2,5K
Bezglutenowa szarlotka bez jajek
To ciasto, które przygotujecie z czterech składników. Są oczywiście produkty dodatkowe (opcjonalne), ale nie musicie ich dodawać. Bezglutenowa szarlotka bez jajek jest bardzo krucha, dlatego radzę upiec ją na formie otwieranej. A żeby jeszcze łatwiej się ją wyciągało, proponuje blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ja, piekąc ją na formie do tarty popełniłam ogromny błąd (nauczka na przyszłość :))
Bezglutenowa szarlotka bez jajek
Składniki na formę 26cm
Ciasto
- 200g miękkiego masła
- 170g skrobi kukurydzianej
- 150g mąki kukurydzianej
- 30g mąki ryżowej
- 60g erytrytolu lub innego słodziku (jeśli macie bardzo słodkie jabłka możecie pominąć lub dać mniej)
Dodatkowo
- 2kg jabłek (najlepiej miękkie i słodkie)
- garść pokruszonych orzechów włoskich (opcjonalnie)
- wanilia np łyżeczka pasty lub cukier z wanilią
- słodzik (opcjonalnie, jeśli jabłka są kwaśne)
- łyżeczka soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE
- Składniki na ciasto dokładnie wymieszać. Przełożyć do woreczka i umieścić w lodówce lub zamrażalce na około godzinę. Moje ciasto zrobiłam wieczorem i przeleżało w lodówce całą noc. Polecam tak robić, ponieważ ciasto jest wtedy twarde i można bez problemu zetrzeć je na tarce.
- Jabłka obrać i pokroić w kostkę lub zetrzeć na grubych oczkach. Dodać sok z cytryny, wanilię i dusić w rondlu lub na dużej patelni do miękkości. Jeśli jabłka są kwaśne dodać słodzik.
- Piekarnik ustawić na 180 stopni, grzanie góra dół. Zimne ciasto podzielić na dwie części. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia zetrzeć jedną część. Wyrównać. Włożyć do piekarnika i podpiec przez 10 minut. Po tym czasie wyciągnąć. Dno posypać orzechami (opcjonalnie) i wyłożyć jabłka. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto.
- Piec 35-40 minut. Kroić zimne.
Smacznego 🙂