1,2K
Przepis na płatki ryżowe z pistacjami i miętą. Alternatywa dla osób, które nie lubią owsianki lub jaglanki. Idealne na szybkie i sycące śniadanie.
Składniki na 3 porcje
- 150g płatków ryżowych
- 750ml mleka
- 1 łyżeczka masła
- 30g obranych pistacji (bez soli)
- 1,5 łyżeczki mięty (u mnie suszona)
- owoce wg gustu i dostępności
PRZYGOTOWANIE
- W garnku umieścić płatki ryżowe, mleko i masło. Często mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu przez 1-2 minuty. Ściągnąć z ognia, przykryć i odstawić na 10 minut.
- Po tym czasie dodać pokrojone pistacje, miętę i ewentualnie mleko jeśli płatki będą za gęste.
- Przełożyć do miseczek i dodać owoce.
Smacznego 🙂