1,6K
Bezglutenowe gofry na maślance
Przepis na bezglutenowe gofry na maślance. Nie są chrupiące, bardziej puszyste i delikatne. Szybkie i bardzo proste. Polecam na śniadanie albo kolację.
Bezglutenowe gofry – składniki
Na 8-9 sztuk
- 200ml maślanki w temperaturze pokojowej
- 2 jajka (żółtka i białka osobno)
- 40g roztopionego masła
- 50g mąki ryżowej
- 50g mąki kukurydzianej
- 30g mąki z tapioki
- po 1/2 łyżeczki sody i proszku do pieczenia bez glutenu
- 1 łyżka cukru lub innego słodzika
- 1 łyżeczka pasty z wanilią lub cukru waniliowego
Bezglutenowe gofry – przygotowanie
- W osobnej misce wymieszać mąki z sodą i proszkiem do pieczenia.
- Jajka rozdzielić na białko i żółtko. Białko ubić na sztywną pianę.
- Do miski z żółtkami dodać roztopione masło, cukier, wanilię i utrzeć. Dodać maślankę, wymieszać. Wsypać mąkę (w 2 turach) i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
- Piec ok 3 minut. Uważać przy wyciąganiu, ponieważ gorące gofry są bardzo delikatne. Studzić na kratce.
Smacznego 🙂