- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Ciasto drożdżowe z kruszonką bez glutenu

Ciasto drożdżowe z kruszonką bez glutenu

Jeden z dłużej powstających przepisów 😉 Eksperymentowałam z nim kilka tygodni, ponieważ za każdym razem coś było nie tak. Albo zbyt suchy i kruchy, albo zakalec, albo cały środek opadł. Aż któregoś dnia, robiąc chleb tostowy spieszyłam się i nie dodałam dwóch składników, które zaważyły na smaku i wyglądzie chleba. Był bardziej kruchy i opadł pośrodku. Zrozumiałam co robiłam źle i postanowiłam spróbować z plackiem drożdżowym jeszcze raz. Opłaciło się, bo ciasto drożdżowe z kruszonką bez glutenu wyszło pyszne. Lekko słodkie (można dodać więcej cukru, jeśli chcecie) pulchne, mocno wyrośnięte.

Świeżość. U mnie ciasto wytrzymało 24 godziny – po tym czasie nadal było dobre.

Ciasto jest delikatne, dlatego nie polecam robić go z owocami, może wtedy opaść. Kruszonka jest lekka, dlatego zdecydowanie bardziej  się nadaje.

 

Ciasto drożdżowe z kruszonką bez glutenu

Składniki na blachę 25×10 cm

Kruszonka*

*z takiej ilości składników kruszonki wychodzi mało. Ponieważ ciasto jest delikatne, nie polecam obsypywać go większą ilością kruszonki.

 

PRZYGOTOWANIE

Smacznego 🙂

**Wpis powstał w ramach współpracy z firmą Balviten.