- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Bezglutenowe ciasto jogurtowe z morelami

Bezglutenowe ciasto jogurtowe z morelami 

Tradycyjny przepis na jogurtowy placek z owocami. Ja dodałam morele, ale inne owoce takie jak truskawka, porzeczka, borówka …również pasują idealnie. Ciasto jest puszyste, wilgotne i lekko słodkie. Można je przechowywać nawet 3-4 dni, aczkolwiek najlepsze jest oczywiście świeże.

Jeśli lubicie morele polecam Wam również pyszną tartę z serkiem ricotta i morelami.

 

Bezglutenowe ciasto jogurtowe z morelami 

Składniki na blachę 24×24 cm

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Morele umyć, usunąć pestkę i pokroić na połówki lub ćwiartki.  Spód blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik włączyć i ustawić na 170 stopni grzanie góra dół.
  2. W jednej misce wymieszać wszystkie mąki z sodą i proszkiem. W drugiej umieścić jajka, słodzik, wanilię i dokładnie wymieszać. Następnie dodać jogurt, masło i ponownie wymieszać. Na koniec do mokrych składników dodać suche i krótko wymieszać, tylko do połączenia się składników.
  3. Gotowe ciasto przełożyć na blachę i delikatnie wyrównać. Na wierzch położyć morele a następnie posypać płatkami migdałowymi.
  4. Piec ok 35 minut lub do suchego patyczka.

 

Bezglutenowe ciasto jogurtowe z morelami lubi się szybko przypiekać, więc radzę nie przetrzymywać go zbyt długo w piekarniku.

Smacznego 🙂