DRUKUJ DRUKUJ

Krem marchewkowy z batatem i pomidorami

Sylwia

Krem marchewkowy z batatem i pomidorami

Prosty i szybki w przygotowaniu przepis na pyszny krem marchewkowy/ Sycący, aromatyczny, bez zawartości glutenu i laktozy. 

Krem marchewkowy z batatem i pomidorami

Składniki na 4 porcje

  • 300g batatów
  • 300g marchewki
  • 1 opakowanie (ok 400g) całych pomidorów
  • 200ml mleka kokosowego
  • 10g świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 500ml bulionu warzywnego lub wody
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1,5 łyżeczki curry
  • 2 łyżeczki garam masala
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • sól, pieprz, chili wg uznania, do smaku
  • świeża kolendra

PRZYGOTOWANIE

  1. Marchewkę i bataty umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Imbir i czosnek obrać i również pokroić.
  2. W garnku umieścić olej kokosowy. Dodać imbir i czosnek. Smażyć przez 1 minutę. Następnie dodać marchew, bataty, przyprawy i dokładnie wymieszać. Smażyć przez 1-2 minuty często mieszając. 
  3. Wlać pomidory, bulion i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu do miękkości wszystkich warzyw. 
  4. Dodać mleko kokosowe i zmiksować na krem.
  5. Doprawić wg uznania chili i solą.

Smacznego 🙂

Krem marchewkowy z batatem i pomidorami

 

Skomentuj