DRUKUJ DRUKUJ

Bezglutenowa szarlotka bez jajek

Sylwia

Bezglutenowa szarlotka bez jajek

To ciasto, które przygotujecie z czterech składników. Są oczywiście produkty dodatkowe (opcjonalne), ale nie musicie ich dodawać. Bezglutenowa szarlotka bez jajek jest bardzo krucha, dlatego radzę upiec ją na formie otwieranej. A żeby jeszcze łatwiej się ją wyciągało, proponuje blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ja, piekąc ją na formie do tarty popełniłam ogromny błąd (nauczka na przyszłość :))

 

Bezglutenowa szarlotka bez jajek

Składniki na formę 26cm

Ciasto

  • 200g miękkiego masła
  • 170g skrobi kukurydzianej
  • 150g mąki kukurydzianej
  • 30g mąki ryżowej
  • 60g erytrytolu lub innego słodziku (jeśli macie bardzo słodkie jabłka możecie pominąć lub dać mniej)

Dodatkowo

  • 2kg jabłek (najlepiej miękkie i słodkie)
  • garść pokruszonych orzechów włoskich (opcjonalnie)
  • wanilia np łyżeczka pasty lub cukier z wanilią
  • słodzik (opcjonalnie, jeśli jabłka są kwaśne)
  • łyżeczka soku z cytryny

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Składniki na ciasto dokładnie wymieszać. Przełożyć do woreczka i umieścić w lodówce lub zamrażalce na około godzinę. Moje ciasto zrobiłam wieczorem i przeleżało w lodówce całą noc. Polecam tak robić, ponieważ ciasto jest wtedy twarde i można bez problemu zetrzeć je na tarce.
  2. Jabłka obrać i pokroić w kostkę lub zetrzeć na grubych oczkach. Dodać sok z cytryny, wanilię i dusić w rondlu lub na dużej patelni do miękkości. Jeśli jabłka są kwaśne dodać słodzik.
  3. Piekarnik ustawić na 180 stopni, grzanie góra dół. Zimne ciasto podzielić na dwie części. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia zetrzeć jedną część. Wyrównać. Włożyć do piekarnika i podpiec przez 10 minut. Po tym czasie wyciągnąć. Dno posypać orzechami (opcjonalnie) i wyłożyć jabłka. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto.
  4. Piec 35-40 minut. Kroić zimne.

Smacznego 🙂

bezglutenowa szarlotka bez jajek

bezglutenowa szarlotka bez jajek

Zobacz również

Skomentuj