- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Ciasto drożdżowe bez glutenu, nabiału i jajek

Ciasto drożdżowe bez glutenu, nabiału i jajek

Dziś ciasto dla osób z nietolerancjami pokarmowymi. Jajka w tym przepisie zastąpiłam zmielonym siemieniem lnianym, mleko – owsianym napojem roślinnym. Może być oczywiście inne np sojowe, migdałowe, krowie… dodajcie Wasze ulubione. Ciasto wychodzi nie za wysokie, tak połowa może 2/3 wysokości blaszki. W smaku bardzo dobre, ale z krojeniem wstrzymajcie się aż ciasto ostygnie, inaczej będzie gumowate. 

Piekłam to ciasto trzy razy i zawsze środek ciasta mi trochę opadał, co widać na zdjęciu. Nie ma to wpływu na smak, nie ma w tym miejscu zakalca, ciasto jest tylko trochę niższe. 

Świeżość. Nie będę Was okłamywała, że ciasto jest super świeże nie wiadomo jak długo. Według mnie najlepsze jest w dniu pieczenia. Takie lekko ciepłe z masełkiem lub dżemem,  pychota 🙂 W kolejnych dniach także jest zjadliwe, ale zdecydowanie bardziej suche i kruche. 

Przechowywanie. Ja po całkowitym ostudzeniu włożyłam do woreczka, żeby nie wyschło za szybko. 

Owoce. Nie piekłam tego ciasta z owocami, więc nie wiem jakie wyjdzie. Jeśli zdecydujecie się dodać owoce, polecam mniejsze, np borówki, maliny, porzeczkę albo większe pokrojone na mniejsze kawałki. 

A tutaj przepis na ciasto drożdżowe bez glutenu ale z jajkami i nabiałem. 

 

Ciasto drożdżowe bez glutenu, nabiału i jajek – składniki i przygotowanie

Składniki na formę 20×10 cm

KRUSZONKA

 

PRZYGOTOWANIE

Smacznego 🙂