DRUKUJ DRUKUJ

Bezglutenowe ciasto bananowo – kakaowe

Sylwia

Przepis na bezglutenowe ciasto bananowo – kakaowe

W pierwotnej wersji to miał być chlebek bananowy, ponieważ ochotę na niego miałam już od dłuższego czasu. A że zostało mi kilka bardzo dojrzałych bananów, więc stwierdziłam…robię chlebek. Ale w trakcie mieszania mąk naszła mnie jednak ochota na coś kakaowego lub czekoladowego i ochota ta zdecydowanie zwyciężyła. Dodałam gorzkiego kakao, mleko zamieniłam na jogurt i tak oto powstał przepis na bezglutenowe ciasto bananowo – kakaowe.  Ciasto jest mało słodkie i mocno kakaowe,  dlatego można do niego dodać zdecydowanie więcej miodu lub cukru. Jeśli chcecie, wierzch można polać czekoladą ale z cukrem pudrem jest również dobre. Polecam podawać je z powidłami śliwkowymi, pasują idealnie.

 

Przepis na bezglutenowe ciasto bananowo – kakaowe

Składniki na formę 30x10cm

  • 240g mąki bezglutenowej np:
    • 100g mąki ryżowej
    • 50g mąki owsianej bezglutenowej
    • 40g mąki teff lub gryczanej
    • 50g mąki migdałowej (mogą być drobno zmielone migdały)
  • 20g gorzkiego kakao
  • 3 dojrzałe banany
  • 3 jajka (rozmiar M)
  • 150g jogurtu naturalnego
  • 30g oleju kokosowego
  • 50g miodu lub innego słodzika (przy takiej ilości ciasto jest mało słodkie)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu
  • 1 łyżeczka sody

 

PRZYGOTOWANIE

  1.  Banany rozgnieść widelcem lub zblendować. Wymieszać z jajkami, jogurtem, roztopionym olejem kokosowym i miodem (jeśli używacie cukru, wymieszajcie go ze składnikami suchymi).
  2. W osobnej misce wymieszać mąki, proszek do pieczenia, sodę i kakao.
  3. Suche składniki dodać do mokrych i dokładnie wymieszać.
  4. Przełożyć na keksówkę (u mnie 30x10cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 50 minut w 180 stopniach.

Smacznego 🙂

bezglutenowe ciasto bananwo kakaowe

 

bezglutenowe ciasto bananwo kakaowe

Zobacz również

2 komentarze

Żabka 23/10/2022 - 14:08

Ile to będzie 30g oleju kokosowego na ml lub łyżki?

Odpowiedz
Sylwia 23/10/2022 - 16:55

Witam,
Pełna łyżka oleju nieroztopionego lub 2 łyżki oleju roztopionego.
Pozdrawiam

Odpowiedz

Skomentuj