1,4K
Krem marchewkowy z batatem i pomidorami
Prosty i szybki w przygotowaniu przepis na pyszny krem marchewkowy/ Sycący, aromatyczny, bez zawartości glutenu i laktozy.
Krem marchewkowy z batatem i pomidorami
Składniki na 4 porcje
- 300g batatów
- 300g marchewki
- 1 opakowanie (ok 400g) całych pomidorów
- 200ml mleka kokosowego
- 10g świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 500ml bulionu warzywnego lub wody
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1,5 łyżeczki curry
- 2 łyżeczki garam masala
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- sól, pieprz, chili wg uznania, do smaku
- świeża kolendra
PRZYGOTOWANIE
- Marchewkę i bataty umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Imbir i czosnek obrać i również pokroić.
- W garnku umieścić olej kokosowy. Dodać imbir i czosnek. Smażyć przez 1 minutę. Następnie dodać marchew, bataty, przyprawy i dokładnie wymieszać. Smażyć przez 1-2 minuty często mieszając.
- Wlać pomidory, bulion i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu do miękkości wszystkich warzyw.
- Dodać mleko kokosowe i zmiksować na krem.
- Doprawić wg uznania chili i solą.
Smacznego 🙂