- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Bezglutenowe ciasto marchewkowe

Bezglutenowe ciasto marchewkowe

Przepis na bezglutenowe ciasto marchewkowe przełożone kremem z mascarpone i jogurtem. Jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Co prawda, musi odleżeć swoje w lodówce, ale sam proces przygotowywania jest łatwy. Marchewka powoduje, że ciasto jest wilgotne, a w połączeniu z orzechami wręcz przepyszne. Ciasto jest na bazie biszkoptu, dlatego jest lżejsze od standardowej wersji, w skład którego wchodzi bardzo duża ilość oleju.

A jeśli macie ochotę na marchewkowe muffinki, przepis znajdziecie tutaj.

 

Bezglutenowe ciasto marchewkowe

Składniki na tortownicę 21cm

BISZKOPT

NASĄCZENIE

MASA

DODATKOWO

 

Bezglutenowe ciasto marchewkowe – przygotowanie 

BISZKOPT

  1. Spód formy wyłożyć papierem (ja wycinam z papieru do pieczenia koło o średnicy 21cm).
  2. Suche składniki (oprócz słodzika) umieść w misce i dokładnie wymieszać.
  3. Orzechy i migdały pokroić na mniejsze kawałki i dodać do miski z suchymi składnikami.
  4. Marchewkę obrać i zetrzeć na drobnych oczkach. Odstawić.
  5. W misce miksera umieścić 3 białka. Zacząć ubijać. Kiedy białka będą już prawie ubite, dodać słodzik (wsypywać stopniowo) i nadal miksować. Ubijać do momentu, aż piana będzie błyszcząca.
  6. Dodać żółtka, olej i ubijać jeszcze około 5 minut.
  7. Na koniec do ubitych jajek dodać wanilię, suche składniki i marchewkę, z której wcześniej należy wycisnąć sok. Wymieszać delikatnie szpatułką lub drewnianą łyżką tylko do połączenia się składników. 
  8. Przełożyć do formy. Piec przez 40minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.
  9. Po upieczeniu pozostawić w formie przez 10-20 minut, a następnie delikatnie przełożyć na kratkę. Pozostawić do wystudzenia.
  10. Kiedy ciasto ostygnie, odkroić wierzch i pokruszyć. 
  11. Pozostałą cześć ciasta umieścić w formie i nasączyć wodą z cytryną i cukrem pudrem.

MASA

  1. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na 10 minut.
  2. W misce umieścić mascarpone, jogurt, serek homogenizowany, wanilię, cukier puder i dokładnie wymieszać. Jeśli masa okaże się mało słodka, dodać więcej cukru pudru.
  3. Żelatynę podgrzać (nie gotować) i mieszać do momentu całkowitego rozpuszczenia.
  4. Do żelatyny dodać 1-2 łyżeczki masy, wymieszać.
  5. Cały czas miksując masę, powoli wlewać żelatynę.
  6. Gotową masę przełożyć na nasączony biszkopt. Wyrównać.
  7. Na koniec wierzch udekorować pokruszonym wcześniej biszkoptem, orzechami lub migdały i bardzo delikatnie docisnąć.
  8. Włożyć do lodówki na minimum 2 godziny a najlepiej na całą noc.

Smacznego 🙂