DRUKUJ DRUKUJ

Płatki ryżowe z pistacjami i miętą

Sylwia

Przepis na płatki ryżowe z pistacjami i miętą. Alternatywa dla osób, które nie lubią owsianki lub jaglanki. Idealne na szybkie i sycące śniadanie.

Składniki na 3 porcje

  • 150g płatków ryżowych
  • 750ml mleka
  • 1 łyżeczka masła
  • 30g obranych pistacji (bez soli)
  • 1,5 łyżeczki mięty (u mnie suszona)
  • owoce wg gustu i dostępności

PRZYGOTOWANIE

  1. W garnku umieścić płatki ryżowe, mleko i masło. Często mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu przez 1-2 minuty. Ściągnąć z ognia, przykryć i odstawić na 10 minut.
  2. Po tym czasie dodać pokrojone pistacje, miętę i ewentualnie mleko jeśli płatki będą za gęste.
  3. Przełożyć do miseczek i dodać owoce.

Smacznego 🙂

Zobacz również

Skomentuj