17,5K
Ucierane ciasto bezglutenowe z truskawkami
Szybkie i bardzo proste ciasto z truskawkami. Zrobione na trzech łatwo dostępnych mąkach – ryżowej, kukurydzianej i ziemniaczanej. Dzięki owocom i jogurtowi ciasto jest wilgotne i nie kruszy się podczas krojenia. Wierzch ciasta obsypany jest kruszonką ale bez nie będzie również dobre, choć trochę mniej słodkie. Ucierane ciasto bezglutenowe z truskawkami można zrobić również z innymi owocami, np borówkami, malinami, rabarbarem…
Ucierane ciasto bezglutenowe z truskawkami
Składniki na blachę 18*18 cm
- 70 g miękkiego masła
- 1 duże jajko (rozmiar L)
- 130 g jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej
- 70 g mleka
- 70-100 g cukru (dla mnie przy 70 g było wystarczająco słodkie)
- 190 g mąki bezglutenowej np
- 90 g mąki ryżowej
- 50 g mąki kukurydzianej
- 50 g skrobi np ziemniaczanej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody
- 200 g truskawek
Kruszonka
- 20 g masła
- 40 g mąki bezglutenowej (u mnie 30 g owsianej i 10 skrobi)
- 20 g cukru
PRZYGOTOWANIE
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik ustawiamy na 170 stopni grzanie góra dół. Truskawki myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.
- Kruszonka – wszystkie składniki wsypujemy do miseczki i zagniatamy palcami tak długo, aż powstaną grudki o odpowiedniej dla nas wielkości.
- Masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy jajko i ponownie miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy mleko oraz jogurt i krótko mieszamy. Na koniec dodajemy mąki oraz proszek do pieczenia i sodę. Mieszamy tylko do połączenia się składników. Końcowa konsystencja ciasta przypominać ma jogurt naturalny.
- Gotowe ciasto przekładamy do formy i wyrównujemy. Rozkładamy pokrojone truskawki a następnie odsypujemy je kruszonką.
- Ciasto pieczemy 30-35 minut lub do suchego patyczka. Ponieważ ciasto lubi się przypiekać nie należy go przytrzymywać zbyt długo w piekarniku. Po 30 minutach proponuję sprawdzać patyczkiem, czy jest już upieczone.
- Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Jeśli będzie za mało słodkie można np posypać cukrem pudrem albo oblać lukrem.
Smacznego 🙂
14 komentarzy
A ja próbuje drugi raz i po dodaniu jogurtu waży mi się ciasto 🙁 raz faktycznie miałam jogurt z lodówki ale kolejny raz w temperaturze pokojowej. Jaka może być przyczyna?
Przepraszam, że dopiero teraz odpisuje. Rozumiem, ze powstają takie grudki jak przy zważonej masie? U mnie tez czasami tak się dzieje, ale nie ma to wpływu na efekt końcowy. Dlatego wydaje mi się, ze to nie zważenie tylko skutek połączenia jogurtu z masłem.
Dzisiaj pierwszy raz będę piekła ciasto z tego przepisu, muszę jednak zamienić jogurt i mleko krowie na kozie bez laktozy, ma mniej kazeiny i zamiast masła z mleka krowiego dodam oleju kokosowego. ( nie znalazłam masła z mleka koziego). Czy przy zastosowaniu takich zamienników wyjdzie to ciasto?
Przepraszam, że odpisuję dopiero teraz, ale od ponad dwóch tygodni walczę z koronawirusem 🙁
Jeśli chodzi o ciasto to ja niestey nigdy nie wiem czy zmiana produktów wpłynie na efekt końcowy ciasta. Wiem, że niektórzy używają produktow wegańskich np jogurty sojowe czy orzechowe, a mleko zamieniają na roślinne ale z kozim nigdy sie nie spotkałam. Jesli chodzi o masło bez laktozy i kazeiny to polecam masło klarowane, ono jest tego pozbawione.
Czy udalo sie Pani upiec ciasto na produktach kozich? Tez planuje zrobic w ten sposob ciasto, wiec chetnie przygarne wskazowki 🙂
Co do masla z mleka koziego, to udalo mi sie takie dostac w sklepach Intermarche, ale ostatnio pojawilo sie takze w Auchan 🙂
Na produktach kozich nigdy nic nie piekłam, więc niestety nie pomogę, ale mam nadzieję, że Pani Dorota odpowie.
Nie pamiętam, w tamtym czasie piekłam kilka ciast z zamiennikami produktów, wiem że jedno z nich nie wyszło ale nie pamiętam które.
Juz drugi raz piekłam to ciasto. Wykonanie jest tak proste, że nie spodziewałam się tak genialnego rezultatu. Bardzo dziękuję za podzielenie się przepisem i gorąco polecam wszystkim, którzy jeszcze nie próbowali 🙂
Mega się cieszę, że ciasto smakuje 🙂 I właśnie to chciałam pokazać tym blogiem, że dieta bezglutenowa nie musi być trudna i niesmaczna 🙂 Dziękuję za komentarz.
Pozdrawiam 🙂
Ciasto pyszne i proste, fajnie wilgotne – u nas akurat było z śliwkami węgierkami. Polecam do niedzielnej kawki. Super! Dziękuję za przepis.
Robiłam w sobotę, z owoców dodałam truskawki i rabarbar, wyszło super. Na pewno zrobię jeszcze raz, bo ciasto jest proste i szybkie
Cieszę się, że ciacho smakowało 🙂 Pozdrawiam 🙂
Ciasto pyszne 🙂 Dziękuje za przepis 🙂
🙂