3,9K
Ciasteczka rożki bez glutenu i jajek
Kruche ciasteczka rożki bez glutenu i jajek z marmoladą, dżemem, czekoladą lub z czym tylko chcecie. Ja osobiście polecam z lekko kwaśnym dżemem np z czerwonej lub czarnej porzeczki, gdyż takie ciasteczka smakowały nam najlepiej. Z czekoladą według mnie wyszły za bardzo mdłe, ale jak kto lubi 🙂 Żeby ciasto dobrze się wałkowało musi być schłodzone, w innym przypadku będzie miękkie i przyklejało się do stolnicy i wałka.
Nie wiem, ile czasu ciasteczka można przechowywać, gdyż za każdym razem rożki znikały w przeciągu dnia.
Ciasteczka rożki bez glutenu i jajek
Składniki na około 25-35 sztuk
- 80 g serka homogenizowanego naturalnego
- 20 g cukru pudru
- 100 g masła w temperaturze pokojowej
- 160 g mąki bezglutenowej np
- 80 g mąki owsianej bez glutenu
- 50 g skrobi ziemniaczanej + do podsypania
- 30 g mąki ryżowej lub kukurydzianej
- dodatkowo jako nadzienie: dżem, marmolada, owoce, czekolada…
PRZYGOTOWANIE
- Masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę. Następnie dodajemy serek homogenizowany, mieszamy. Na koniec dodajemy mąki i mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Gotowe ciasto zbieramy szpatułką lub łyżką, zagniatamy w kulkę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
- Zimne ciasto dzielimy na 3-4 części. Każdą z nich rozwałkujemy na grubość około 2 mm. Matę lub stolnicę podsypujemy mąką np skrobią, żeby ciasto nie przykleiło się do spodu. Z placka wycinamy kwadraty o boku około 4-5 cm, polecam zrobić to nożem do pizzy. Na środku każdego umieszczamy dżem a następnie dwa przeciwległe rogi sklejamy ze sobą. RADA – jeśli ciasto nie będzie się chciało kleić (u mnie często, ponieważ podczas wałkowania podsypywałam mąką ziemniaczaną) polecam krańce rogów delikatnie zmoczyć mlekiem.
- Zwinięte ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy: ok 15-20 minut w 180 stopniach grzanie góra dół lub około 12-14 minut w 180 stopniach z termoobiegiem, albo do lekkiego zarumienienia się.
- Upieczone studzimy na kratce.
Smacznego 🙂
10 komentarzy
Pyszne ciasteczka! Mój pierwszy tak udany wypiek bezglutenowy. Ja zrobiłam z erytrolem zamiast cukru, a dżem zastąpiłam podduszonymi malinami. Udało mi się też znaleźć serek homogenizowany bez laktozy. Uwaga na czas pieczenia, bo u mnie ciasteczka po 20 minutach były mocno przypieczone, ale wiadomo – to zależy od piekarnika
Mego się cieszę, że ciasteczka smakują 🙂 Co do pieczenia, to dziękuje że o tym piszesz. Ja je piekłam w nowym piekarniku, którzy rzeczywiście słabo przypiekał na początku. Dopisze tę informacje do przepisu.
Witam,czym zastąpić mąkę owsianą?dziękuję
Witam,
Hmm…tak się właśnie zastanawiam, jaka mąka oprócz owsianej dodaje elastyczności?? Ogólnie mąkę owsianą można zastąpić jaglaną, gryczaną (zostawia posmak gryki) kukurydzianą czy mąką z sorgo. Ale mąki te spowodują, że ciasto będzie bardziej kruche i nie wiem, czy uda się uformować rożki. Można spróbować zastąpić owsianą na wcześniej wymienioną mąkę lub ich miks i dodać trochę łusek babki jajowatej lub zmielonego siemienia lnianego najlepiej odtłuszczonego, żeby ciasto było bardziej elastyczne.
Mam nadzieję, że uda się zrobić ciasteczka bez mąki owsianej.
Pozdrawiam
Dzień dobry, czy można jakoś zastąpić serek homogenizowany, tak żeby uniknąć użycia laktozy?
Dobry wieczór,
Można użyć serka homogenizowanego bez laktozy. Jest kilka firm, które takie produkują, najczęściej o smaku naturalnym lub waniliowym. Można również poszukać wegańskiego odpowiednika. Może jakieś smarowidło a’la serek biały gładki bez soli? Konkretnego produktu jednakże nie podam, gdyż nie kupuje takich rzeczy.
Pozdrawiam
Dziękuję;)))
Dzień doeby, czy zamiast serka homogenizowanego mozna dodać jogurt kokosowy albo serek kokosowy? I zamist tradycyjnego cukru pudru użyć pudru z erytrytolu?
Dzień dobry,
Jogurt będzie raczej zbyt rzadki, więc nie polecam. Jeśli konsystencja serka kokosowego jest zbliżona do homogenizowanego to nie widzę problemu. Jeśli ciasto przez zamianę wyjdzie rzadsze proszę dodać ciut więcej mąki.
Tak, puder z erytrytolu może być, aczkolwiek on zmieni trochę smak ciasteczek, gdyż pozostawia “chłodny” posmak.
Pozdrawiam
Dziękuję bardzo 🙂