Kakaowe ciasto z owocami bez glutenu
Ciasto jest wilgotne, słodkie i delikatnie kakaowe. Jeśli preferujecie ciasta, w których kakao jest mocniej wyczuwalne dodajcie np łyżkę gorzkiego kakao więcej. Pamiętajcie tylko, że kakao w proszku to składnik suchy, który dodany w sporej ilości spowoduje, że Wasze kakaowe ciasto z owocami bez glutenu nie będzie tak wilgotne jak moje. Jeśli zdecydujecie się dodać go w większej ilości zmniejszcie ilość innych mąk.
Owoce. U mnie były borówki, wiśnie i jabłka. Borówki i maliny z racji tego, że były odmrażane i dosyć ciężkie, opadły na dno. Jabłka natomiast ładnie utrzymały się na górze. Jeśli zdecydujecie się na jabłka, radzę pokroić je w małe kawałki (mniejsze niż u mnie). Ciasto jest delikatne i podczas krojenia duże kawałki owoców mogą spowodować, że ciasto będzie się kruszyło.
Świeżość. Ciepłe ciasto jest trochę kruche, dlatego z krojeniem polecam zaczekać aż ostygnie. Świeżość utrzymuje długo, u mnie trzeciego dnia nadal było wilgotne.
Kakaowe ciasto z owocami bez glutenu
Składniki na tortownicę 26 cm
- 3 jajka
- 150 g kefiru w temperaturze pokojowej (może być również rzadki jogurt naturalny)
- 140 g miękkiego masła
- 120 g mąki bezglutenowej np
- 90 g mąki ryżowej
- 30 g mąki owsianej bez glutenu
- 2 budynie czekoladowe bez cukru ( u mnie Winiary)
- ok 10 g gorzkiego kakao (opcjonalnie, u mnie nie było)
- 100 g cukru (przy słodkich owocach można mniej)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 300 g owoców* – u mnie wiśnie, borówki, jabłka
*owoce mrożone należny wcześniej odmrozić i położyć na sitku, żeby pozbyć się nadmiaru soku
PRZYGOTOWANIE
- Masło ucieramy z cukrem na puszystą i gładką masę. Następnie dodajemy pojedynczo jajka, kefir i krótko miksujemy tylko do połączenia się składników.
- Do ciasta dodajemy maki, budynie, sodę, proszek do pieczenia i wszystko krótko, ale dokładnie mieszamy.
- Gotowe ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy drobno pokrojone owoce.
- Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180 stopni grzanie góra dół. Przed wyciągnięciem ciasta z piekarnika polecam sprawdzić bambusowym patyczkiem, czy nie jest surowe.
- Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Smacznego 🙂