DRUKUJ DRUKUJ

Bezglutenowa szarlotka z budyniem

Sylwia

Bezglutenowa szarlotka z budyniem

Kruche ciasto przełożone budyniem i jabłkami z cynamonem. Jednym słowem pychotka 🙂  Ciasto jest delikatne, dlatego radzę obchodzić się z nim ostrożnie. Moja wersja jest mało słodka i mocno cynamonowa, ale cukru można dodać więcej, według gustu a cynamonu mniej lub całkowicie z niego zrezygnować.

 

Bezglutenowa szarlotka z budyniem

Składniki na blachę 18×18 cm

CIASTO

  • 110 g masła
  • 50 g cukru lub erytrytolu
  • 170 g maki bezglutenowej np
    • 80 g mąki ryżowej
    • 50 g mąki owsianej bez glutenu lub kukurydzianej
    • 40 g skrobi np ziemniaczanej, kukurydzianej
  • 1 żółtko
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

MASA

  • 1 budyń najlepiej waniliowy lub śmietankowy
  • 400 g mleka
  • 2 łyżki cukru

JABŁKA

  • około 1 kg jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • cukier (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE

  1. Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i dokładnie zagniatamy. Następnie zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na około godzinę.
  2. W tym czasie przygotowujemy budyń. Do rondelka wlewamy 300 g mleka i ustawiamy na małym gazie. Budyń wraz z 2 łyżkami cukru mieszamy  w 100 g pozostałego zimnego mleka. Następnie wlewamy go do ciepłego (nie gorącego) mleka, pozostawiamy na małym gazie i mieszamy do momentu zagotowania się. Gotujemy na niskiej mocy przez 2-3 minuty cały czas mieszając. Gotowy odstawiamy na bok i przykrywamy szczelnie folią spożywczą.
  3. Jabłka obieramy, kroimy lub ścieramy i prażymy z cynamonem do momentu wyparowania soku. Zbyt wilgotne jabłka spowodują, że ciasto będzie bardzo kruche. Jeśli jabłka są kwaśne, słodzimy według uznania.
  4. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni, grzanie góra dół.
  5. Większą część schłodzonego ciasta rozkładamy na spodzie blachy – u mnie spód i około 1 cm boków. Następnie podpiekamy przez 15 minut.
  6. Na podpieczony spód łyżeczką delikatnie układamy budyń. Budyń należy zsuwać z łyżeczki, nie rozsmarowujcie go na cieście, gdyż jest ono zbyt delikatne i zrobią się dziury (foto jak ja to robiłam na dole). Na budyń układamy jabłka a na wierzch pozostałą część ciasta.
  7. Ciasto pieczemy 45-50 minut – z mąką kukurydzianą ciasto lubi szybciej się przypiekać, dlatego pilnujcie, żeby za mocno się nie zarumieniło.
  8. Upieczone odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Gorące jest bardzo ale to bardzo delikatne.

Smacznego 🙂

 

Bezglutenowa szarlotka z budyniem

Bezglutenowa szarlotka z budyniem

 

Bezglutenowa szarlotka z budyniem

Bezglutenowa szarlotka z budyniem

 

Zobacz również

4 komentarze

Anna 17/11/2022 - 15:35

Bardzo dobra szarlotka! Zrobiłam z mąki z ryżu kleistego, a budyń na mleku migdałowym. Jeszcze by się przydało sprawdzić masło klarowane zamiast zwykłego. Bardzo delikatne i kruche, ale smaczne ciasto.

Odpowiedz
Sylwia 18/11/2022 - 13:30

Bardzo dziękuje za opinie 🙂 Ciasto kruche bezglutenowe jest zdecydowanie bardziej delikatne niż pszenne. Z dodatkiem mąki owsianej trochę mniej, ale nie każdy może ją jeść. Cieszę się, że ciasto smakowało.
Pozdrawiam

Odpowiedz
Ola 06/09/2021 - 16:00

Witaj
Czy można wykorzystać gotowa mąka uniwersalna do tego przepisu ? Pozdrawiam serdecznie

Odpowiedz
Sylwia 06/09/2021 - 16:36

Witam,

Choć sama nigdy z gotowej mieszanki nie robiłam ciasta kruchego, to wydaje mi się, że tak. Zaczęłabym tylko od trochę mniejszej ilości mąki, gdyż takie mixy często zawierają zagęszczacz i może się okazać, że ciasto wyjdzie zbyt suche.
Pozdrawiam

Odpowiedz

Skomentuj