- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Chleb gryczano ryżowy ze śliwką

Chleb gryczano ryżowy ze śliwką

Jeśli nie lubicie pieczywa z dodatkami możecie pominąć suszone śliwki. Możecie też zamiast śliwki dodać np ziarna słonecznika czy dyni.  Z dodatkami czy bez bardzo polecam Wam ten chlebek, bo jest pyszny. Chleb gryczano ryżowy ze śliwką upiekłam na zakwasie owsiano ryżowym, ponieważ taki obecnie mam, ale na innym też można go upiec. 

Wyrastanie. Tym razem ciasto na czas wyrastania włożyłam do nagrzanego wcześniej do 40 stopni piekarnika. Dodatkowo owinęłam go porządnie ściereczką, żeby miał cieplutko. Dzięki temu chlebek po 2 godzinach był prawie gotowy do pieczenia. 

Koszyk/sitko do wyrastania. Polecam, aby wymiary sitka czy koszyka były trochę mniejsze niż gar, w którym pieczecie. Ułatwi to przekładanie chleba do gorącego gara. 

Na ściereczce czy papierze do pieczenia? Ponieważ w chlebie znajdowały się śliwki, tym razem chleb wyrastał na papierze do pieczenia. Uformowaną kulkę ciasta przełożyłam na papier a następnie przełożyłam całość do sitka. Dzięki temu podczas pieczenia i wyrastania wystające z ciasta śliwki nie przykleiły się ani do gara ani ściereczki. Chleb wyrósł ładnie, szybko a dodatkowo łatwiej się go po wyrośnięciu przekładało do gara. 

 

Chleb gryczano ryżowy ze śliwką – składniki i przygotowanie

Składniki na chleb o średnicy 20 cm

Zaczyn

Ciasto właściwe – po 12 godzinach 

 

PRZYGOTOWANIE

Smacznego 🙂