Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca

@2022 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign

DRUKUJ DRUKUJ
CiasteczkaKruche i tarty

Ciasteczka rożki bez glutenu i jajek

Sylwia 20/10/2020
Sylwia 20/10/2020

Ciasteczka rożki bez glutenu i jajek

Kruche ciasteczka rożki bez glutenu i jajek z marmoladą, dżemem, czekoladą lub z czym tylko chcecie. Ja osobiście polecam z lekko kwaśnym dżemem np z czerwonej lub czarnej porzeczki, gdyż takie ciasteczka smakowały nam najlepiej. Z czekoladą według mnie wyszły za bardzo mdłe, ale jak kto lubi 🙂 Żeby ciasto dobrze się wałkowało musi być schłodzone, w innym przypadku będzie miękkie i przyklejało się do stolnicy i wałka. 

Nie wiem, ile czasu ciasteczka można przechowywać, gdyż za każdym razem rożki znikały w przeciągu dnia.

 

Ciasteczka rożki bez glutenu i jajek 

Składniki na około 25-35 sztuk

  • 80 g serka homogenizowanego naturalnego
  • 20 g cukru pudru
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 160 g mąki bezglutenowej np
    • 80 g mąki owsianej bez glutenu
    • 50 g skrobi ziemniaczanej + do podsypania
    • 30 g mąki ryżowej lub kukurydzianej
  • dodatkowo jako nadzienie: dżem, marmolada, owoce, czekolada…

PRZYGOTOWANIE

  • Masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę. Następnie dodajemy serek homogenizowany, mieszamy. Na koniec dodajemy mąki i mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Gotowe ciasto zbieramy szpatułką lub łyżką, zagniatamy w kulkę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.

 

 

  • Zimne ciasto dzielimy na 3-4 części.  Każdą z nich rozwałkujemy na grubość około 2 mm. Matę lub stolnicę podsypujemy mąką np skrobią, żeby ciasto nie przykleiło się do spodu. Z placka wycinamy kwadraty o boku około 4-5 cm, polecam zrobić to nożem do pizzy. Na środku każdego umieszczamy dżem a następnie dwa przeciwległe rogi sklejamy ze sobą. RADA – jeśli ciasto nie będzie się chciało kleić (u mnie często, ponieważ podczas wałkowania podsypywałam mąką ziemniaczaną) polecam krańce rogów delikatnie zmoczyć mlekiem. 

 

Ciasteczka rożki bez glutenu i jajek

  • Zwinięte ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Pieczemy: ok 15-20 minut w 180 stopniach grzanie góra dół  lub około 12-14 minut w 180 stopniach z termoobiegiem, albo do lekkiego zarumienienia się.
  • Upieczone studzimy na kratce.

Smacznego 🙂

 

Ciasteczka rożki bez glutenu i bez jajek

2020bez glutenubez jajekdżemmarmolada
10 komentarzy 0
Poprzedni post
Karpatka bez glutenu
następny post
Bezglutenowe crumble ze śliwkami

Zobacz również

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą

22/05/2023

Tarta sernikowa a’la mazurek

31/03/2023

Prosta szarlotka bezglutenowa

16/03/2023

Tarta bezglutenowa banoffee

07/03/2023

Pierniczki bezglutenowe bez jajka i owsa

07/12/2022

Pierniczki bezglutenowe bez jajka z niskim IG

30/11/2022

Kruche ciasto bez glutenu ze śliwkami

31/08/2022

Crumble śliwkowe bez glutenu

30/08/2022

Tarta z frużeliną malinowo jagodową

14/07/2022

Sernik bezglutenowy z rabarbarem

20/05/2022

10 komentarzy

Agnieszka 03/04/2023 - 12:43

Pyszne ciasteczka! Mój pierwszy tak udany wypiek bezglutenowy. Ja zrobiłam z erytrolem zamiast cukru, a dżem zastąpiłam podduszonymi malinami. Udało mi się też znaleźć serek homogenizowany bez laktozy. Uwaga na czas pieczenia, bo u mnie ciasteczka po 20 minutach były mocno przypieczone, ale wiadomo – to zależy od piekarnika

Odpowiedz
Sylwia 04/04/2023 - 08:22

Mego się cieszę, że ciasteczka smakują 🙂 Co do pieczenia, to dziękuje że o tym piszesz. Ja je piekłam w nowym piekarniku, którzy rzeczywiście słabo przypiekał na początku. Dopisze tę informacje do przepisu.

