10,1K
Bezglutenowe ciasto jogurtowe z morelami
Tradycyjny przepis na jogurtowy placek z owocami. Ja dodałam morele, ale inne owoce takie jak truskawka, porzeczka, borówka …również pasują idealnie. Ciasto jest puszyste, wilgotne i lekko słodkie. Można je przechowywać nawet 3-4 dni, aczkolwiek najlepsze jest oczywiście świeże.
Jeśli lubicie morele polecam Wam również pyszną tartę z serkiem ricotta i morelami.
Bezglutenowe ciasto jogurtowe z morelami
Składniki na blachę 24×24 cm
- 300 g jogurtu naturalnego
- 90 g roztopionego masła
- 3 duże jajka
- 300 g mąki bezglutenowej np
- 125 g mąki ryżowej
- 40 g mąki owsianej
- 50 g skrobi ziemniaczanej
- 30 g skrobi kukurydzianej
- 40 g mąki kukurydzianej
- 15 g mąki kokosowej
- 100 g cukru lub innego słodzika (u mnie po 50 g cukru i erytrytolu)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka pasty waniliowej lub 1 cukier waniliowy
- 500 g moreli
- garść płatków migdałowych (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE
- Morele umyć, usunąć pestkę i pokroić na połówki lub ćwiartki. Spód blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik włączyć i ustawić na 170 stopni grzanie góra dół.
- W jednej misce wymieszać wszystkie mąki z sodą i proszkiem. W drugiej umieścić jajka, słodzik, wanilię i dokładnie wymieszać. Następnie dodać jogurt, masło i ponownie wymieszać. Na koniec do mokrych składników dodać suche i krótko wymieszać, tylko do połączenia się składników.
- Gotowe ciasto przełożyć na blachę i delikatnie wyrównać. Na wierzch położyć morele a następnie posypać płatkami migdałowymi.
- Piec ok 35 minut lub do suchego patyczka.
Bezglutenowe ciasto jogurtowe z morelami lubi się szybko przypiekać, więc radzę nie przetrzymywać go zbyt długo w piekarniku.
Smacznego 🙂
8 komentarzy
A mi wyszedł zakalec 😔
Świetny przepis. Mix mąk trochę zmieniłam. Ciasto pyszne.
Dziękuje. Mega się cieszę, że ciasto smakuje 🙂
Pozdrawiam
Ekspresowe i wspaniałe w smaku. Ja zrobiłam z borowkami 🙂
Super 🙂 Cieszę się, że ciasto smakuje 🙂
Pozdrawiam
Witam.mozna wiedzieć czym blachę wyłożyć lub czym obsypać i ta zawartość masy na jaką blachę rozm. Proszę
Witam,
Rozmiar blachy/porcji zawsze podany jest nad lista składników. W tym przypadku to blacha 24×24 cm. Ja wykładam papierem do pieczenia, ale można również posmarować masłem i obsypać mąką np ryżową.
Kolejny dobry przepis👍 to chyba jeden z tych, który trudno zepsuć 😉
Masło zamieniłam na olej rzepakowy a morele na maliny i też wyszło super :))) dziękuję za pomysły na smaczne i szybkie słodkości!
Pozdrawiam