2,6K
Bezglutenowe pączki na śmietanie
Według mnie najlepsze pączki jakie zrobiłam do tej pory. Elastyczne, mięciutkie, lekko słodkie, jak dla mnie przepyszne. Zrobiłam je na gęstej śmietanie 18% bez laktozy (foto niżej). Jeśli Wasza śmietana będzie rzadsza, należy dodać więcej mąki, żeby ciasto nie było zbyt rzadkie.
Czy łuski babki jajowatej można pominąć lub zamienić?
- Możecie zastąpić zmielonym siemieniem lnianym, którego należy dać tyle samo lub ciut więcej. Pamiętajcie tylko, że siemię ma smak, który w pączusiach jest wyczuwalny.
- Można całkowicie pominąć. Ciasto jest wtedy luźniejsze, więc formować pączki należy zsuwając ciasto z łyżki. Według mnie w tym przypadku pączki chłoną trochę więcej oleju.
- Zamiast mąk jednorodnych i łusek można dodać miks mąk bezglutenowych. Takie mieszanki mają zagęszczacz, który zastąpi łuski. Przy tym rozwiązaniu proponuje zacząć od mniejszej ilości mąki i w razie potrzeby dodać więcej.
Bezglutenowe pączki na śmietanie – składniki i przygotowanie
Składniki na około 20-25 małych pączków
- 150 g gęstej śmietany 18%
- 1 jajko (rozmiar M)
- 150g mąki bezglutenowej np
- 50 g mąki owsianej bez glutenu
- 60 g mąki ryżowej
- 40 g skrobi ziemniaczanej
- 30 g cukru
- 7 g łusek babki jajowatej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki spirytusu
PRZYGOTOWANIE
- Przygotowujemy wszystkie składniki.
- W misce umieszczamy śmietanę oraz jajko, mieszamy. Następnie dodajemy pozostałe składniki i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Polecam mieszać widelcem lub łyżką, ponieważ ciasto będzie klejące. Odstawiamy na 10 minut aby ciasto zgęstniało.
- Zaczynamy nagrzewać olej – najlepiej dłużej ale na średniej mocy. Jeśli olej będzie zbyt gorący pączusie mocno się przypieką i będą gorzkie.U mnie rozgrzewanie trwa ok 10 minut.
- Duży talerz porządnie smarujemy olejem, do miseczki wlewamy około 2 łyżek oliwy (będzie to tłuszcz do smarowania dłoni) , małą łyżeczkę smarujemy olejem.
- Mocno naoliwioną ręką formujemy małe kulki. Ja proponuje zrobić to tak: naoliwioną łyżeczką nabieramy porcję ciasta, przekładamy na natłuszczone dłonie i formujemy kuleczkę, którą następnie odkładamy na talerzyk. Tak postępujemy z całym ciastem. W razie potrzemy dłonie natłuszczamy olejem z miseczki.
- Pączusie wrzucamy do porządnie rozgrzanego oleju i smażymy kilka minut, do uzyskania jasno brązowego koloru. RADA – nie wrzucajcie zbyt dużej ilości pączków, tyle żeby mogły się swobodnie same przekręcać w oleju.
- Wyciągamy na ręcznik kuchenny, żeby ociekły z oleju. Odstawiamy do ostygnięcia.
Smacznego 🙂
4 komentarze
W ciągu ostatniego tygodnia zrobiłam wszystkie rodzaje Twoich tradycyjnych pączusiów, to znaczy tych z jajkami i wszystkie są naprawdę wyśmienite. A przy tym, bez użycia miksera, w oka mgnieniu są gotowe. I tak samo szybko zjedzone:). Duże dzięki!
Ogromnie się cieszę 🙂 Dziękuję za komentarz 🙂
Super przepis. Robiłam je przed na Tłusty czwartek razem z bezglutenowy mi faworkami…powiem krótko Niebo w Gębie 😁. Koledzy w pracy wogole nie czuli różnicy. Wypróbowałam równiez serowe bezglutenowe paczki. Bardzo dziękuję za te przepisy…. Są łatwe i bardzo szybkie w przygotowaniu. Prosimy o więcej 🫣😀🥰
Mega się cieszę, że przepisy smakowały 🙂 Bardzo dziękuje za komentarze 🙂