DRUKUJ DRUKUJ

Bezglutenowe ciasto ptasie mleczko

Sylwia

Bezglutenowe ciasto ptasie mleczko to bardzo proste ciasto bez pieczenia. Do jego wykonania potrzebne są tylko trzy lub cztery składniki. W sumie to i z dwóch można je zrobić, gdyż jeśli nie posiadacie bezglutenowych herbatników, możecie je pominąć. Ja do swojego dodałam borówki, ale nadadzą się również maliny, wiśnie, brzoskwinie, porzeczka. Ciasto smakuje jak owocowe ptasie mleczko, a smak zależy od tego jakich galaretek użyjecie. U mnie była to truskawka i agrest, żeby warstwy były różnych kolorów.

Inne propozycje ciast , które znajdziecie na blogu:

Składniki na formę 18×18 cm

  • 400 g śmietanki kremówki
  • 3 galaretki (najlepiej w różnych kolorach, u mnie dwie truskawkowe i jedna agrestowa)
  • herbatniki bezglutenowe
  • owoce (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE

  1. Do dwóch miseczek wlać po 300 ml wrzątku i rozpuścić z nich dwie różnokolorowe galaretki. Mieszać do momentu rozpuszczenia się żelatyny. Następnie odstawić w chłodne miejsce.
  2. Trzecią galaretkę rozpuścić według instrukcji na opakowaniu a następnie również odstawić. U mnie trzeciej galaretki była połowa (250ml) ale polecam dać całość.
  3. Blachę wyłożyć folią spożywczą, żeby mieć pewność, że masa nam nie wycieknie. Następnie na spodzie ułożyć herbatniki bezglutenowe.
  4. Kiedy mniejsze galaretki będą już zimne, a najlepiej lekko stężałe ubić 200 g śmietanki. Następnie 2-3 łyżeczki kremówki dodać do jednej galaretki i wymieszać. Powstałą mieszankę powoli wlewać do śmietanki cały czas mieszając, żeby nie powstały gródki. Gotową masę delikatnie przelać na herbatniki i włożyć do lodówki na 10-15 minut.
  5. Drugą masę należy przygotować w ten sam sposób co pierwszą. Delikatnie wlać na pierwszą masę (polecam zrobić to łyżką). Następnie ponownie włożyć do lodówki na około 20 minut lub do lekkiego stężenia.
  6. Kiedy druga warstwa będzie lekko stężała a trzecia galaretka zimna i najlepiej również lekko stężała, wierch ciasta udekorować owocami (opcjonalnie) i zalać galaretką. Gotowe cisto włożyć do lodówki na minimum 2-3 godziny a najlepiej na całą noc.

Smacznego 🙂

 

bezglutenowe ptasie mleczko

 

Zobacz również

Skomentuj