- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Bezglutenowe crumble ze śliwkami

Bezglutenowe crumble ze śliwkami

Pyszny jesienny deser składający się ze śliwek, cynamonu i kruchego ciasta. Najlepiej smakuje podany jeszcze na ciepło, aczkolwiek chłodny też jest bardzo dobry. Jeśli macie lody waniliowe lub śmietankowe polecam podać je z crubmle, taki duet według mnie smakuje jeszcze lepiej 🙂

Skrobia w owocach nie jest wymagana. Jeśli jej nie dodacie owoce puszczą sporo soku i będą w nich pływały, dzięki czemu całe crubmle będzie bardziej wilgotne, wodniste.  Jak kto lubi 🙂 Ja do swojego skrobię dodałam, gdyż nie lubię jak owoce pod kruszonką pływają w sokach.

Owoce – jeśli nie macie śliwek możecie dodać inne owoce, np jabłka(tutaj skrobia raczej nie jest potrzebna) mieszankę leśną, wiśnie… Owoce mogą być również mrożone, ale w takim przypadku polecałabym dodać do nich skrobię.

Patelnia Woll Diamond

Śliwkowe crublme miałam przyjemność przygotować dla Was na tytanowej patelni niemieckiej firmy Woll. Jest to moja druga współpraca w tą firmą, z której ogromnie się cieszę. Dlaczego? Ponieważ Patelnia Woll Diamond to najlepsza patelnia jaką miałam ever 🙂 Testuje ją bardzo intensywnie od ponad ośmiu miesięcy i śmiało mogę powiedzieć, że nie zamieniłabym jej na żadną inną. O patelni tej pisałam już sporo w poście Bezglutenowe naleśniki pieczone (które swoją drogą bardzo polecam) natomiast poniżej opisałam Wam jej najważniejsze cechy oraz zalety.

Moja patelnia to Woll Diamond Lite 24 cm. Patelnie kupujecie wraz z żaroodporną, szklaną pokrywką. Jeśli szukacie naprawdę porządnych patelni, które z całą pewnością posłużą Wam przez długie lata, zachęcam do sprawdzenia całego asortymentu sklepu https://www.patelnie-tytanowe.pl/. Wybór mają ogromny, na pewno każdy znajdzie coś dla siebie.

Bezglutenowe crumble ze śliwkami – składniki i przygotowanie

Składniki na okrągłą formę 24 cm

Owoce

Ciasto

PRZYGOTOWANIE

  1. Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Gotowe ciasto będzie zwarte dla klejące, takie ma być.
  2. Owoce myjemy, osuszamy, pozbywamy się pestki i kroimy na mniejsze kawałki – u mnie plasterki. Dodajemy do śliwek skrobię, cynamon, cukier i wszystko razem mieszamy.
  3. Owoce układamy na spodzie blachy a następnie rwiemy ciasto na małe kawałki i układamy jeden przy drugim na owocach. Jeśli Wasze ciasto będzie zbyt klejące, obsypcie ręce delikatnie mąką np skrobią.
  4. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 40-45 minut w temperaturze 190 stopni grzanie góra dół.
  5. Upieczone odstawiamy do całkowitego lub lekkiego ostudzenia.

Smacznego 🙂

*Wpis powstał w ramach współpracy z firmą Woll.

 

 

 

 

 

 

 

Polub i zasubskrybuj: