Dyniowe ciasto bezglutenowe z malinami
Przepyszne ciasto dyniowe z malinami i kruszonką bez glutenu i nabiału. Jeśli chodzi o owoce to maliny do tego ciasta bardzo fajnie pasują, dlatego nie polecam z nich rezygnować. Ja użyłam mrożonych – bez wcześniejszego rozmrażania, ale świeże również mogą być. Dyniowe ciasto bezglutenowe z malinami jest szybkie i proste w przygotowaniu – o ile macie gotowe puree z dyni. Jest wilgotne i puszyste. Świeżość zachowuje przez kilka dni – ostatni kawałek jadłam trzeciego dnia i nadal było dobre. Jeśli nie zjecie go w ciągu trzech dni, polecam włożyć do lodówki, aby się nie zepsuło.
Do ciasta wykorzystałam puree z dyni hokkaido, które jest gęste, mączne. Z innych rodzajów dyń ciasto może nie wyjść takie jak u mnie, gdyż puree z nich wychodzą rzadsze.
Dyniowe ciasto bezglutenowe z malinami
Składniki na formę 24×24 cm lub tortownicę 26 cm
- 4 jajka M
- 100 g oleju np słonecznikowego, rzepakowego
- 250 g puree z pieczonej dyni hokkaido
- 140 g mąki ryżowej
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru
- 80 g cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- 1,5 łyżeczki octu np jabłkowego
- 200 g malin świeżych lub mrożonych
Kruszonka
- 20 g zimnego masła zwykłego lub roślinnego
- 40 g mąki bezglutenowej np
- 30 g owsianej bez glutenu
- 10 g skrobi ziemniaczanej
- 20 g drobnego cukru
PRZYGOTOWANIE (mieszałam szpatułką, nie używałam miksera)
- Piekarnik ustawiamy na 180 stopni grzanie góra dół, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
- Puree z dyni mieszamy z jajkami.Następnie dodajemy olej, cukier i mieszamy tylko do połączenia się składników. Dodajemy pozostałe składniki oprócz malin i krótko mieszamy. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję budyniu lub śmietany.
- Ciasto przelewamy na blachę, wyrównujemy. Na wierzchu układamy maliny – u mnie zamrożone.
- Kruszonka – wszystkie składniki umieszczamy w miseczce i zagniatamy tak długo, aż uzyskamy odpowiednią dla nas grubość kruszonki.
- Wierzch owoców posypujemy kruszonką.
- Ciasto pieczemy w temperaturze 180 st grzanie góra dół, około 40 minut lub do suchego patyczka.
- Odstawiamy do ostygnięcia.
Smacznego 🙂