- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Babka marmurkowa bez jajek

Babka marmurkowa bez jajek

 

Po licznych prośbach zdecydowałam się ponownie spróbować upiec babkę bez jajek. Nie powiem, bo ostatnich niepowodzeniach trochę się zniechęciłam i średnio byłam przekonana do te tego przepisu, ale się udało. Przerobiłam najpopularniejszą babkę na blogu, czyli babkę marmurkową na śmietanie. Jajka zastąpiłam mielonym siemieniem lnianym zalanym gorącym mlekiem, w wyniku czego powstał glutek, który w roli jajka sprawdził się super. Babka marmurkowa bez jajek wyszła puszysta, wilgotna, delikatnie słodka. Jeśli lubicie ciasta aromatyczne możecie dodać do niej np skórkę z cytryny albo pomarańczy, bo bez nich babka jest dosyć neutralna w smaku, taka śmietanowo kakaowa.

Konsystencja ciasta. Nie polecam wyrabiać ciasta rózgą kuchenną czy łyżką. Najlepiej sprawdzi się mikser, ponieważ końcowa konsystencja ciasta jest gęsta coś jak gęsty kisiel czy budyń. Takie ma być, przy mniejszej ilości maki i mniejszej gęstości może powstać zakalec.

Jogurt czy śmietana. Piekłam i na tym i na tym. Na śmietanie wychodzi bardziej tłusta ale równie dobra jak na jogurcie.

Świeżość. Niestety na chwilę obecną nie jestem w stanie napisać jak długo babka zachowa świeżość. Pierwszą na śmietanie zjedliśmy w ciągu jednego dnia, a druga w chwili pisania ma kilka godzin. Babka jest wilgotna więc podejrzewam, że przez 2-3 dni będzie bez problemu zjadliwa 🙂

Producent mąki podany w nawiasie to nie współpraca (jeśli takowa będzie, post zostanie oznaczony). Mąką mące jest nierówna, jedna chłonie płyny mocniej inna słabiej, dlatego postanowiłam podawać mąki, na których uzyskałam danie widoczne na zdjęciach.

 

Babka marmurkowa bez jajek – składniki i przygotowanie

Składniki na blachę 20×10 cm

 

PRZYGOTOWANIE

 

Smacznego 🙂