Bezglutenowy sernik królewski
Czyli kruche, kakaowe ciasto i delikatna masa serowa. Warstwy serowej jest sporo, więc ciasto spokojnie można upiec na ciut większej blaszce. Kruche ciasto jest mocno kakaowe – w smaku przypomina czekoladę deserową, dzięki czemu idealnie komponuje się z serem. Bezglutenowy sernik królewski polecam Wam gorąco, bo ciasto jest pyszne.
Twaróg. Ja użyłam zmielonego już twarogu śmietankowego – takiego jak w tym przepisie Bezglutenowy sernik z truskawkami – znajdziecie tam zdjęcia tego serka. Może być również serek wieluński lub ser z wiaderka, ale w tych przypadkach dodajcie mniej śmietany kremówki. Twarogi te zawierają większą ilość tłuszczu niż serek śmietankowy, więc taka ilość kremówki nie jest w ich przypadku potrzebna.
Sernik na większej blaszce. Jeśli będziecie robić to ciasto na większej formie, należy piec je dłużej, żeby środek był dobrze wypieczony. Polecam w takim przypadku piekarnik ustawić na 170 stopni i piec ciasto 60-70 minut. Po 50 minutach należy sprawdzać czy wierzch się nie przypieka, a w razie czego delikatnie przykryć folią aluminiową. Polecam również przed ułożeniem masy serowej podpiec sam spód przez 10-15 minuta, jak to jest w przepisie na sernik z truskawkami.
Kruchość. Zaraz po upieczeniu ciasto jest bardzo kruche. Nawet po ostudzeniu, świeże przez 12 godzin dosyć mocno się kruszy. Dlatego według mnie sernik najlepiej upiec wieczorem i pozostawić na całą noc do porządnego wystudzenia.
Bezglutenowy sernik królewski
Składniki na blachę 18×18 cm
Ciasto
- 1 jajko
- 150 g zimnego masła
- 80 g cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g mąki bezglutenowej np
- 100 g ryżowej
- 60 g owsianej
- 40 g skrobi ziemniaczanej lub tapioki
- 2 łyżki gorzkiego kakao (u mnie ok 15 g)
Masa
- 750 g zmielonego twarogu – u mnie serek śmietankowy
- 100 g kremówki
- 2 jajka (białka i żółtka osobno)
- 1 budyń bez cukru śmietankowy lub waniliowy
- 100 g cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków
PRZYGOTOWANIE
- Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Masło polecam pokroić w mniejszą kostkę, dzięki temu dokładniej się wymiesza. Zagniecione ciasto formujemy w kilkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1-2 godziny.
- Po tym czasie blachę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik ustawiamy na 180 stopni grzanie góra dół i zaczynamy przygotowywanie masy serowej.
- Białka ubijamy w osobnej misce na sztywną pianę. Pozostałe składniki na masę (twaróg, cukier, żółtka, kremówka, budyń) umieszczamy w misce i krótko mieszamy, tylko do połączenia się składników. Następnie dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki.
- Schłodzone ciasto kakaowe dzielimy na dwie części. Jedną część rozkładamy na dnie blachy. Następne przekładamy na nie masę serową i wyrównujemy. Drugą część ciasta ścieramy na grubych oczkach i układamy na wierzchu. (Jak pisałam wyżej, przed wlaniem masy serowej spód można podpiec przez 10-15 minut).
- Sernik pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni, grzanie góra dół. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Smacznego 🙂