DRUKUJ DRUKUJ

Ciasteczka bezglutenowe mocno kakaowe

Sylwia

Ciasteczka bezglutenowe mocno kakaowe

Jak napisałam w tytule ciasteczka są mocno czekoladowe a raczej kakaowe. Jedząc je, miałam wrażenie, że jem deserową czekoladę. Jeśli chcecie, aby ciasteczka były mnie kakaowe, dodajcie mniej gorzkiego kakaa a czekoladę deserową zamieńcie na mleczną. Ciasteczka bezglutenowe mocno kakaowe nie należą do kruchych. Z wierzchu są lekko twarde natomiast środek jest miękki. Po wystudzeniu należy przechowywać je w zamkniętym pojemniku np puszce. Piekąc je, pamiętajcie o sporych odległościach, gdyż pod wpływem temperatury ciasteczka się rozlewają.

Ciasteczka bezglutenowe mocno kakaowe

Składniki na 15-20 ciasteczek

  • 130 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 190 g maki bezglutenowej np
    • 50 g mąki owsianej bez glutenu
    • 80 g mąki ryżowej
    • 60 g skrobi (u mnie kukurydziana, ale może być również tapioka)
  • 30 g gorzkiego kakao
  • 1 jajko
  • 50 g roztopionej czekolady (u mnie 70%)
  • 40 g miodu
  • 40-50 g czekoladowych dropsów – u mnie mleczne
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody

 

Ciasteczka bezglutenowe mocno kakaowe – przygotowanie

Nie polecam mieszać ręcznie, gdyż ciasto pod koniec wyrabiania będzie bardzo miękkie, moje miało konsystencję budyniu.

  • Czekoladę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej a następnie odstawiamy do ostygnięcia.
  • W misce umieszczamy wszystkie składniki (roztopioną czekoladę również) poza dropsami i dokładnie mieszamy. Kiedy ciasto będzie już dokładnie wymieszane, dodajemy dropsy i delikatnie mieszamy.
  • Gotowe ciasto albo zostawiamy w obecnej misce albo przekładamy do mniejszej i wkładamy do lodówki do porządnego schłodzenia na około 1,5-2 godziny.
  • Po tym czasie ciasto wyciągamy z lodówki, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia a piekarnik ustawiamy na 170 stopni grzanie góra dół.
  • Schłodzone ciasto nabieramy łyżeczką, formujemy kulkę, którą następnie lekko spłaszczamy na blaszce.
    • RADA1 – ciasteczka nie musicie mocno spłaszczać, gdyż w piekarniku pod wpływem temperatury rozleją się.
    • RADA 2 – zachowajcie spore odległości między ciasteczkami, gdyż ciasto się rozlewa.
    • RADA3 – podczas formowania kulek, dłoń można delikatnie zwilżyć wodą, dzięki czemu ciasto nie będzie się tak kleiło do rąk.
    • RADA 4 – po uformowaniu pierwszej blachy ciasteczek, nieużywane ciasto włóżcie z powrotem do lodówki, żeby się nie roztopiło.
  • Ciasteczka pieczemy 15-17 minut.
  • Blachę z upieczonymi ciasteczkami wyciągamy i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie ciasteczka delikatnie (uwaga, ciepłe są bardzo kruche) przekładamy na kratkę.
  • Zimne przekładamy do puszki lub innego pojemnika.

Smacznego 🙂

 

Zdjęcie 1 – pierwsza tura ciasteczek, mocno spłaszczone na blaszce, przez co po upieczeniu były płaskie

Zdjęcie 2 – tura druga, kulek praktycznie nie spłaszczałam, dzięki czemu ciasteczka są bardzie wypukłe.

Ciasteczka bezglutenowe mocno kakaowe

 

Ciasteczka bezglutenowe mocno kakaowe

Zobacz również

1 komentarzy

Apolonia 10/07/2020 - 23:52

Pyszne 🙂

Odpowiedz

Skomentuj