1,5K
Bezglutenowe placuszki kakaowo orzechowe
Powstały na bazie Waszego ulubionego przepisu, czyli placuszków z ricottą. Dodałam kakao i orzechy a masło zmieniłam na olej kokosowy, dzięki czemu pancake mają lekki posmak kokosa. Mąki pozostawiłam niezmienione, ponieważ na nich najlepiej mi się pracuje. Bezglutenowe placuszki kakaowo orzechowe są mocno kakaowe a przy tym mało słodkie, dlatego jeśli preferujecie słodsze śniadania, dodajcie więcej słodzika. Można też podać je na przykład z bitą śmietaną, syropem klonowym lub dżemem, dzięki czemu danie będzie słodsze. Po usmażeniu placuszki można przechowywać poza lodówką do nawet kilku godzin.
Bezglutenowe placuszki kakaowo orzechowe
Składniki na 2 porcje
- 250g ricotty
- 50ml mleka
- 2 jajka (żółtka i białka osobno)
- 20g orzechów laskowych
- 30g oleju kokosowego
- 100g mąki bezglutenowej
- 20g mąki ryżowej
- 30g mąki kukurydzianej
- 50g skrobi kukurydzianej
- 1 płaska łyżka gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu
- 0,5 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki cukru lub erytrytolu (placuszki są mało słodkie)
- dodatki np owoce, syrop klonowy, bita śmietana, dżem
PRZYGOTOWANIE
- W misce wymieszać mąki, proszek do pieczenia, sodę, kakao i pokruszone orzechy.
- Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.
- W drugiej misce umieścić serek ricotta, mleko, olej kokosowy i żółtka. Dokładnie wymieszać. Następnie dodać suche składniki i ponownie wymieszać.
- Dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać najlepiej łyżką lub szpatułką. Nie mieszać zbyt długo, żeby nie zlikwidować piany, ponieważ to dzięki niej placuszki są pulchne.
- Smażyć na suchej patelni. Ponieważ w środku placuszki mają olej nie potrzebują dodatkowej porcji na patelni.
- Podawać np z syropem klonowym, bitą śmietaną, jogurtem, owocami…
Smacznego 🙂