- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Bezglutenowy biszkopt z pianką i galaretką

Bezglutenowy biszkopt z pianką i galaretką

To proste i lekkie ciasto, które choć trochę czasochłonne, nie jest skomplikowane w przygotowaniu. W składzie masy jest tylko śmietanka kremówka oraz owocowa galaretka. A ponieważ jest ona również na wierzchu, proponuje użyć dwóch takich samych. U mnie były to galaretki o smaku pomarańczowym, które według mnie bardzo dobrze pasowały do brzoskwini. Bezglutenowy biszkopt z pianką i galaretką można przygotować również z wersji bez pieczenia. Zamiast biszkoptu można wykorzystać herbatniki, jak w tym cieście Bezglutenowe ciasto ptasie mleczko

 

Bezglutenowy biszkopt z pianką i galaretką

Składniki na blachę 18×18 cm

Biszkopt

Masa

Wierzch

Nasączenie

 

Bezglutenowy biszkopt z pianką i galaretką – przygotowanie 

BISZKOPT
  1. Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia (najlepiej tylko spód bez boków)
  2. W jednej misce wymieszać mąki, sodę i proszek do pieczenia.
  3. W misce miksera umieścić białka. Zacząć ubijać. Kiedy białka będą już prawie ubite, stopniowo dodawać słodzik cały czas mieszając. Ubijać do momentu, aż piana będzie błyszcząca. Następnie dodać żółtka i ubijać jeszcze około 3 minuty. Zmniejszyć prędkość obrotów o połowę, dodać olej oraz wodę i krótko miksować (dosłownie kilka obrotów). Na koniec dodać suche składniki i wymieszać delikatnie szpatułką lub drewnianą łyżką tylko do momentu połączenia się składników. Gotowe ciasto przełożyć do formy. Piec ok 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, grzanie góra dół. Po tym czasie sprawdzić za pomocą patyczka, czy ciasto nie jest surowe.
  4. Po upieczeniu pozostawić w formie do wystudzenia.
  5. Z zimnego delikatnie oderwać papier. Górę biszkoptu wyrównać, obcinając nierówne części.
  6. Wyrównany biszkopt nasączyć.

MASA

  1. Galaretę rozpuścić w 250 g gorącej wody a następnie odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  2. Zimną galaretkę wstawić do lodówki na 15-20 minut – należy pilnować aby za bardzo się nie zmroziła.
  3. Kremówkę ubić na bitą śmietanę. Przełożyć 2 łyżeczki do zimnej galaretki i dokładnie wymieszać.
  4. Cały czas miksując, do ubitej śmietanki wlać galaretkę i dokładnie wymieszać. Spróbować. Jeśli będzie za mało słodka, dodać cukier puder.
  5. Masę przelać na biszkopt. UWAGA – aby mieć pewność, że masa nie wycieknie nam z blaszki, proponuje formę od wewnątrz wyłożyć folią spożywczą. Dodatkowo, jeśli powstała masa jest bardzo rzadka, można poczekać 5-10 minut aby trochę zgęstniała – co chwilę należy ją sprawdzać.
  6. Ciasto włożyć do lodówki na 15-20 minut aby masa trochę stężała.

WIERZCH

  1. Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do całkowitego ostygnięcia.*
  2. Brzoskwinie odsączyć z soku i pokroić na mniejsze kawałki.
  3. Na stężałą masę, poukładać owoce a następnie zalać zimną galaretką – ja najbardziej lubię zalewać owoce galaretką, której konsystencja przypomina rzadszy kisiel.
  4. Ciasto włożyć do lodówki na minimum 3 godziny a najlepiej na całą noc.

*robiąc to ciasto, zaczęłam od rozpuszczenia galaretki. W czasie kiedy galaretki stygły upiekłam biszkopt, wystudziłam, wyrównałam, nasączyłam…

Smacznego 🙂