- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Chleb nocny z gara na zakwasie

Chleb nocny z gara na zakwasie

Mój pierwszy chleb na zakwasie pieczony w garze. Wyszedł bardzo dobry, więc dzielę się przepisem. Zrobiłam go na zakwasie owsiane ryżowym – tutaj przepis, ale na innym również można zrobić. Na blogu znajdziecie jeszcze przepis np na zakwas ryżowy czy kukurydziany. Chleb nocny z gara na zakwasie jak sama nazwa wskazuje najlepiej zostawić do wyrośnięcia na całą noc. U mnie wyrastał 8 godzin – uformowałam go wieczorem ok godziny 22 a piekłam rano około godziny 7.  Możecie oczywiście wyrobić go rano i upiec na wieczór, jak Wam bardziej pasuje. 

Jeśli macie jakieś problemy z zakwasem, pytania (pamiętajcie nie ma głupich pytań) to piszcie do mnie śmiało. Chętnie pomogę. Najlepiej w komentarzu, bo dzięki temu więcej osób może zobaczyć odpowiedź. Ale oczywiście na wiadomości prywatne również odpowiadam. Jeśli wybierzecie komentarz upewnijcie się, że dobrze wpisaliście maila, inaczej nie dostaniecie powiadomienia o odpowiedzi. Komentarze widoczne są na blogu po moim zatwierdzeniu. 

Producent mąki podany w nawiasie to nie współpraca (jeśli takowa będzie, post zostanie oznaczony). Mąką mące jest nierówna, jedna chłonie płyny mocniej inna słabiej, dlatego postanowiłam podawać mąki, na których uzyskałam wypiek/danie widoczne na zdjęciach. 

 

Chleb nocny z gara na zakwasie – składniki i przygotowanie

Składniki na chleb o średnicy 20 cm

 

PRZYGOTOWANIE

Smacznego 🙂