DRUKUJ DRUKUJ

Ucierane ciasto bezglutenowe z truskawkami

Sylwia

Ucierane ciasto bezglutenowe z truskawkami

Szybkie i bardzo proste ciasto z truskawkami. Zrobione na trzech łatwo dostępnych mąkach – ryżowej, kukurydzianej i ziemniaczanej. Dzięki owocom i jogurtowi ciasto jest wilgotne i nie kruszy się podczas krojenia. Wierzch ciasta obsypany jest kruszonką ale bez nie będzie również dobre, choć trochę mniej słodkie. Ucierane ciasto bezglutenowe z truskawkami można zrobić również z innymi owocami, np borówkami, malinami, rabarbarem…

Ucierane ciasto bezglutenowe z truskawkami

Składniki na blachę 18*18 cm

  • 70 g miękkiego masła
  • 1 duże jajko (rozmiar L)
  • 130 g jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej
  • 70 g mleka
  • 70-100 g cukru (dla mnie przy 70 g było wystarczająco słodkie)
  • 190 g mąki bezglutenowej np
    • 90 g mąki ryżowej
    • 50 g mąki kukurydzianej
    • 50 g skrobi np ziemniaczanej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody
  • 200 g truskawek

Kruszonka

  • 20 g masła
  • 40 g mąki bezglutenowej (u mnie 30 g owsianej i 10 skrobi)
  • 20 g cukru

PRZYGOTOWANIE

  1. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik ustawiamy na 170 stopni grzanie góra dół. Truskawki myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.
  2. Kruszonka – wszystkie składniki wsypujemy do miseczki i zagniatamy palcami tak długo, aż powstaną grudki o odpowiedniej dla nas wielkości.
  3. Masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy jajko i ponownie miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy mleko oraz jogurt i krótko mieszamy. Na koniec dodajemy mąki oraz proszek do pieczenia i sodę. Mieszamy tylko do połączenia się składników. Końcowa konsystencja ciasta przypominać ma jogurt naturalny.
  4. Gotowe ciasto przekładamy do formy i wyrównujemy. Rozkładamy pokrojone truskawki a następnie odsypujemy je kruszonką.
  5. Ciasto pieczemy 30-35 minut lub do suchego patyczka. Ponieważ ciasto lubi się przypiekać nie należy go przytrzymywać zbyt długo w piekarniku. Po 30 minutach proponuję sprawdzać patyczkiem, czy jest już upieczone.
  6. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Jeśli będzie za mało słodkie można np posypać cukrem pudrem albo oblać lukrem.

Smacznego 🙂

Ucierane ciasto bezglutenowe z truskawkami

 

 

 

 

Zobacz również

7 komentarzy

Ola 04/11/2022 - 21:19

Juz drugi raz piekłam to ciasto. Wykonanie jest tak proste, że nie spodziewałam się tak genialnego rezultatu. Bardzo dziękuję za podzielenie się przepisem i gorąco polecam wszystkim, którzy jeszcze nie próbowali 🙂

Odpowiedz
Sylwia 04/11/2022 - 22:11

Mega się cieszę, że ciasto smakuje 🙂 I właśnie to chciałam pokazać tym blogiem, że dieta bezglutenowa nie musi być trudna i niesmaczna 🙂 Dziękuję za komentarz.
Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Małgorzata 09/10/2022 - 20:09

Ciasto pyszne i proste, fajnie wilgotne – u nas akurat było z śliwkami węgierkami. Polecam do niedzielnej kawki. Super! Dziękuję za przepis.

Odpowiedz
Iwona 22/06/2020 - 08:49

Robiłam w sobotę, z owoców dodałam truskawki i rabarbar, wyszło super. Na pewno zrobię jeszcze raz, bo ciasto jest proste i szybkie

Odpowiedz
Sylwia 22/06/2020 - 08:51

Cieszę się, że ciacho smakowało 🙂 Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Marta 22/06/2020 - 08:47

Ciasto pyszne 🙂 Dziękuje za przepis 🙂

Odpowiedz
Sylwia 22/06/2020 - 08:51

🙂

Odpowiedz

Skomentuj