Ciasteczka bezglutenowe mocno kakaowe
Jak napisałam w tytule ciasteczka są mocno czekoladowe a raczej kakaowe. Jedząc je, miałam wrażenie, że jem deserową czekoladę. Jeśli chcecie, aby ciasteczka były mnie kakaowe, dodajcie mniej gorzkiego kakaa a czekoladę deserową zamieńcie na mleczną. Ciasteczka bezglutenowe mocno kakaowe nie należą do kruchych. Z wierzchu są lekko twarde natomiast środek jest miękki. Po wystudzeniu należy przechowywać je w zamkniętym pojemniku np puszce. Piekąc je, pamiętajcie o sporych odległościach, gdyż pod wpływem temperatury ciasteczka się rozlewają.
Ciasteczka bezglutenowe mocno kakaowe
Składniki na 15-20 ciasteczek
- 130 g miękkiego masła
- 100 g cukru
- 190 g maki bezglutenowej np
- 50 g mąki owsianej bez glutenu
- 80 g mąki ryżowej
- 60 g skrobi (u mnie kukurydziana, ale może być również tapioka)
- 30 g gorzkiego kakao
- 1 jajko
- 50 g roztopionej czekolady (u mnie 70%)
- 40 g miodu
- 40-50 g czekoladowych dropsów – u mnie mleczne
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
Ciasteczka bezglutenowe mocno kakaowe – przygotowanie
Nie polecam mieszać ręcznie, gdyż ciasto pod koniec wyrabiania będzie bardzo miękkie, moje miało konsystencję budyniu.
- Czekoladę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej a następnie odstawiamy do ostygnięcia.
- W misce umieszczamy wszystkie składniki (roztopioną czekoladę również) poza dropsami i dokładnie mieszamy. Kiedy ciasto będzie już dokładnie wymieszane, dodajemy dropsy i delikatnie mieszamy.
- Gotowe ciasto albo zostawiamy w obecnej misce albo przekładamy do mniejszej i wkładamy do lodówki do porządnego schłodzenia na około 1,5-2 godziny.
- Po tym czasie ciasto wyciągamy z lodówki, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia a piekarnik ustawiamy na 170 stopni grzanie góra dół.
- Schłodzone ciasto nabieramy łyżeczką, formujemy kulkę, którą następnie lekko spłaszczamy na blaszce.
- RADA1 – ciasteczka nie musicie mocno spłaszczać, gdyż w piekarniku pod wpływem temperatury rozleją się.
- RADA 2 – zachowajcie spore odległości między ciasteczkami, gdyż ciasto się rozlewa.
- RADA3 – podczas formowania kulek, dłoń można delikatnie zwilżyć wodą, dzięki czemu ciasto nie będzie się tak kleiło do rąk.
- RADA 4 – po uformowaniu pierwszej blachy ciasteczek, nieużywane ciasto włóżcie z powrotem do lodówki, żeby się nie roztopiło.
- Ciasteczka pieczemy 15-17 minut.
- Blachę z upieczonymi ciasteczkami wyciągamy i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie ciasteczka delikatnie (uwaga, ciepłe są bardzo kruche) przekładamy na kratkę.
- Zimne przekładamy do puszki lub innego pojemnika.
Smacznego 🙂
Zdjęcie 1 – pierwsza tura ciasteczek, mocno spłaszczone na blaszce, przez co po upieczeniu były płaskie
Zdjęcie 2 – tura druga, kulek praktycznie nie spłaszczałam, dzięki czemu ciasteczka są bardzie wypukłe.
3 komentarze
Ciasto smakowo wyszło dobre ale kiepsko wyrosło, postępowałam według przepisu. Nie wiem w czym jest problem
Chodzi o ciasteczka? Pytam, bo komentarz jest w przepisie na ciasteczka mocno kakaowe a dotyczy ciasta i trochę się pogubiłam.
Pyszne 🙂