Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca

@2022 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign

DRUKUJ DRUKUJ
Ciasteczka

Ciasteczka bezglutenowe mocno kakaowe

Sylwia 15/06/2020
Sylwia 15/06/2020

Ciasteczka bezglutenowe mocno kakaowe

Jak napisałam w tytule ciasteczka są mocno czekoladowe a raczej kakaowe. Jedząc je, miałam wrażenie, że jem deserową czekoladę. Jeśli chcecie, aby ciasteczka były mnie kakaowe, dodajcie mniej gorzkiego kakaa a czekoladę deserową zamieńcie na mleczną. Ciasteczka bezglutenowe mocno kakaowe nie należą do kruchych. Z wierzchu są lekko twarde natomiast środek jest miękki. Po wystudzeniu należy przechowywać je w zamkniętym pojemniku np puszce. Piekąc je, pamiętajcie o sporych odległościach, gdyż pod wpływem temperatury ciasteczka się rozlewają.

Ciasteczka bezglutenowe mocno kakaowe

Składniki na 15-20 ciasteczek

  • 130 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 190 g maki bezglutenowej np
    • 50 g mąki owsianej bez glutenu
    • 80 g mąki ryżowej
    • 60 g skrobi (u mnie kukurydziana, ale może być również tapioka)
  • 30 g gorzkiego kakao
  • 1 jajko
  • 50 g roztopionej czekolady (u mnie 70%)
  • 40 g miodu
  • 40-50 g czekoladowych dropsów – u mnie mleczne
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody

 

Ciasteczka bezglutenowe mocno kakaowe – przygotowanie

Nie polecam mieszać ręcznie, gdyż ciasto pod koniec wyrabiania będzie bardzo miękkie, moje miało konsystencję budyniu.

  • Czekoladę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej a następnie odstawiamy do ostygnięcia.
  • W misce umieszczamy wszystkie składniki (roztopioną czekoladę również) poza dropsami i dokładnie mieszamy. Kiedy ciasto będzie już dokładnie wymieszane, dodajemy dropsy i delikatnie mieszamy.
  • Gotowe ciasto albo zostawiamy w obecnej misce albo przekładamy do mniejszej i wkładamy do lodówki do porządnego schłodzenia na około 1,5-2 godziny.
  • Po tym czasie ciasto wyciągamy z lodówki, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia a piekarnik ustawiamy na 170 stopni grzanie góra dół.
  • Schłodzone ciasto nabieramy łyżeczką, formujemy kulkę, którą następnie lekko spłaszczamy na blaszce.
    • RADA1 – ciasteczka nie musicie mocno spłaszczać, gdyż w piekarniku pod wpływem temperatury rozleją się.
    • RADA 2 – zachowajcie spore odległości między ciasteczkami, gdyż ciasto się rozlewa.
    • RADA3 – podczas formowania kulek, dłoń można delikatnie zwilżyć wodą, dzięki czemu ciasto nie będzie się tak kleiło do rąk.
    • RADA 4 – po uformowaniu pierwszej blachy ciasteczek, nieużywane ciasto włóżcie z powrotem do lodówki, żeby się nie roztopiło.
  • Ciasteczka pieczemy 15-17 minut.
  • Blachę z upieczonymi ciasteczkami wyciągamy i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie ciasteczka delikatnie (uwaga, ciepłe są bardzo kruche) przekładamy na kratkę.
  • Zimne przekładamy do puszki lub innego pojemnika.

Smacznego 🙂

 

Zdjęcie 1 – pierwsza tura ciasteczek, mocno spłaszczone na blaszce, przez co po upieczeniu były płaskie

Zdjęcie 2 – tura druga, kulek praktycznie nie spłaszczałam, dzięki czemu ciasteczka są bardzie wypukłe.

Ciasteczka bezglutenowe mocno kakaowe

 

Ciasteczka bezglutenowe mocno kakaowe

bez glutenuciasteczkaczekoladakakaomiód
1 komentarzy 0
Poprzedni post
Pieczone buchty bez glutenu
następny post
Ucierane ciasto bezglutenowe z truskawkami

Zobacz również

Pierniczki bezglutenowe bez jajka i owsa

07/12/2022

Pierniczki bezglutenowe bez jajka z niskim IG

30/11/2022

Faworki bezglutenowe (bez mąki owsianej)

23/02/2022

Pączki serowe bezglutenowe z jabłkiem

26/01/2022

Ciasteczka z jabłkami bez glutenu i jajek

17/01/2022

Dyniowe cynamonki bez glutenu

20/09/2021

Bezglutenowe ciasteczka budyniowe

23/06/2021

Bezglutenowe pączki na śmietanie

10/02/2021

Bezglutenowe pączki bez jajek

03/02/2021

Serowe pączusie bez glutenu

01/02/2021

1 komentarzy

Apolonia 10/07/2020 - 23:52

Pyszne 🙂

Odpowiedz

Skomentuj Odrzuć odpowiedź

Zapisz moje dane na przyszłość

O mnie

O mnie

Cześć! Mam na imię Sylwia i bardzo miło mi Cię tu gościć. Kuchnia bez glutenu to mój elektroniczny notatnik, w którym od 2018 roku zapisuje wszystkie moje przepisy na bezglutenowe dania. Staram się pokazać, iż dieta bezglutenowa nie musi być nudna a osoby z alergiami nie są skazane na bezglutenowe gotowce. Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Ci do gustu i znajdziesz tutaj coś dla siebie.

Instagram

Tagi

2019 2020 2021 2022 bez drożdży bez glutenu bez jajek bez laktozy bez nabiału bez owsa biszkopt borówki budyń chleb cynamon czekolada deser drożdże drożdżowe dynia dżem jabłka jogurt jogurt naturalny kakao kremówka kruche ciasto kruszonka maliny mascarpone miód orzechy włoskie owoce pieczywo rabarbar ricotta sernik szybkie ciasto truskawki twaróg tłusty czwartek zakwas śmietana śniadanie święta

Popularne przepisy

  • 1

    Ulubione naleśniki bez glutenu

    09/02/2021
  • 2

    Bezglutenowe ciasto marchewkowe z mascarpone

    07/12/2021
  • 3

    Chlebek bananowy bez glutenu i nabiału

    08/11/2021
  • 4

    Bezglutenowe kruche ciasto z porzeczką

    13/07/2019
  • 5

    Bezglutenowa tarta z owocami i kruszonką

    12/04/2021
  • 6

    Cynamonki bez glutenu

    05/12/2020
  • 7

    Bezglutenowy piernik z powidłami

    17/12/2019
  • 8

    Kruche ciasto bez glutenu ze śliwkami

    31/08/2022
  • Facebook
  • Instagram

@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


wróć na górę
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca