Przepis na bezglutenowe ciasto bananowo – kakaowe
W pierwotnej wersji to miał być chlebek bananowy, ponieważ ochotę na niego miałam już od dłuższego czasu. A że zostało mi kilka bardzo dojrzałych bananów, więc stwierdziłam…robię chlebek. Ale w trakcie mieszania mąk naszła mnie jednak ochota na coś kakaowego lub czekoladowego i ochota ta zdecydowanie zwyciężyła. Dodałam gorzkiego kakao, mleko zamieniłam na jogurt i tak oto powstał przepis na bezglutenowe ciasto bananowo – kakaowe. Ciasto jest mało słodkie i mocno kakaowe, dlatego można do niego dodać zdecydowanie więcej miodu lub cukru. Jeśli chcecie, wierzch można polać czekoladą ale z cukrem pudrem jest również dobre. Polecam podawać je z powidłami śliwkowymi, pasują idealnie.
Przepis na bezglutenowe ciasto bananowo – kakaowe
Składniki na formę 30x10cm
- 240g mąki bezglutenowej np:
- 100g mąki ryżowej
- 50g mąki owsianej bezglutenowej
- 40g mąki teff lub gryczanej
- 50g mąki migdałowej (mogą być drobno zmielone migdały)
- 20g gorzkiego kakao
- 3 dojrzałe banany
- 3 jajka (rozmiar M)
- 150g jogurtu naturalnego
- 30g oleju kokosowego
- 50g miodu lub innego słodzika (przy takiej ilości ciasto jest mało słodkie)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu
- 1 łyżeczka sody
PRZYGOTOWANIE
- Banany rozgnieść widelcem lub zblendować. Wymieszać z jajkami, jogurtem, roztopionym olejem kokosowym i miodem (jeśli używacie cukru, wymieszajcie go ze składnikami suchymi).
- W osobnej misce wymieszać mąki, proszek do pieczenia, sodę i kakao.
- Suche składniki dodać do mokrych i dokładnie wymieszać.
- Przełożyć na keksówkę (u mnie 30x10cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 50 minut w 180 stopniach.
Smacznego 🙂
2 komentarze
Ile to będzie 30g oleju kokosowego na ml lub łyżki?
Witam,
Pełna łyżka oleju nieroztopionego lub 2 łyżki oleju roztopionego.
Pozdrawiam