DRUKUJ DRUKUJ

Kakaowe ciasto z owocami bez glutenu

Sylwia

Kakaowe ciasto z owocami bez glutenu

Ciasto jest wilgotne, słodkie i delikatnie kakaowe. Jeśli preferujecie ciasta, w których kakao jest mocniej wyczuwalne dodajcie np łyżkę gorzkiego kakao więcej. Pamiętajcie tylko, że kakao w proszku to składnik suchy, który dodany w sporej ilości spowoduje, że Wasze kakaowe ciasto z owocami bez glutenu nie będzie tak wilgotne jak moje. Jeśli zdecydujecie się dodać go w większej ilości zmniejszcie ilość innych mąk.

Owoce. U mnie były borówki, wiśnie i jabłka. Borówki i maliny z racji tego, że były odmrażane i dosyć ciężkie, opadły na dno. Jabłka natomiast ładnie utrzymały się na górze. Jeśli zdecydujecie się na jabłka, radzę pokroić je w małe kawałki (mniejsze niż u mnie). Ciasto jest delikatne i podczas krojenia duże kawałki owoców mogą spowodować, że ciasto będzie się kruszyło.

Świeżość. Ciepłe ciasto jest trochę kruche, dlatego z krojeniem polecam zaczekać aż ostygnie. Świeżość utrzymuje długo, u mnie trzeciego dnia nadal było wilgotne.

 

Kakaowe ciasto z owocami bez glutenu

Składniki na tortownicę 26 cm

  • 3 jajka
  • 150 g kefiru w temperaturze pokojowej (może być również rzadki jogurt naturalny)
  • 140 g miękkiego masła
  • 120 g mąki bezglutenowej np
    • 90 g mąki ryżowej
    • 30 g mąki owsianej bez glutenu
  • 2 budynie czekoladowe bez cukru ( u mnie Winiary)
  • ok 10 g gorzkiego kakao (opcjonalnie, u mnie nie było)
  • 100 g cukru (przy słodkich owocach można mniej)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 300 g owoców* – u mnie wiśnie, borówki, jabłka

*owoce mrożone należny wcześniej odmrozić i położyć na sitku, żeby pozbyć się nadmiaru soku

PRZYGOTOWANIE

  1. Masło ucieramy z cukrem na puszystą i gładką masę. Następnie dodajemy pojedynczo jajka, kefir i krótko miksujemy tylko do połączenia się składników.
  2. Do ciasta dodajemy maki, budynie, sodę, proszek do pieczenia i wszystko krótko, ale dokładnie mieszamy. 
  3. Gotowe ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy drobno pokrojone owoce.
  4. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180 stopni grzanie góra dół. Przed wyciągnięciem ciasta z piekarnika polecam sprawdzić bambusowym patyczkiem, czy nie jest surowe. 
  5. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego 🙂

 

 

Kakaowe ciasto z owocami bez glutenu

Zobacz również

Skomentuj