• Czego używam w mojej kuchni
  • Kontakt
  • O mnie i o blogu
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasta
    • Babki
    • Bez jajek
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Serniki
    • Tłusty czwartek
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
  • Śniadanie
    • Pancakes
    • Pasta kanapkowa
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Curry
    • Pizza
    • Kasze i ryż
    • Na słodko
    • Makarony
    • Mięso
    • Tarty na słono
    • Zupy kremy
  • Przekąska
  • Dodatki
  • Sałatki
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
DRUKUJ DRUKUJ
Ciasta z owocami, Ciasto, Jogurtowe  /  23/05/2021

Bezglutenowe ciasto jogurtowe z rabarbarem

by Sylwia
Bezglutenowe ciasto jogurtowe z rabarbarem

Bezglutenowe ciasto jogurtowe z rabarbarem

Mocno rabarbarowy placek na bazie tłustego jogurtu. Ja użyłam jogurtu śmietankowego 9% ale jogurt naturalny również się sprawdzi. przez dużą ilość rabarbaru ciasto jest wilgotne i lekko słodkie. Szybkie i bardzo proste w przygotowaniu, nie wymaga użycia miksera, wszystko można wymieszać szpatułką.

Świeżość. Nie będę ukrywała, iż ciasto najlepsze jest w dniu pieczenia, mi najbardziej smakuje jeszcze ciepłe. Kolejnego dnia według mnie również jest zjadliwe, aczkolwiek już bardziej suche. Jeśli chcecie ciasto „odświeżyć” polecam kawałek włożyć na 20-30 sekund do kuchenki mikrofalowej. Po tym czasie ponownie będzie ciepłe, miękkie i mega dobre.

 

Bezglutenowe ciasto jogurtowe z rabarbarem – składniki i przygotowanie

Składniki na tortownice 24-26 cm

  • 3 jajka (rozmiar M)
  • 140 g jogurtu greckiego (u mnie śmietankowy 9%) w temperaturze pokojowej
  • 100 g roztopionego masła
  • 210 g mąki bezglutenowej np
    • 90 g mąki ryżowej
    • 60 g skrobi ziemniaczanej
    • 60 g mąki owsianej bez glutenu
  • 100 g cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki octu np jabłkowego
  • 300-400 g rabarbaru

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik ustawiamy na 170 stopni grzanie góra dół. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  2. W misce umieszczamy jajka, cukier i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy roztopione i lekko przestudzone masło oraz jogurt. Mieszamy krótko, tylko do połączenia się składników. Na koniec dodajemy pozostałe składniki oprócz rabarbaru i ponownie krótko mieszamy. Gotową mieszankę odstawiamy na 5-10 minut.
  3. W tym czasie przygotowujemy rabarbar. Myjemy, osuszamy a następnie kroimy na 1 centymetrowe paski.
  4. Około 150 gramów rabarbaru dodajmy do ciasta, mieszamy. Następnie przekładamy na blachę, wyrównujemy a pozostałą część rabarbaru rozkładamy na wierzchu. Można również całość wyłożyć na wierzch ciasta, bez dodawania do środka. 
  5. Ciasto pieczemy około 45 minut lub do suchego patyczka. W przypadku mniejszej blachy czas pieczenia może się wydłużyć.
  6. Odstawiamy do lekkiego ostudzenia.

Smacznego 🙂

****Do zrobienia ciasta użyłam wiejskich jajek, skąd żółciutki kolor placka****

 

Bezglutenowe ciasto jogurtowe z rabarbarem

 

Polub i zasubskrybuj:
fb-share-icon
fb-share-icon

Tags

  • bez glutenu
  • jogurt
  • rabarbar

Nawigacja wpisu

Bezglutenowe crumble z rabarbarem
Bezglutenowy sernik z truskawkami

Podziel się swoim komentarzem Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Cześć! Mam na imię Sylwia i bardzo miło mi Cię tu gościć.

Kuchnia bez glutenu to mój elektroniczny notatnik, w którym od 2018 roku zapisuje wszystkie moje przepisy na bezglutenowe dania. Staram się pokazać, iż dieta bezglutenowa nie musi być nudna a osoby z alergiami nie są skazane na bezglutenowe gotowce.

Mam nadzieję, że moje przepisy  przypadną Ci do gustu i znajdziesz tutaj coś dla siebie.

Czytaj więcej…

szukaj na blogu

Instagram

View on Instagram

Tagi

  • bez drożdży
  • bez glutenu
  • bez jajek
  • bez laktozy
  • bez nabiału
  • bez owsa
  • biszkopt
  • borówki
  • budyń
  • chleb
  • ciasto
  • cukinia
  • curry
  • cynamon
  • czekolada
  • deser
  • drożdżowe
  • dynia
  • gofry
  • jabłka
  • jogurt
  • jogurt naturalny
  • kakao
  • kremówka
  • kruche ciasto
  • kruszonka
  • kurczak
  • marchew
  • mascarpone
  • miód
  • mleczko kokosowe
  • orzechy włoskie
  • owoce
  • pieczywo
  • rabarbar
  • ricotta
  • serek homogenizowany
  • szybkie ciasto
  • szybki obiad
  • truskawki
  • twaróg
  • tłusty czwartek
  • zakwas
  • śniadanie
  • święta

Meta

  • Zaloguj się
  • Kanał wpisów
  • Kanał komentarzy
  • WordPress.org

Tutaj jestem

Przepisy kulinarne
przepisy kulinarne
  • Elara by LyraThemes
  • Made by LyraThemes.com
Facebook
Facebook
Pinterest
Instagram