Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca

@2022 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign

DRUKUJ DRUKUJ
Bez pieczeniaCiasto

Bezglutenowe ciasto ptasie mleczko

Sylwia 25/09/2019
Sylwia 25/09/2019

Bezglutenowe ciasto ptasie mleczko to bardzo proste ciasto bez pieczenia. Do jego wykonania potrzebne są tylko trzy lub cztery składniki. W sumie to i z dwóch można je zrobić, gdyż jeśli nie posiadacie bezglutenowych herbatników, możecie je pominąć. Ja do swojego dodałam borówki, ale nadadzą się również maliny, wiśnie, brzoskwinie, porzeczka. Ciasto smakuje jak owocowe ptasie mleczko, a smak zależy od tego jakich galaretek użyjecie. U mnie była to truskawka i agrest, żeby warstwy były różnych kolorów.

Inne propozycje ciast , które znajdziecie na blogu:

  • Bezglutenowe kruche ciasto z porzeczką
  • Bezglutenowe ciasto jogurtowe z morelami
  • Ucierane ciasto z borówkami i migdałową kruszonką

Składniki na formę 18×18 cm

  • 400 g śmietanki kremówki
  • 3 galaretki (najlepiej w różnych kolorach, u mnie dwie truskawkowe i jedna agrestowa)
  • herbatniki bezglutenowe
  • owoce (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE

  1. Do dwóch miseczek wlać po 300 ml wrzątku i rozpuścić z nich dwie różnokolorowe galaretki. Mieszać do momentu rozpuszczenia się żelatyny. Następnie odstawić w chłodne miejsce.
  2. Trzecią galaretkę rozpuścić według instrukcji na opakowaniu a następnie również odstawić. U mnie trzeciej galaretki była połowa (250ml) ale polecam dać całość.
  3. Blachę wyłożyć folią spożywczą, żeby mieć pewność, że masa nam nie wycieknie. Następnie na spodzie ułożyć herbatniki bezglutenowe.
  4. Kiedy mniejsze galaretki będą już zimne, a najlepiej lekko stężałe ubić 200 g śmietanki. Następnie 2-3 łyżeczki kremówki dodać do jednej galaretki i wymieszać. Powstałą mieszankę powoli wlewać do śmietanki cały czas mieszając, żeby nie powstały gródki. Gotową masę delikatnie przelać na herbatniki i włożyć do lodówki na 10-15 minut.
  5. Drugą masę należy przygotować w ten sam sposób co pierwszą. Delikatnie wlać na pierwszą masę (polecam zrobić to łyżką). Następnie ponownie włożyć do lodówki na około 20 minut lub do lekkiego stężenia.
  6. Kiedy druga warstwa będzie lekko stężała a trzecia galaretka zimna i najlepiej również lekko stężała, wierch ciasta udekorować owocami (opcjonalnie) i zalać galaretką. Gotowe cisto włożyć do lodówki na minimum 2-3 godziny a najlepiej na całą noc.

Smacznego 🙂

 

bezglutenowe ptasie mleczko

 

borówkidesergalaretkaherbatnikikremówkaowoce
0 komentarzy 0
Poprzedni post
Bezglutenowe rogaliki z dynią bez jajek
następny post
Bezglutenowa pizza z dynią

Zobacz również

Ciasto z ricottą i rabarbarem

30/05/2023

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą

22/05/2023

Tort malinowy z białą czekoladą

15/05/2023

Torcik porzeczkowy z mascarpone

26/04/2023

Babka marmurkowa bez jajek

03/04/2023

Tarta sernikowa a’la mazurek

31/03/2023

Ciasto kakaowe z bananami

23/03/2023

Prosta szarlotka bezglutenowa

16/03/2023

Ciasto drożdżowe bez glutenu, nabiału i jajek

09/03/2023

Tarta bezglutenowa banoffee

07/03/2023

Skomentuj Odrzuć odpowiedź

Zapisz moje dane na przyszłość

O mnie

O mnie

Cześć! Mam na imię Sylwia i bardzo miło mi Cię tu gościć. Kuchnia bez glutenu to mój elektroniczny notatnik, w którym od 2018 roku zapisuje wszystkie moje przepisy na bezglutenowe dania. Staram się pokazać, iż dieta bezglutenowa nie musi być nudna a osoby z alergiami nie są skazane na bezglutenowe gotowce. Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Ci do gustu i znajdziesz tutaj coś dla siebie.

Instagram

Tagi

2019 2020 2021 2022 bez drożdży bez glutenu bez jajek bez laktozy bez nabiału bez owsa biszkopt borówki budyń chleb cynamon czekolada deser drożdże drożdżowe dynia dżem jabłka jogurt jogurt naturalny kakao kremówka kruche ciasto kruszonka maliny mascarpone miód orzechy włoskie owoce pieczywo rabarbar ricotta sernik szybkie ciasto truskawki twaróg tłusty czwartek zakwas śmietana śniadanie święta

Popularne przepisy

  • 1

    Ulubione naleśniki bez glutenu

    09/02/2021
  • 2

    Bezglutenowe ciasto marchewkowe z mascarpone

    07/12/2021
  • 3

    Chlebek bananowy bez glutenu i nabiału

    08/11/2021
  • 4

    Bezglutenowe kruche ciasto z porzeczką

    13/07/2019
  • 5

    Bezglutenowa tarta z owocami i kruszonką

    12/04/2021
  • 6

    Cynamonki bez glutenu

    05/12/2020
  • 7

    Bezglutenowy piernik z powidłami

    17/12/2019
  • 8

    Kruche ciasto bez glutenu ze śliwkami

    31/08/2022
  • Facebook
  • Instagram

@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


wróć na górę
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca