DRUKUJ DRUKUJ

Bezglutenowe ciasto jogurtowe z morelami

Sylwia

Bezglutenowe ciasto jogurtowe z morelami 

Tradycyjny przepis na jogurtowy placek z owocami. Ja dodałam morele, ale inne owoce takie jak truskawka, porzeczka, borówka …również pasują idealnie. Ciasto jest puszyste, wilgotne i lekko słodkie. Można je przechowywać nawet 3-4 dni, aczkolwiek najlepsze jest oczywiście świeże.

Jeśli lubicie morele polecam Wam również pyszną tartę z serkiem ricotta i morelami.

 

Bezglutenowe ciasto jogurtowe z morelami 

Składniki na blachę 24×24 cm

  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 90 g roztopionego masła
  • 3  duże jajka
  • 300 g mąki bezglutenowej np
    • 125 g mąki ryżowej
    • 40 g mąki owsianej
    • 50 g skrobi ziemniaczanej
    • 30 g skrobi kukurydzianej
    • 40 g mąki kukurydzianej
    • 15 g mąki kokosowej
  • 100 g cukru lub innego słodzika (u mnie po 50 g cukru i erytrytolu)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej lub 1 cukier waniliowy
  • 500 g moreli
  • garść płatków migdałowych (opcjonalnie)

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Morele umyć, usunąć pestkę i pokroić na połówki lub ćwiartki.  Spód blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik włączyć i ustawić na 170 stopni grzanie góra dół.
  2. W jednej misce wymieszać wszystkie mąki z sodą i proszkiem. W drugiej umieścić jajka, słodzik, wanilię i dokładnie wymieszać. Następnie dodać jogurt, masło i ponownie wymieszać. Na koniec do mokrych składników dodać suche i krótko wymieszać, tylko do połączenia się składników.
  3. Gotowe ciasto przełożyć na blachę i delikatnie wyrównać. Na wierzch położyć morele a następnie posypać płatkami migdałowymi.
  4. Piec ok 35 minut lub do suchego patyczka.

 

Bezglutenowe ciasto jogurtowe z morelami lubi się szybko przypiekać, więc radzę nie przetrzymywać go zbyt długo w piekarniku.

Smacznego 🙂

 

Bezglutenowe ciasto jogurtowe z morelami

Zobacz również

5 komentarzy

Maria 04/07/2022 - 08:37

Świetny przepis. Mix mąk trochę zmieniłam. Ciasto pyszne.

Odpowiedz
Sylwia 11/07/2022 - 21:11

Dziękuje. Mega się cieszę, że ciasto smakuje 🙂
Pozdrawiam

Odpowiedz
OLA 18/09/2022 - 15:19

Ekspresowe i wspaniałe w smaku. Ja zrobiłam z borowkami 🙂

Odpowiedz
Sylwia 19/09/2022 - 06:34

Super 🙂 Cieszę się, że ciasto smakuje 🙂
Pozdrawiam

Odpowiedz
Iwona 06/02/2022 - 16:22

Kolejny dobry przepis👍 to chyba jeden z tych, który trudno zepsuć 😉
Masło zamieniłam na olej rzepakowy a morele na maliny i też wyszło super :))) dziękuję za pomysły na smaczne i szybkie słodkości!
Pozdrawiam

Odpowiedz

Skomentuj