DRUKUJ DRUKUJ

Bezglutenowe placuszki kakaowo orzechowe

Sylwia
Bezglutenowe placuszki kakaowo orzechowe

Bezglutenowe placuszki kakaowo orzechowe

Powstały na bazie Waszego ulubionego przepisu, czyli placuszków z ricottą. Dodałam kakao i orzechy a masło zmieniłam na olej kokosowy, dzięki czemu pancake mają lekki posmak kokosa. Mąki pozostawiłam niezmienione, ponieważ na nich najlepiej mi się pracuje. Bezglutenowe placuszki kakaowo orzechowe są mocno kakaowe a przy tym mało słodkie, dlatego jeśli preferujecie słodsze śniadania, dodajcie więcej słodzika. Można też podać je na przykład z bitą śmietaną, syropem klonowym lub dżemem, dzięki czemu danie będzie słodsze. Po usmażeniu placuszki można przechowywać poza lodówką do nawet kilku godzin.

Bezglutenowe placuszki kakaowo orzechowe

Składniki na 2 porcje

  • 250g ricotty
  • 50ml mleka
  • 2 jajka (żółtka i białka osobno)
  • 20g orzechów laskowych
  • 30g oleju kokosowego
  • 100g mąki bezglutenowej
    • 20g mąki ryżowej
    • 30g mąki kukurydzianej
    • 50g skrobi kukurydzianej
  • 1 płaska łyżka gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki cukru lub erytrytolu (placuszki są mało słodkie)
  • dodatki np owoce, syrop klonowy, bita śmietana, dżem

PRZYGOTOWANIE

  1. W misce wymieszać mąki, proszek do pieczenia, sodę, kakao i pokruszone orzechy.
  2. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.
  3. W drugiej misce umieścić serek ricotta, mleko, olej kokosowy i żółtka. Dokładnie wymieszać. Następnie dodać suche składniki i ponownie wymieszać.
  4. Dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać najlepiej łyżką lub szpatułką. Nie mieszać zbyt długo, żeby nie zlikwidować piany, ponieważ to dzięki niej placuszki są pulchne.
  5. Smażyć na suchej patelni. Ponieważ w środku placuszki mają olej nie potrzebują dodatkowej porcji na patelni.
  6. Podawać np z syropem klonowym, bitą śmietaną, jogurtem, owocami…

Smacznego 🙂

Bezglutenowe placuszki kakaowo orzechowe

Zobacz również

Skomentuj