Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca

@2022 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign

DRUKUJ DRUKUJ
BułkiCiasteczkaPieczywoPieczywo na drożdżach

Precle bez glutenu

Sylwia 21/05/2020
Sylwia 21/05/2020

Precle bez glutenu

Idealne na przekąskę. Smakują jak grube, miękkie paluszki 🙂 Precle bez glutenu możecie zrobić w wersji słodkiej lub słonej, jak lubicie. U mnie kilka było z solą morską, jeden na życzenie córki z orzechami i jeden z makiem. Wszystkie bardzo nam smakowały, zarówno te bez niczego jak i te przekrojone i posmarowane masłem.

Precelki zrobiłam w dwóch wersjach – z mąką gryczaną oraz bez niej. Które lepsze? Według mnie i mojego męża lepsze są te bez mąki gryczanej. Są neutralne, dzięki czemu ich smak jest bardziej zbliżony do pszennych precli czy paluszków.

Jak długo można przechowywać? Ja piekłam rano a wieczorem były jeszcze dobre. Podejrzewam, że następnego dnia musiałabym je podgrzać, żeby odzyskały świeżość.

 

Precle bez glutenu

Z MĄKĄ GRYCZANĄ

Składniki na 3 precle

  • 160 g mąki bezglutenowej np
    • 40 g mąki ryżowej
    • 30 g mąki gryczanej
    • 50 g mąki owsianej bez glutenu
    • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 15 g roztopionego masła
  • 170 g lekko ciepłej wody
  • 8 g łusek babki jajowatej
  • 4 g świeżych drożdży lub 2-3 g suchych
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli

 

BEZ MĄKI GRYCZANEJ

Składniki na 3 precle

  • 150 g mąki bezglutenowej np
    • po 50 g mąki owsianej bez glutenu, ryżowej i ziemniaczanej
  • 15 g roztopionego masła
  • 150 g lekko ciepłej wody
  • 6 g łusek babki jajowatej
  • 4 g świeżych drożdży lub 2-3 g suchych
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli

Dodatkowo

  • 1 litr wody
  • 30-35 g sody
  • do obsypania wierzchu np sól, mak, sezam…
  • 1-2 łyżki roztopionego masła

 

Precle bez glutenu – przygotowanie

  • W jednej misce łączymy wszystkie mąki. Wodę odlewamy do osobnego naczynia.
  • W drugiej misce kruszymy drożdże. Następnie dodajemy cukier, łyżkę mieszanki mąk i trochę wody. Mieszamy i odstawiamy zaczyn na 10-15 minut w ciepłe miejsce lub do momentu aż zacznie rosnąć. Przy suchych drożdżach zaczyn nie jest wymagany.
  • Do gotowego zaczynu dodajemy pozostałą część mąki, łuski babki jajowatej, sól, proszek do pieczenia oraz pozostałą wodę. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy roztopione masło i ponownie mieszamy. Nie martwcie się jeśli ciasto będzie rzadkie, zgęstnieje po kilkunastu minutach.
  • Gotowe ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto powinno urosnąć o około 50%.
  • Przed formowaniem precli zaczynamy nagrzewać wodę. Piekarnik ustawiamy na 225-230 stopni, grzanie góra dół.
  • Wyrośnięte ciasto zagniatamy – konsystencja ciasta powinna być delikatna, przy mocniejszym nacisku może kleić się do rąk, ale nie może być zbyt rzadka. Dzielmy na 3 równe części. Z każdej formujemy wałeczek o długości około 50 cm. W razie potrzeby posypujemy matę/stolnicę mąką. Wałeczki formujemy w precle, a następnie odkładamy albo na matę albo na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

 

 

 

  • Do gotującej się wody dodajemy sodę. Nie czekając aż precle urosną, zaczynamy je gotować. W tym celu delikatnie, pojedynczo wkładamy je do wrzątku i gotujemy około 30-40 sekund. Następnie wyciągamy i odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia – mata silikonowa również może być, ale bardziej polecam papier.

Precle bez glutenu

 

Precle bez glutenu

  • Przed włożeniem do piekarnika wierzch obsypujemy solą, makie, sezamem lub czym chcecie.
  • Pieczemy 13-18 minut, do brązowej skórki.
  • Zaraz po upieczeniu, kiedy precle są jeszcze gorące, delikatnie smarujemy je roztopionym masłem. Smarowanie nie jest konieczne, ale polecam to zrobić, gdyż precelki mają wtedy lekko maślany posmak.
  • Studzimy na kratce.

Smacznego 🙂

 

Precle bez glutenu

2020bez jajekdrożdżeprzekąska
0 komentarzy 0
Poprzedni post
Ciasto bezglutenowe na śmietanie
następny post
Gofry bezglutenowe na jogurcie

Zobacz również

Chleb ryżowo jaglany

12/05/2023

Bezglutenowe bajgle na mleku

28/04/2023

Bajgle gryczano ryżowe

27/04/2023

Chleb bez owsa z nikim indeksem 

07/04/2023

Chleb na zakwasie bez mąki ryżowej

27/03/2023

Zakwas kukurydziany na chleb

27/03/2023

Chleb jaglano ryżowy

17/03/2023

Pierniczki bezglutenowe bez jajka i owsa

07/12/2022

Pierniczki bezglutenowe bez jajka z niskim IG

30/11/2022

Chleb bezglutenowy z amarantusem na zakwasie

14/11/2022

Skomentuj Odrzuć odpowiedź

Zapisz moje dane na przyszłość

O mnie

O mnie

Cześć! Mam na imię Sylwia i bardzo miło mi Cię tu gościć. Kuchnia bez glutenu to mój elektroniczny notatnik, w którym od 2018 roku zapisuje wszystkie moje przepisy na bezglutenowe dania. Staram się pokazać, iż dieta bezglutenowa nie musi być nudna a osoby z alergiami nie są skazane na bezglutenowe gotowce. Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Ci do gustu i znajdziesz tutaj coś dla siebie.

Instagram

Tagi

2019 2020 2021 2022 bez drożdży bez glutenu bez jajek bez laktozy bez nabiału bez owsa biszkopt borówki budyń chleb cynamon czekolada deser drożdże drożdżowe dynia dżem jabłka jogurt jogurt naturalny kakao kremówka kruche ciasto kruszonka maliny mascarpone miód orzechy włoskie owoce pieczywo rabarbar ricotta sernik szybkie ciasto truskawki twaróg tłusty czwartek zakwas śmietana śniadanie święta

Popularne przepisy

  • 1

    Ulubione naleśniki bez glutenu

    09/02/2021
  • 2

    Bezglutenowe ciasto marchewkowe z mascarpone

    07/12/2021
  • 3

    Chlebek bananowy bez glutenu i nabiału

    08/11/2021
  • 4

    Bezglutenowe kruche ciasto z porzeczką

    13/07/2019
  • 5

    Bezglutenowa tarta z owocami i kruszonką

    12/04/2021
  • 6

    Cynamonki bez glutenu

    05/12/2020
  • 7

    Bezglutenowy piernik z powidłami

    17/12/2019
  • 8

    Kruche ciasto bez glutenu ze śliwkami

    31/08/2022
  • Facebook
  • Instagram

@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


wróć na górę
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca