- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Bezglutenowe ciasto na maślance z owocami

Bezglutenowe ciasto na maślance z owocami

Wilgotne, puszyste a do tego bardzo proste i szybkie ciasto na maślance. U mnie z truskawkami ale inne owoce również będą pasowały – borówki, porzeczka, malina lub mieszanka tych wszystkich. Wierzch ciasta można opcjonalnie obsypać kruszonką – zwykłą lub z np z płatkami migdałowymi. U mnie jej nie ma, ponieważ w ostatnim czasie sporo było wypieków z kruszonką i nie miałam na nią ochoty. Jeśli zdecydujecie się na wersję z kruszonką, pamiętajcie, że ciasto będzie wtedy bardziej słodkie.

Po 30 minutach pieczenia sprawdźcie patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone. U mnie piekło się około 35 minut. Ciasta bezglutenowe lubią się przypiekać, dlatego trzeba je co chwilę sprawdzać.

Jeśli nie możecie jeść mąki owsianej, możecie spróbować albo zastąpić ją inną mąką, taką której nie ma w przepisie, albo dodać więcej kukurydzianej i ryżowej – wtedy podobnie ja w tym przepisie Ucierane ciasto z truskawkami (bez glutenu) ciasto będzie składało się z trzech rodzajów mąk.

 

Bezglutenowe ciasto na maślance z owocami – składniki i przygotowanie

Składniki na blachę 24×24 cm

Dodatkowo, opcjonalnie kruszonka (u mnie brak)

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik ustawiamy na 170 stopni grzanie góra dół. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Umyte i osuszone truskawki pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą pianę. Następnie dodajemy do niej maślankę oraz olej i chwilę miksujemy. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia, wszystkie mąki i dokładnie mieszamy.
  3. Gotowe ciasto przelewamy na blachę, wyrównujemy. Na wierzchu układamy truskawki i opcjonalnie kruszonkę.
  4. Pieczemy 30-40 minut lub do suchego patyczka.
  5. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego 🙂