DRUKUJ DRUKUJ

Bezglutenowe ciasto jogurtowe z rabarbarem

Sylwia

Bezglutenowe ciasto jogurtowe z rabarbarem

Mocno rabarbarowy placek na bazie tłustego jogurtu. Ja użyłam jogurtu śmietankowego 9% ale jogurt naturalny również się sprawdzi. Przez dużą ilość rabarbaru ciasto jest wilgotne i lekko słodkie. Bezglutenowe ciasto jogurtowe z rabarbarem jest szybkie i bardzo proste w przygotowaniu, nie wymaga użycia miksera, wszystko można wymieszać szpatułką.

Świeżość. Nie będę ukrywała, iż ciasto najlepsze jest w dniu pieczenia, mi najbardziej smakuje jeszcze ciepłe. Kolejnego dnia według mnie również jest zjadliwe, aczkolwiek już bardziej suche. Jeśli chcecie ciasto „odświeżyć” polecam kawałek włożyć na 20-30 sekund do kuchenki mikrofalowej. Po tym czasie ponownie będzie ciepłe, miękkie i mega dobre.

 

Bezglutenowe ciasto jogurtowe z rabarbarem

Składniki na tortownice 24-26 cm

  • 3 jajka (rozmiar M)
  • 140 g jogurtu greckiego (u mnie śmietankowy 9%) w temperaturze pokojowej
  • 100 g roztopionego masła
  • 210 g mąki bezglutenowej np
    • 90 g mąki ryżowej
    • 60 g skrobi ziemniaczanej
    • 60 g mąki owsianej bez glutenu
  • 100 g cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki octu np jabłkowego
  • 300-400 g rabarbaru

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik ustawiamy na 170 stopni grzanie góra dół. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  2. W misce umieszczamy jajka, cukier i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy roztopione i lekko przestudzone masło oraz jogurt. Mieszamy krótko, tylko do połączenia się składników. Na koniec dodajemy pozostałe składniki oprócz rabarbaru i ponownie krótko mieszamy. Gotową mieszankę odstawiamy na 5-10 minut.
  3. W tym czasie przygotowujemy rabarbar. Myjemy, osuszamy a następnie kroimy na 1 centymetrowe paski.
  4. Około 150 gramów rabarbaru dodajmy do ciasta, mieszamy. Następnie przekładamy na blachę, wyrównujemy a pozostałą część rabarbaru rozkładamy na wierzchu. Można również całość wyłożyć na wierzch ciasta, bez dodawania do środka. 
  5. Ciasto pieczemy około 45 minut lub do suchego patyczka. W przypadku mniejszej blachy czas pieczenia może się wydłużyć.
  6. Odstawiamy do lekkiego ostudzenia.

Smacznego 🙂

****Do zrobienia ciasta użyłam wiejskich jajek, skąd żółciutki kolor placka****

 

Bezglutenowe ciasto jogurtowe z rabarbarem

 

Zobacz również

Skomentuj