- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Bezglutenowe pączki bez jajek

Bezglutenowe pączki bez jajek

Po przepisie  Bezglutenowe pączusie na serku homogenizowanym  otrzymałam taką ilość zapytań i próśb o przepisy z nabiałowymi zamiennikami oraz wersją bez jajka, że postanowiłam dalej eksperymentować. I tak oto powstały bezglutenowe pączki bez jajek. 

Powstały dwie kolejne wersje pączków – pierwsza, bez jajka, na którą przepis znajduje się poniżej oraz druga, na śmietanie. Składy pączków nie różnią się od siebie drastycznie, ale mimo to zdecydowałam, że każdy przepis będzie miał osobny post. Wydaje mi się, że tak będzie czytelniej i mniej skomplikowanie.

Jajko zastąpiłam kawałkiem banana, który według mnie sprawdził się super. Pączusie są elastyczne, miękkie, puszyste i mocno bananowe. Są też dosyć słodkie (używałam waniliowego serka) dlatego nie polecam słodzić ciasta. Z jedzeniem poczekajcie aż trochę ostygną. Świeżość zachowują dosyć długo – u mnie ostatnie zjedzone po 7 godzinach od smażenia i nadal były dobre.

Czy łuski babki jajowatej można pominąć lub zamienić?

 

Bezglutenowe pączki bez jajek

Składniki na około 15 małych pączków

PRZYGOTOWANIE – zdjęcia pochodzą z Pączków na serku homogenizowanym, gdyż nie zdążyłam zrobić nowych, ale sposób przygotowania jest praktycznie taki sam, więc nie ma to za dużego znaczenia. 

Smacznego 🙂