Odpowiedz
Alicja 18/07/2022 - 07:15

Witam,czym zastąpić mąkę owsianą?dziękuję

Odpowiedz
Sylwia 18/07/2022 - 10:57

Witam,
Hmm…tak się właśnie zastanawiam, jaka mąka oprócz owsianej dodaje elastyczności?? Ogólnie mąkę owsianą można zastąpić jaglaną, gryczaną (zostawia posmak gryki) kukurydzianą czy mąką z sorgo. Ale mąki te spowodują, że ciasto będzie bardziej kruche i nie wiem, czy uda się uformować rożki. Można spróbować zastąpić owsianą na wcześniej wymienioną mąkę lub ich miks i dodać trochę łusek babki jajowatej lub zmielonego siemienia lnianego najlepiej odtłuszczonego, żeby ciasto było bardziej elastyczne.
Mam nadzieję, że uda się zrobić ciasteczka bez mąki owsianej.
Pozdrawiam

Odpowiedz
Klara 29/11/2021 - 19:25

Dzień dobry, czy można jakoś zastąpić serek homogenizowany, tak żeby uniknąć użycia laktozy?

Odpowiedz
Sylwia 29/11/2021 - 19:48

Dobry wieczór,

Można użyć serka homogenizowanego bez laktozy. Jest kilka firm, które takie produkują, najczęściej o smaku naturalnym lub waniliowym. Można również poszukać wegańskiego odpowiednika. Może jakieś smarowidło a’la serek biały gładki bez soli? Konkretnego produktu jednakże nie podam, gdyż nie kupuje takich rzeczy.
Pozdrawiam

Odpowiedz
Klara 29/11/2021 - 20:19

Dziękuję;)))

Odpowiedz
Magda 29/11/2021 - 13:22

Dzień doeby, czy zamiast serka homogenizowanego mozna dodać jogurt kokosowy albo serek kokosowy? I zamist tradycyjnego cukru pudru użyć pudru z erytrytolu?

Odpowiedz
Sylwia 29/11/2021 - 13:46

Dzień dobry,
Jogurt będzie raczej zbyt rzadki, więc nie polecam. Jeśli konsystencja serka kokosowego jest zbliżona do homogenizowanego to nie widzę problemu. Jeśli ciasto przez zamianę wyjdzie rzadsze proszę dodać ciut więcej mąki.
Tak, puder z erytrytolu może być, aczkolwiek on zmieni trochę smak ciasteczek, gdyż pozostawia „chłodny” posmak.
Pozdrawiam

Odpowiedz
Magda 29/11/2021 - 13:51

Dziękuję bardzo 🙂

Odpowiedz

Skomentuj Odrzuć odpowiedź

Zapisz moje dane na przyszłość

O mnie

O mnie

Cześć! Mam na imię Sylwia i bardzo miło mi Cię tu gościć. Kuchnia bez glutenu to mój elektroniczny notatnik, w którym od 2018 roku zapisuje wszystkie moje przepisy na bezglutenowe dania. Staram się pokazać, iż dieta bezglutenowa nie musi być nudna a osoby z alergiami nie są skazane na bezglutenowe gotowce. Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Ci do gustu i znajdziesz tutaj coś dla siebie.

Instagram

Tagi

2019 2020 2021 2022 bez drożdży bez glutenu bez jajek bez laktozy bez nabiału bez owsa biszkopt borówki budyń chleb cynamon czekolada deser drożdże drożdżowe dynia dżem jabłka jogurt jogurt naturalny kakao kremówka kruche ciasto kruszonka maliny mascarpone miód orzechy włoskie owoce pieczywo rabarbar ricotta sernik szybkie ciasto truskawki twaróg tłusty czwartek zakwas śmietana śniadanie święta

Popularne przepisy

  • 1

    Ulubione naleśniki bez glutenu

    09/02/2021
  • 2

    Bezglutenowe ciasto marchewkowe z mascarpone

    07/12/2021
  • 3

    Chlebek bananowy bez glutenu i nabiału

    08/11/2021
  • 4

    Bezglutenowe kruche ciasto z porzeczką

    13/07/2019
  • 5

    Bezglutenowa tarta z owocami i kruszonką

    12/04/2021
  • 6

    Cynamonki bez glutenu

    05/12/2020
  • 7

    Bezglutenowy piernik z powidłami

    17/12/2019
  • 8

    Kruche ciasto bez glutenu ze śliwkami

    31/08/2022
  • Facebook
  • Instagram

@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


wróć na górę
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca