2,4K
Pasta jajeczna z awokado
Tym razem przepis trochę inny, bo to nie wypiek. Dodatek do pieczywa, czyli pasta jajeczna z awokado, jedna z moich ulubionych. Szybka w przygotowaniu, pyszna, idealna na śniadanie czy przekąskę.
Pastę możecie dowolnie modyfikować. Jeśli lubicie w smarowidłach majonez, możecie go dodać. Więcej czosnku? Nie ma problemu, dodajcie tyle ile Wam pasuje.
Ja ją najbardziej lubię jeść z chrupkim pieczywem z tostera lub odświeżonym na patelni, pychota 🙂
Pasta jajeczna z awokado – składniki i przygotowanie
Składniki na 3-4 kanapki
- 3 jajka rozmiar M-L
- pół dojrzałego awokado, u mnie odmiana Hass
- 1 ząbek czosnku
- kilka kropel soku z limonki lub cytryny
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
- Jajka gotujemy na twardo. Następnie obieramy i pozostawiamy do ostygnięcia.
- Awokado rozgniatamy widelcem. Tak samo postępujemy z jajkami. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz i sok z cytryny. Wszystko mieszamy/zagniatamy razem. Jeśli pasta będzie zbyt sucha można dodać łyżeczkę majonezu.
- Podajemy ze świeżym pieczywem lub tostami.
Smacznego 🙂