DRUKUJ DRUKUJ

Gofry bezglutenowe na jogurcie

Sylwia

Gofry bezglutenowe na jogurcie

Przepis jest bardzo prosty i szybki. Pomimo iż białek w nie trzeba ubijać, gofry bezglutenowe na jogurcie przytrzymane trochę dłużej w gofrownicy są chrupiące. W składzie jest proszek do pieczenia oraz soda i tak ma być. Jeśli nie dodacie sody, gofry mogą być zbite i mało chrupiące. 

Przygotowałam je w dwóch wersjach, z mąką owsianą oraz bez niej. Które lepsze? Szczerze, nam smakowały dwie wersje 🙂

Ja, do swoich nie dodałam cukru ani innego słodzika, ponieważ zjedliśmy je z cukrem pudrem. Jeśli chcecie gofry na słodko, polecam dodać cukier a nie erytrytol czy ksylitol, ponieważ te słodziki odbierają gofrom chrupkość.

 

Gofry bezglutenowe na jogurcie

Składniki na 5-6 gofrów

  • 50 g miękkiego masła
  • 150 g jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej (u mnie 3,5%)
  • 2 jajka (rozmiar M)
  • 90-100 g mąki bezglutenowej np
    • po 30 g mąki owsianej bez glutenu, ryżowej i ziemniaczanej
    • lub po 30 g mąki kukurydzianej i skrobi ziemniaczanej i 40 g mąki ryżowej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody
  • cukier opcjonalnie (nie polecam słodzików np erytrytol…)

PRZYGOTOWANIE

  1. Masło ucieramy z jogurtem i jajkami. Następnie dodajemy mąki, sodę i proszek do pieczenia. Mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy na 2-3 minuty.
  2. W tym czasie nagrzewamy gofrownicę. Nakładamy odpowiednią ilość ciasta i smażymy kilka minut. Polecam gofry przytrzymać w gofrownicy troszeczkę dłużej, wychodzą wtedy bardziej chrupiące.
  3. Studzimy na kratce.

Smacznego 🙂

Gofry na jogurcie w 10 minut bez glutenu

 

Zobacz również

6 komentarzy

Sylwia 01/10/2022 - 18:58

Czy można je bez jajek zrobić?

Odpowiedz
Sylwia 01/10/2022 - 19:10

Nigdy nie robiłam tych gofrów bez jajek. Można spróbować, wtedy zamiast jajka polecam dać siemię lniane zalane gorącą wodą. 1 jajko = 30 g gorącej wody i 8 g zmielonego siemienia lnianego (najlepiej odtłuszczone). Zalewamy, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Na blogu jest przepis na gofry bez jajek, można zobaczyć jak tamte są robione 🙂 sól i zioła można pominąć, wtedy uzyskamy gofry neutralne smakowo. Zostawiam do nich link https://kuchniabezglutenu.pl/bezglutenowe-gofry-bez-jajek/
Pozdrawiam

Odpowiedz
Iwona 18/01/2022 - 20:47

FANTASTYCZNE !!! Chrupiące, smaczne i ekspresowe :O Te z dynią również wychodzą rewelacyjne:D Z powodu celiakii zaczynam dietę bez glutenu:/… Osładzają mi trudne początki:)))

Odpowiedz
Sylwia 19/01/2022 - 07:21

Super, cieszę się, że smakują 🙂 U mnie początki również były ciężkie, ale z tygodnia na tydzień było coraz lepiej. Trzymam kciuki aby u Ciebie było podobnie.
Pozdrawiam

Odpowiedz
Marta 25/05/2020 - 19:31

Gofry przepyszne! Dziękuję za przepis 🙂

Odpowiedz
Sylwia, kuchnia bez glutenu 25/05/2020 - 19:32

Dziękuję za informacje 🙂 Cieszę się, że gofry smakują. Pozdrawiam

Odpowiedz

Skomentuj