DRUKUJ DRUKUJ

Bezglutenowe pączki na śmietanie

Sylwia

Bezglutenowe pączki na śmietanie

Według mnie najlepsze pączki jakie zrobiłam do tej pory. Elastyczne, mięciutkie, lekko słodkie, jak dla mnie przepyszne. Zrobiłam je na gęstej śmietanie 18% bez laktozy (foto niżej). Jeśli Wasza śmietana będzie rzadsza, należy dodać więcej mąki, żeby ciasto nie było zbyt rzadkie.

 

Czy łuski babki jajowatej można pominąć lub zamienić?

  • Możecie zastąpić zmielonym siemieniem lnianym, którego należy dać tyle samo lub ciut więcej. Pamiętajcie tylko, że siemię ma smak, który w pączusiach jest wyczuwalny.
  • Można całkowicie pominąć. Ciasto jest wtedy luźniejsze, więc formować pączki należy zsuwając ciasto z łyżki. Według mnie w tym przypadku pączki chłoną trochę więcej oleju.
  • Zamiast mąk jednorodnych i łusek można dodać miks mąk bezglutenowych. Takie mieszanki mają zagęszczacz, który zastąpi łuski. Przy tym rozwiązaniu proponuje zacząć od mniejszej ilości mąki i w razie potrzeby dodać więcej.

 

Bezglutenowe pączki na śmietanie – składniki i przygotowanie

Składniki na około 20-25 małych pączków

  • 150 g gęstej śmietany 18%
  • 1 jajko (rozmiar M)
  • 150g mąki bezglutenowej np
    • 50 g mąki owsianej bez glutenu
    • 60 g mąki ryżowej
    • 40 g skrobi ziemniaczanej
  • 30 g cukru
  • 7 g łusek babki jajowatej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki spirytusu

PRZYGOTOWANIE

  • Przygotowujemy wszystkie składniki.

  • W misce umieszczamy śmietanę oraz jajko, mieszamy. Następnie dodajemy pozostałe składniki i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Polecam mieszać widelcem lub łyżką, ponieważ ciasto będzie klejące. Odstawiamy na 10 minut aby ciasto zgęstniało.

  • Zaczynamy nagrzewać olej – najlepiej dłużej ale na średniej mocy. Jeśli olej będzie zbyt gorący pączusie mocno się przypieką i będą gorzkie.U mnie rozgrzewanie trwa ok 10 minut.
  • Duży talerz porządnie smarujemy olejem, do miseczki wlewamy około 2 łyżek oliwy (będzie to tłuszcz do smarowania dłoni) , małą łyżeczkę smarujemy olejem.

  • Mocno naoliwioną ręką formujemy małe kulki. Ja proponuje zrobić to tak: naoliwioną łyżeczką nabieramy porcję ciasta, przekładamy na natłuszczone dłonie i formujemy kuleczkę, którą następnie odkładamy na talerzyk. Tak postępujemy z całym ciastem. W razie potrzemy dłonie natłuszczamy olejem z miseczki.

  • Pączusie wrzucamy do porządnie rozgrzanego oleju i smażymy kilka minut, do uzyskania jasno brązowego koloru. RADA – nie wrzucajcie zbyt dużej ilości pączków, tyle żeby mogły się swobodnie same przekręcać w oleju.

  • Wyciągamy na ręcznik kuchenny, żeby ociekły z oleju. Odstawiamy do ostygnięcia.

Smacznego 🙂

Bezglutenowe pączki na śmietanie

Zobacz również

Skomentuj