6,4K
Gofry bezglutenowe na jogurcie
Przepis jest bardzo prosty i szybki. Pomimo iż białek w nie trzeba ubijać, gofry bezglutenowe na jogurcie przytrzymane trochę dłużej w gofrownicy są chrupiące. W składzie jest proszek do pieczenia oraz soda i tak ma być. Jeśli nie dodacie sody, gofry mogą być zbite i mało chrupiące.
Przygotowałam je w dwóch wersjach, z mąką owsianą oraz bez niej. Które lepsze? Szczerze, nam smakowały dwie wersje 🙂
Ja, do swoich nie dodałam cukru ani innego słodzika, ponieważ zjedliśmy je z cukrem pudrem. Jeśli chcecie gofry na słodko, polecam dodać cukier a nie erytrytol czy ksylitol, ponieważ te słodziki odbierają gofrom chrupkość.
Gofry bezglutenowe na jogurcie
Składniki na 5-6 gofrów
- 50 g miękkiego masła
- 150 g jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej (u mnie 3,5%)
- 2 jajka (rozmiar M)
- 90-100 g mąki bezglutenowej np
- po 30 g mąki owsianej bez glutenu, ryżowej i ziemniaczanej
- lub po 30 g mąki kukurydzianej i skrobi ziemniaczanej i 40 g mąki ryżowej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody
- cukier opcjonalnie (nie polecam słodzików np erytrytol…)
PRZYGOTOWANIE
- Masło ucieramy z jogurtem i jajkami. Następnie dodajemy mąki, sodę i proszek do pieczenia. Mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy na 2-3 minuty.
- W tym czasie nagrzewamy gofrownicę. Nakładamy odpowiednią ilość ciasta i smażymy kilka minut. Polecam gofry przytrzymać w gofrownicy troszeczkę dłużej, wychodzą wtedy bardziej chrupiące.
- Studzimy na kratce.
Smacznego 🙂
11 komentarzy
Przepyszne ❤️ lepsze niż glutenowe!
Cieszę cię że smakowały 🙂 Dziękuje za komentarz
Gofry są MEGA!!!! Zrobiłam te z mąką kukurydzianą, ona daje fajny smaczek. Wszyscy połykali z prędkością światła 🙂 Dzięki za kolejny wspaniały przepis!
Bardzo się cieszę, że smakowały. Dziękuję za komentarz 🙂
Pyszne gofry
Czy można je bez jajek zrobić?
Nigdy nie robiłam tych gofrów bez jajek. Można spróbować, wtedy zamiast jajka polecam dać siemię lniane zalane gorącą wodą. 1 jajko = 30 g gorącej wody i 8 g zmielonego siemienia lnianego (najlepiej odtłuszczone). Zalewamy, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Na blogu jest przepis na gofry bez jajek, można zobaczyć jak tamte są robione 🙂 sól i zioła można pominąć, wtedy uzyskamy gofry neutralne smakowo. Zostawiam do nich link https://kuchniabezglutenu.pl/bezglutenowe-gofry-bez-jajek/
Pozdrawiam
FANTASTYCZNE !!! Chrupiące, smaczne i ekspresowe :O Te z dynią również wychodzą rewelacyjne:D Z powodu celiakii zaczynam dietę bez glutenu:/… Osładzają mi trudne początki:)))
Super, cieszę się, że smakują 🙂 U mnie początki również były ciężkie, ale z tygodnia na tydzień było coraz lepiej. Trzymam kciuki aby u Ciebie było podobnie.
Pozdrawiam
Gofry przepyszne! Dziękuję za przepis 🙂
Dziękuję za informacje 🙂 Cieszę się, że gofry smakują. Pozdrawiam