Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca

@2022 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign

DRUKUJ DRUKUJ
Ciasta z owocamiCiastoKruche i tarty

Bezglutenowa szarlotka z budyniem

Sylwia 05/10/2020
Sylwia 05/10/2020

Bezglutenowa szarlotka z budyniem

Kruche ciasto przełożone budyniem i jabłkami z cynamonem. Jednym słowem pychotka 🙂  Ciasto jest delikatne, dlatego radzę obchodzić się z nim ostrożnie. Moja wersja jest mało słodka i mocno cynamonowa, ale cukru można dodać więcej, według gustu a cynamonu mniej lub całkowicie z niego zrezygnować.

 

Bezglutenowa szarlotka z budyniem

Składniki na blachę 18×18 cm

CIASTO

  • 110 g masła
  • 50 g cukru lub erytrytolu
  • 170 g maki bezglutenowej np
    • 80 g mąki ryżowej
    • 50 g mąki owsianej bez glutenu lub kukurydzianej
    • 40 g skrobi np ziemniaczanej, kukurydzianej
  • 1 żółtko
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

MASA

  • 1 budyń najlepiej waniliowy lub śmietankowy
  • 400 g mleka
  • 2 łyżki cukru

JABŁKA

  • około 1 kg jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • cukier (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE

  1. Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i dokładnie zagniatamy. Następnie zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na około godzinę.
  2. W tym czasie przygotowujemy budyń. Do rondelka wlewamy 300 g mleka i ustawiamy na małym gazie. Budyń wraz z 2 łyżkami cukru mieszamy  w 100 g pozostałego zimnego mleka. Następnie wlewamy go do ciepłego (nie gorącego) mleka, pozostawiamy na małym gazie i mieszamy do momentu zagotowania się. Gotujemy na niskiej mocy przez 2-3 minuty cały czas mieszając. Gotowy odstawiamy na bok i przykrywamy szczelnie folią spożywczą.
  3. Jabłka obieramy, kroimy lub ścieramy i prażymy z cynamonem do momentu wyparowania soku. Zbyt wilgotne jabłka spowodują, że ciasto będzie bardzo kruche. Jeśli jabłka są kwaśne, słodzimy według uznania.
  4. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni, grzanie góra dół.
  5. Większą część schłodzonego ciasta rozkładamy na spodzie blachy – u mnie spód i około 1 cm boków. Następnie podpiekamy przez 15 minut.
  6. Na podpieczony spód łyżeczką delikatnie układamy budyń. Budyń należy zsuwać z łyżeczki, nie rozsmarowujcie go na cieście, gdyż jest ono zbyt delikatne i zrobią się dziury (foto jak ja to robiłam na dole). Na budyń układamy jabłka a na wierzch pozostałą część ciasta.
  7. Ciasto pieczemy 45-50 minut – z mąką kukurydzianą ciasto lubi szybciej się przypiekać, dlatego pilnujcie, żeby za mocno się nie zarumieniło.
  8. Upieczone odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Gorące jest bardzo ale to bardzo delikatne.

Smacznego 🙂

 

Bezglutenowa szarlotka z budyniem

Bezglutenowa szarlotka z budyniem

 

Bezglutenowa szarlotka z budyniem

Bezglutenowa szarlotka z budyniem

 

2020budyńcynamonjabłkakrucheszarlotka
4 komentarze 0
Poprzedni post
Ciasto zebra bez glutenu
następny post
Drożdżowe rogaliki twarogowe bez glutenu

Zobacz również

Ciasto z ricottą i rabarbarem

30/05/2023

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą

22/05/2023

Tort malinowy z białą czekoladą

15/05/2023

Torcik porzeczkowy z mascarpone

26/04/2023

Babka marmurkowa bez jajek

03/04/2023

Tarta sernikowa a’la mazurek

31/03/2023

Ciasto kakaowe z bananami

23/03/2023

Prosta szarlotka bezglutenowa

16/03/2023

Ciasto drożdżowe bez glutenu, nabiału i jajek

09/03/2023

Tarta bezglutenowa banoffee

07/03/2023

4 komentarze

Anna 17/11/2022 - 15:35

Bardzo dobra szarlotka! Zrobiłam z mąki z ryżu kleistego, a budyń na mleku migdałowym. Jeszcze by się przydało sprawdzić masło klarowane zamiast zwykłego. Bardzo delikatne i kruche, ale smaczne ciasto.

Odpowiedz
Sylwia 18/11/2022 - 13:30

Bardzo dziękuje za opinie 🙂 Ciasto kruche bezglutenowe jest zdecydowanie bardziej delikatne niż pszenne. Z dodatkiem mąki owsianej trochę mniej, ale nie każdy może ją jeść. Cieszę się, że ciasto smakowało.
Pozdrawiam

Odpowiedz
Ola 06/09/2021 - 16:00

Witaj
Czy można wykorzystać gotowa mąka uniwersalna do tego przepisu ? Pozdrawiam serdecznie

Odpowiedz
Sylwia 06/09/2021 - 16:36

Witam,

Choć sama nigdy z gotowej mieszanki nie robiłam ciasta kruchego, to wydaje mi się, że tak. Zaczęłabym tylko od trochę mniejszej ilości mąki, gdyż takie mixy często zawierają zagęszczacz i może się okazać, że ciasto wyjdzie zbyt suche.
Pozdrawiam

Odpowiedz

Skomentuj Odrzuć odpowiedź

Zapisz moje dane na przyszłość

O mnie

O mnie

Cześć! Mam na imię Sylwia i bardzo miło mi Cię tu gościć. Kuchnia bez glutenu to mój elektroniczny notatnik, w którym od 2018 roku zapisuje wszystkie moje przepisy na bezglutenowe dania. Staram się pokazać, iż dieta bezglutenowa nie musi być nudna a osoby z alergiami nie są skazane na bezglutenowe gotowce. Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Ci do gustu i znajdziesz tutaj coś dla siebie.

Instagram

Tagi

2019 2020 2021 2022 bez drożdży bez glutenu bez jajek bez laktozy bez nabiału bez owsa biszkopt borówki budyń chleb cynamon czekolada deser drożdże drożdżowe dynia dżem jabłka jogurt jogurt naturalny kakao kremówka kruche ciasto kruszonka maliny mascarpone miód orzechy włoskie owoce pieczywo rabarbar ricotta sernik szybkie ciasto truskawki twaróg tłusty czwartek zakwas śmietana śniadanie święta

Popularne przepisy

  • 1

    Ulubione naleśniki bez glutenu

    09/02/2021
  • 2

    Bezglutenowe ciasto marchewkowe z mascarpone

    07/12/2021
  • 3

    Chlebek bananowy bez glutenu i nabiału

    08/11/2021
  • 4

    Bezglutenowe kruche ciasto z porzeczką

    13/07/2019
  • 5

    Bezglutenowa tarta z owocami i kruszonką

    12/04/2021
  • 6

    Cynamonki bez glutenu

    05/12/2020
  • 7

    Bezglutenowy piernik z powidłami

    17/12/2019
  • 8

    Kruche ciasto bez glutenu ze śliwkami

    31/08/2022
  • Facebook
  • Instagram

@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


wróć na górę
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca