DRUKUJ DRUKUJ

Bezglutenowe gofry na maślance

Sylwia

Bezglutenowe gofry na maślance

Przepis na bezglutenowe gofry na maślance. Nie są chrupiące, bardziej puszyste i delikatne. Szybkie i bardzo proste. Polecam na śniadanie albo kolację.

 

Bezglutenowe gofry – składniki

Na 8-9 sztuk

  • 200ml maślanki w temperaturze pokojowej
  • 2 jajka (żółtka i białka osobno)
  • 40g roztopionego masła
  • 50g mąki ryżowej
  • 50g mąki kukurydzianej
  • 30g mąki z tapioki
  • po 1/2 łyżeczki sody i proszku do pieczenia bez glutenu
  • 1 łyżka cukru lub innego słodzika
  • 1 łyżeczka pasty z wanilią lub cukru waniliowego

 

Bezglutenowe gofry – przygotowanie

  1. W osobnej misce wymieszać mąki z sodą i proszkiem do pieczenia.
  2. Jajka rozdzielić na białko i żółtko. Białko ubić na sztywną pianę.
  3. Do miski z żółtkami dodać roztopione masło, cukier, wanilię i utrzeć. Dodać maślankę, wymieszać. Wsypać mąkę (w 2 turach) i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
  4. Piec ok 3 minut. Uważać przy wyciąganiu, ponieważ gorące gofry są bardzo delikatne. Studzić na kratce.

Smacznego 🙂

bezglutenowe gofry na maślance

Zobacz również

Skomentuj