Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca

@2022 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign

DRUKUJ DRUKUJ
GofryŚniadanie

Bezglutenowe gofry bez jajek

Sylwia 20/09/2019
Sylwia 20/09/2019

Pierwsze ale mam nadzieję, że nie ostatnie bezglutenowe gofry bez jajek. Tym razem wersja na słono z dwóch powodów. Po pierwsze, wszystkie przepisy na gofry jakie do tej pory umieściłam na blogu były w wersji słodkiej, a po drugie zabrakło mi tego dnia chleba, więc gofry były idealnym, szybkim zamiennikiem pieczywa bezglutenowego. Z przypraw dodałam do nich tylko sól i zioła prowansalskie, ale dodatki można modyfikować według gustu. Można je również przygotować w wersji słodkiej, dodając słodzik i wanilię zamiast przypraw. Bezglutenowe gofry bez jajek według mnie są bardzo pyszne. Aromatyczne a do tego mega chrupiące. Żadne z moich poprzednich gofrów nie wyszły mi tak chrupkie jak te. Jedząc je miałam wrażenie że gryzę wafelki 🙂 Chrupkość oczywiście zanika wraz z temperaturą, dlatego polecam jeść, kiedy są jeszcze ciepłe.

EDIT – zrobiłam je w wersji na słodko z erytrytolem, niestety nie wyszły tak dobre jak bez niego, nie były chrupiące. 

Czym zastąpiłam jajko? Zastąpiłam je mieszanką mielonego siemienia lnianego i gorącej wody. Po wymieszaniu, należy ją odstawić na 10-15 minut aby zgęstniała. Po tym czasie otrzymujemy dosyć gęstego „glutka”, który bardzo fajnie zastępuje w gofrach jajko. Przez niego ciasto na gofry jest trochę „glutkowate” – przypomina rzadki kisiel – ale nie martwcie się, tak ma być.

Pozostałe przepisy na gofry, które znajdziecie na blogu (wszystkie z jajkiem)

  • Kakaowe gofry bez glutenu i laktozy
  • Bezglutenowe gofry kokosowe
  • Bezglutenowe gofry na maślance

 

Składniki na 6-7 sztuk (ok 2 porcje)

  • 3 łyżki (30g) gorącej wody
  • 8 g zmielonego siemienia lnianego
  • 210-220 g mleka
  • 30 g miękkiego masła
  • 150 g mąki bezglutenowej np
    • 50 g mąki ryżowej
    • 30 g mąki kukurydzianej
    • 50 g skrobi ziemniaczanej
    • 20 g tapioki
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 1/2-1 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1/4 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE

  1. Łączmy wszystkie suche składniki (oprócz siemienia).
  2. W miseczce lub kubku łączymy gorącą wodę z siemieniem lnianym. Energicznie mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut.
  3. Po tym czasie w misce umieszczamy miękkie masło, „jajko” (mieszankę wody i siemienia) i dokładnie mieszamy (u mnie za pomocą miksera). Następnie dodajemy mleko, suche składniki i wszystko ponownie dokładnie mieszamy. Uzyskane ciasto jest lekko ciągnące/glutkowate. 
  4. Na rozgrzaną płytę gofrownicy nakładamy odpowiednią ilość ciasta i pieczemy 3-4 minuty – ilość ciasta i długość pieczenia zależy od modelu gofrownicy jaką posiadacie. U mnie na jednego gofra przypadły 3 łyżki ciasta, a czas pieczenia był trochę krótszy niż w poprzednich, słodkich gofrach.
  5. Studzić na kratce.

Smacznego 🙂

 

Bezglutenowe gofry bez jajek

bez jajekgofry
7 komentarzy 1
Poprzedni post
Bezglutenowe placuszki z ananasem
następny post
Bezglutenowe rogaliki z dynią bez jajek

Zobacz również

Chrupiące gofry na śmietanie

09/05/2023

Placuszki mocno twarogowe

17/04/2023

Gofry bananowe bez glutenu i nabiału

14/04/2023

Pasta jajeczna z awokado

29/03/2023

Bezglutenowe placuszki z serkiem ricotta

03/06/2022

Bezglutenowe gofry z cukinią

30/11/2021

Gofry dyniowe bez glutenu

29/09/2021

Twarogowe placuszki z owocami bez glutenu

20/08/2021

Bezglutenowe gofry na serku mascarpone

16/02/2021

Ulubione naleśniki bez glutenu

09/02/2021

7 komentarzy

Weronika 09/01/2021 - 14:07

jest błąd – mleko powinno być chyba w ml a nie gramach? jeśli doda się ilość w gramach to wychodzi woda a nie ciasto….

