- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Cytrynowa babka bez glutenu i nabiału

Cytrynowa babka bez glutenu i nabiału

Powiem Wam szczerze, że cytrynowa babka bez glutenu i nabiału zdecydowanie bardziej mi smakuje niż babka marmurkowa 🙂 Polecam ją wszystkim nie tylko osobą, które unikają nabiału. Kokos w babce jest delikatnie wyczuwalny, ale według mnie genialnie komponuje się z cytryną. Razem tworzą super duet 🙂

Cytryna. Od jej wielkości zależy jak mocno będziecie ją wyczuwali w babce. U mnie soku było około 3,5 pełne łyżki a skórki mniej więcej pół łyżeczki. Smak cytryny był wyczuwalny, ale według mnie mogłam dokładniej zetrzeć skórkę, aby było jej ciut więcej. 

Świeżość. Nie jest źle jak na babkę bez nabiału i glutenu 🙂 Sprawa wygląda nawet lepiej niż w przypadku babki marmurkowej. Pierwszego dnia najlepsza, drugiego również dobra, a trzeciego według mnie nadal zjadliwa, aczkolwiek jest już bardziej krucha.  Zdecydowanie nie zamienia się w babkę piaskową, którą trzeba popijać sporą ilością płynów 😉

Przechowywanie. Ja trzymałam w dużym woreczku strunowym. Aby ułatwić sobie wyciąganie, ułożyłam ją na małym talerzyku i wraz z nim chowała do woreczka. Dzięki temu ciasto dłużej zachowało świeżość.

 

Cytrynowa babka bez glutenu i nabiału

Składniki na formę o średnicy 21-22 cm i pojemności 1,8 litra

 

PRZYGOTOWANIE

Smacznego 🙂