- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Dyniowe ciasto bezglutenowe z malinami

Dyniowe ciasto bezglutenowe z malinami

Przepyszne ciasto dyniowe z malinami i kruszonką bez glutenu i nabiału. Jeśli chodzi o owoce to maliny do tego ciasta bardzo fajnie pasują, dlatego nie polecam z nich rezygnować. Ja użyłam mrożonych – bez wcześniejszego rozmrażania, ale świeże również mogą być. Dyniowe ciasto bezglutenowe z malinami jest szybkie i proste w przygotowaniu – o ile macie gotowe puree z dyni. Jest wilgotne i puszyste. Świeżość zachowuje przez kilka dni – ostatni kawałek jadłam trzeciego dnia i nadal było dobre. Jeśli nie zjecie go w ciągu trzech dni, polecam włożyć do lodówki, aby się nie zepsuło. 

Do ciasta wykorzystałam puree z dyni hokkaido,  które jest gęste, mączne. Z innych rodzajów dyń ciasto może nie wyjść takie jak u mnie, gdyż puree z nich wychodzą rzadsze.

 

Dyniowe ciasto bezglutenowe z malinami

Składniki na formę 24×24 cm lub tortownicę 26 cm

Kruszonka

 

PRZYGOTOWANIE (mieszałam szpatułką, nie używałam miksera)

Smacznego 🙂