- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Sernik truskawkowy z limonką

Sernik truskawkowy z limonką

Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu – nie wymaga pieczenia. Dzięki limonce, która jest mocno wyczuwalna, ciasto jest bardzo orzeźwiające. Idealnie nadaje się na ciepłe dni. Sernik truskawkowy z limonką to ciasto delikatnie słodkie oraz bardzo lekkie. Zamiast herbatników można wykorzystać ciasteczka owsiane np z tego przepisu – pominąć należy jednak suszone owoce. Jeśli chcecie, żeby było mniej kaloryczne jako spód możecie użyć samych herbatników lub innych ciasteczek.

 

Sernik truskawkowy z limonką

Składniki na formę 24x24cm

Spód

Masa

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Herbatniki dokładnie pokruszyć (najlepiej w malakserze)  a następnie wymieszać z  roztopionym masłem. Rozłożyć na wyłożonej papierem do pieczenia formie. Mocno docisnąć dłonią lub łyżką i włożyć do lodówki na 20-30 minut. W przypadku wersji fit, można rozłożyć same ciasteczka.
  2. Żelatynę zalać wodą i odstawić na bok, żeby napęczniała.
  3. Z truskawek wybrać ok 15 sztuk podobnej wielkości i przekroić na pół. Pozostałe owoce zblendować z miodem.
  4. Limonki sparzyć wrzątkiem.
  5. W drugiej misce wymieszać serki z jogurtem. Następnie dodać cukier puder, wanilię, skórkę oraz sok z  1 limonki. Na koniec wlać truskawki, dokładnie wymieszać i spróbować. W razie konieczności dodać więcej soku z limonki lub cukru pudru.
  6. Żelatynę podgrzać (nie gotować) i mieszać do momentu całkowitego rozpuszczenia się. Kiedy trochę ostygnie dodać do niej 3-4 łyżki masy truskawkowej i wymieszać. Cały czas miksując wlewać żelatynę do masy.
  7. Delikatnie przelać masę na blachę i włożyć do lodówki na minimum 2 godziny a najlepiej na całą noc. Po około 30 minutach, kiedy masą trochę stężeje ciasto udekorować polówkami truskawek.

Smacznego 🙂