DRUKUJ DRUKUJ

Bezglutenowe gofry bez jajek

Sylwia

Pierwsze ale mam nadzieję, że nie ostatnie bezglutenowe gofry bez jajek. Tym razem wersja na słono z dwóch powodów. Po pierwsze, wszystkie przepisy na gofry jakie do tej pory umieściłam na blogu były w wersji słodkiej, a po drugie zabrakło mi tego dnia chleba, więc gofry były idealnym, szybkim zamiennikiem pieczywa bezglutenowego. Z przypraw dodałam do nich tylko sól i zioła prowansalskie, ale dodatki można modyfikować według gustu. Można je również przygotować w wersji słodkiej, dodając słodzik i wanilię zamiast przypraw. Bezglutenowe gofry bez jajek według mnie są bardzo pyszne. Aromatyczne a do tego mega chrupiące. Żadne z moich poprzednich gofrów nie wyszły mi tak chrupkie jak te. Jedząc je miałam wrażenie że gryzę wafelki 🙂 Chrupkość oczywiście zanika wraz z temperaturą, dlatego polecam jeść, kiedy są jeszcze ciepłe.

EDIT – zrobiłam je w wersji na słodko z erytrytolem, niestety nie wyszły tak dobre jak bez niego, nie były chrupiące. 

Czym zastąpiłam jajko? Zastąpiłam je mieszanką mielonego siemienia lnianego i gorącej wody. Po wymieszaniu, należy ją odstawić na 10-15 minut aby zgęstniała. Po tym czasie otrzymujemy dosyć gęstego „glutka”, który bardzo fajnie zastępuje w gofrach jajko. Przez niego ciasto na gofry jest trochę „glutkowate” – przypomina rzadki kisiel – ale nie martwcie się, tak ma być.

Pozostałe przepisy na gofry, które znajdziecie na blogu (wszystkie z jajkiem)

 

Składniki na 6-7 sztuk (ok 2 porcje)

  • 3 łyżki (30g) gorącej wody
  • 8 g zmielonego siemienia lnianego
  • 210-220 g mleka
  • 30 g miękkiego masła
  • 150 g mąki bezglutenowej np
    • 50 g mąki ryżowej
    • 30 g mąki kukurydzianej
    • 50 g skrobi ziemniaczanej
    • 20 g tapioki
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 1/2-1 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1/4 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE

  1. Łączmy wszystkie suche składniki (oprócz siemienia).
  2. W miseczce lub kubku łączymy gorącą wodę z siemieniem lnianym. Energicznie mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut.
  3. Po tym czasie w misce umieszczamy miękkie masło, „jajko” (mieszankę wody i siemienia) i dokładnie mieszamy (u mnie za pomocą miksera). Następnie dodajemy mleko, suche składniki i wszystko ponownie dokładnie mieszamy. Uzyskane ciasto jest lekko ciągnące/glutkowate. 
  4. Na rozgrzaną płytę gofrownicy nakładamy odpowiednią ilość ciasta i pieczemy 3-4 minuty – ilość ciasta i długość pieczenia zależy od modelu gofrownicy jaką posiadacie. U mnie na jednego gofra przypadły 3 łyżki ciasta, a czas pieczenia był trochę krótszy niż w poprzednich, słodkich gofrach.
  5. Studzić na kratce.

Smacznego 🙂

 

Bezglutenowe gofry bez jajek

Zobacz również

5 komentarzy

Weronika 09/01/2021 - 14:07

jest błąd – mleko powinno być chyba w ml a nie gramach? jeśli doda się ilość w gramach to wychodzi woda a nie ciasto….

Odpowiedz
Sylwia 09/01/2021 - 15:32

Witam,

W tym przypadku to akurat nie ma praktycznie znaczenia, gdyż gęstość mleka jest porównywalna do wody, więc masa i objętość będą podobne 😉 co innego np olej czy inne gęstsze płyny – tam różnica ml i gramów może być znaczna.

Błędu nie ma. Ciasto na gofry na mleku jest rzadkie. A przynajmniej rzadsze niż np gofry na jogurcie.

Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Asia 06/01/2021 - 10:55

Bardzo dobry przepis, jeden z lepszych jeśli chodzi o bezglutenowe gofry bez jajka. Chrupiące i lekkie, nie twarde jak w niektórych przepisach.

Odpowiedz
Sylwia 06/01/2021 - 16:15

Dziękuje za opinie 🙂 Super, że gofry smakują 🙂 Pozdrawiam

Odpowiedz
Asia 12/01/2021 - 11:47

A zamiast mąki z takimi dałam mąkę gryczaną. Ja zrobiłam z takiej ilości mleka jak w przepisie i nie wyszła mi woda. 9dmuerzalam w gramach

Odpowiedz

Skomentuj