- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Chrupiące gofry na śmietanie

Chrupiące gofry na śmietanie

Zaraz po bananowych, ulubione gofry mojej córy. Chrupiące gofry na śmietanie  są szybkie i proste w przygotowaniu – nie potrzebujecie miksera, wystarczy wszystkie składniki wymieszać łyżką czy szpatułką. U mnie wersja bez cukru, ponieważ my takie lubimy. Możecie oczywiście dodać cukier do ciasta, myślę, że łyżka na taką porcję wystarczy. Jeśli chodzi o słodzik np erytrytol, ksylitol…to ja ich do gofrów nie polecam. Za każdym razie, kiedy dodawałam je do ciasta gofry nie były chrupiące. 

Gofry z tego przepisu są chrupiące oraz hmm..nie wiem jak to dokładnie opisać, takie lekkie. To nie są typowe, konkretne gofry, te bardziej przypominają grubsze andruty. Moja córa je uwielbia, właśnie za tę konsystencję. Ja osobiście bardziej preferuje np gofry bananowe

Producent mąki podany w nawiasie to nie współpraca (jeśli takowa będzie, post zostanie oznaczony). Mąką mące jest nierówna, jedna chłonie płyny mocniej inna słabiej, dlatego postanowiłam podawać mąki, na których uzyskałam danie widoczne na zdjęciach. 

 

Chrupiące gofry na śmietanie – składniki i przygotowanie

Składniki na ok 5-6 gofrów

PRZYGOTOWANIE

Smacznego 🙂