypróbowałam do tej pory sprawdzają się super.
Miękkie pierniczki bez glutenu – składniki i przygotowanie
Składniki na ok 25 pierniczków
- 70 g mąki gryczanej (Sano Gluten Free)
- 20 g skrobi ziemniaczanej (Sano Gluten Free)
- 40 g mąki ryżowe (Sano Gluten Free)
- 30 g masła
- 30 g cukru
- 50 g miodu (u mnie wielokwiatowy)
- 1 żółtko
- 40 g kwaśnej śmietany 18%
- 0,5 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 0,5 łyżeczka gorzkiego kakao (Decomoreno)
PRZYGOTOWANIE
- W rondelku umieszczamy masło, miód, cukier, kakao oraz przyprawy. Podgrzewamy na małym ogniu aż będzie gorące co chwila mieszając. Trzymamy na gazie jeszcze 2-3 minuty i odstawiamy do ostygnięcia. Cukier nie musi rozpuścić się do końca, u mnie nadal był wyczuwalny.
- Śmietanę łączymy z sodą w osobnej miseczce. Mąki odmierzamy i mieszamy.
- Do miski z mąkami dodajemy żółtko, przestudzoną masę oraz śmietanę. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Ja na początku mieszałam łyżka drewnianą, a następnie ręką. U mnie końcowa konsystencja ciasta przypominała miękką plastelinę. Formujemy z ciasta kulkę, owijamy folią spożywcza i umieszczamy w lodówce na przynajmniej 12 godzin.
- Schłodzone ciasto dzielimy na kilka mniejszych części.
- Ciasto delikatnie, bardzo krótko zagniatamy i rozpłaszczamy na macie podsypanej mąką – u mnie gryczana i skrobia. Delikatnie wałkujemy na grubość 5-6 mm co chwila przewracając na drugą stronę. Upewniamy się, że mata cały czas jest posypana mąką. Przed rozpoczęciem wycinania kształtów upewnijcie się, że placek nie jest przyklejony do maty.
- Pieczemy w 170 stopniach grzanie góra dół 12-13 minut.
- Studzimy na kratce.
Smacznego 🙂