Odpowiedz
Sylwia 09/01/2021 - 15:32

Witam,

W tym przypadku to akurat nie ma praktycznie znaczenia, gdyż gęstość mleka jest porównywalna do wody, więc masa i objętość będą podobne 😉 co innego np olej czy inne gęstsze płyny – tam różnica ml i gramów może być znaczna.

Błędu nie ma. Ciasto na gofry na mleku jest rzadkie. A przynajmniej rzadsze niż np gofry na jogurcie.

Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Asia 06/01/2021 - 10:55

Bardzo dobry przepis, jeden z lepszych jeśli chodzi o bezglutenowe gofry bez jajka. Chrupiące i lekkie, nie twarde jak w niektórych przepisach.

Odpowiedz
Sylwia 06/01/2021 - 16:15

Dziękuje za opinie 🙂 Super, że gofry smakują 🙂 Pozdrawiam

Odpowiedz
Asia 12/01/2021 - 11:47

A zamiast mąki z takimi dałam mąkę gryczaną. Ja zrobiłam z takiej ilości mleka jak w przepisie i nie wyszła mi woda. 9dmuerzalam w gramach

Odpowiedz
Ania 13/04/2023 - 16:18

A czy zamiast siemienia lnianego można dać łuskę babki jajowatej? Jakie proporcje?
Nie mogę masła, zamiana na olej rzepakowy albo kokosowy będzie ok?

Odpowiedz
Sylwia 13/04/2023 - 16:43

Nie robiłam z łuska babki jajowatej, więc nie wiem jakie z nią wyjdą. Ogólne przyjmuje się taką zasadę, że mielone siemię i łuska babki jajowatej są wymienne w proporcji 1:1 ale nie wagowo tylko objętościowo. 8 gramów siemienia zmielonego to 2 łyżeczki (pełne ale bez górki) więc łuski też powinny być 2 łyżeczki, czyli ok 3 gramy.
Jeśli chodzi o masło, to można je zamienić na dowolny olej.

Odpowiedz

Skomentuj Odrzuć odpowiedź

Zapisz moje dane na przyszłość

O mnie

O mnie

Cześć! Mam na imię Sylwia i bardzo miło mi Cię tu gościć. Kuchnia bez glutenu to mój elektroniczny notatnik, w którym od 2018 roku zapisuje wszystkie moje przepisy na bezglutenowe dania. Staram się pokazać, iż dieta bezglutenowa nie musi być nudna a osoby z alergiami nie są skazane na bezglutenowe gotowce. Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Ci do gustu i znajdziesz tutaj coś dla siebie.

Instagram

Tagi

2019 2020 2021 2022 bez drożdży bez glutenu bez jajek bez laktozy bez nabiału bez owsa biszkopt borówki budyń chleb cynamon czekolada deser drożdże drożdżowe dynia dżem jabłka jogurt jogurt naturalny kakao kremówka kruche ciasto kruszonka maliny mascarpone miód orzechy włoskie owoce pieczywo rabarbar ricotta sernik szybkie ciasto truskawki twaróg tłusty czwartek zakwas śmietana śniadanie święta

Popularne przepisy

  • 1

    Ulubione naleśniki bez glutenu

    09/02/2021
  • 2

    Bezglutenowe ciasto marchewkowe z mascarpone

    07/12/2021
  • 3

    Chlebek bananowy bez glutenu i nabiału

    08/11/2021
  • 4

    Bezglutenowe kruche ciasto z porzeczką

    13/07/2019
  • 5

    Bezglutenowa tarta z owocami i kruszonką

    12/04/2021
  • 6

    Cynamonki bez glutenu

    05/12/2020
  • 7

    Bezglutenowy piernik z powidłami

    17/12/2019
  • 8

    Kruche ciasto bez glutenu ze śliwkami

    31/08/2022
  • Facebook
  • Instagram

@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


wróć na górę
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca