- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Bezglutenowy sernik królewski

Bezglutenowy sernik królewski

Czyli kruche, kakaowe ciasto i delikatna masa serowa. Warstwy serowej jest sporo, więc ciasto spokojnie można upiec na ciut większej blaszce. Kruche ciasto jest mocno kakaowe – w smaku przypomina czekoladę deserową, dzięki czemu idealnie komponuje się z serem. Bezglutenowy sernik królewski polecam Wam gorąco, bo ciasto jest pyszne. 

Twaróg. Ja użyłam zmielonego już twarogu śmietankowego – takiego jak w tym przepisie Bezglutenowy sernik z truskawkami – znajdziecie tam zdjęcia tego serka. Może być również serek wieluński lub ser z wiaderka, ale w tych przypadkach dodajcie mniej śmietany kremówki. Twarogi te zawierają większą ilość tłuszczu niż serek śmietankowy, więc taka ilość kremówki nie jest w ich przypadku potrzebna.

Sernik na większej blaszce. Jeśli będziecie robić to ciasto na większej formie, należy piec je dłużej, żeby środek był dobrze wypieczony. Polecam w takim przypadku piekarnik ustawić na 170 stopni i piec ciasto 60-70 minut. Po 50 minutach należy sprawdzać czy wierzch się nie przypieka, a w razie czego delikatnie przykryć folią aluminiową. Polecam również przed ułożeniem masy serowej podpiec sam spód przez 10-15 minuta, jak to jest w przepisie na sernik z truskawkami.

Kruchość. Zaraz po upieczeniu ciasto jest bardzo kruche. Nawet po ostudzeniu, świeże przez 12 godzin dosyć mocno się kruszy. Dlatego według mnie sernik najlepiej upiec wieczorem i pozostawić na całą noc do porządnego wystudzenia.

 

Bezglutenowy sernik królewski

Składniki na blachę 18×18 cm

Ciasto

Masa

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Masło polecam pokroić w mniejszą kostkę, dzięki temu dokładniej się wymiesza. Zagniecione ciasto formujemy w kilkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1-2 godziny.
  2. Po tym czasie blachę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik ustawiamy na 180 stopni grzanie góra dół i zaczynamy przygotowywanie masy serowej.
  3. Białka ubijamy w osobnej misce na sztywną pianę. Pozostałe składniki na masę (twaróg, cukier, żółtka, kremówka, budyń) umieszczamy w misce i krótko mieszamy, tylko do połączenia się składników. Następnie dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki.
  4. Schłodzone ciasto kakaowe dzielimy na dwie części. Jedną część rozkładamy na dnie blachy. Następne przekładamy na nie masę serową i wyrównujemy. Drugą część ciasta ścieramy na grubych oczkach i układamy na wierzchu. (Jak pisałam wyżej, przed wlaniem masy serowej spód można podpiec przez 10-15 minut).
  5. Sernik pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni, grzanie góra dół. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego 🙂