DRUKUJ DRUKUJ

Ciasto bezglutenowe na śmietanie

Sylwia

Ciasto bezglutenowe na śmietanie

Szybkie i bardzo proste w przygotowaniu ciasto bezglutenowe na śmietanie. Kiedy je przygotowywałam za pierwszym razem, nie użyłam nawet miksera. Wszytko wymieszałam rózgą kuchenną i ciasto wyszło super. W składzie są tylko trzy łatwo dostępne mąki – kukurydziana, ryżowa oraz skrobia ziemniaczana.

Do ciasta można dodać owoce mrożone – czas pieczenia może się wtedy odrobinę wydłużyć. Zamiast borówek można dać inne owoce, aczkolwiek według mnie najlepsze jest właśnie z nimi.  Robiłam to ciasto z rabarbarem oraz z truskawkami. Było dobre, ale z borówkami najlepsze.

Jak długo można przechowywać? U mnie po dwóch dniach już nic nie było, ale podejrzewam, że do 3 dni ciasto powinno być dobre.

 

Ciasto bezglutenowe na śmietanie

Składniki na blachę 18×18 cm

  • 2 jajka (u mnie M)
  • 90 g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
  • 150 g kwaśnej śmietany 10%-18% w temperaturze pokojowej
  • 170 g mąki bezglutenowej np
    • 80 g mąki ryżowej
    • 50 g mąki kukurydzianej
    • 40 g skrobi ziemniaczanej lub innej
  • 50 g cukru (może być więcej, jeśli lubicie bardzo słodkie wypieki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody

Dodatkowo na kruszonkę

  • 200 g borówek
  • 10 g zimnego masła
  • 20 g mąki bezglutenowej (u mnie 15 g owsianej i 5 ziemniaczanej)
  • 10 g cukru
  • 20 g płatków migdałowych

PRZYGOTOWANIE

  1. Owoce myjemy i odstawiamy, żeby wyschły. Składniki na kruszonkę (masło, mąka, migdały i cukier) mieszamy i również odstawiamy. Piekarnik ustawiamy na 170 stopni, grzanie góra dół.
  2. W misce umieszczamy miękkie masło i ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy jajka, śmietanę i ponownie mieszamy. Na koniec dodajemy mąki, sodę oraz proszek. Mieszamy tylko do połączenia się składników.
  3. Gotowe ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy. Na wierzchu układamy owoce oraz kruszonkę.
  4. Pieczemy 30-35 minut lub do suchego patyczka.
  5. Upieczone odstawiamy do ostygnięcia.

Smacznego 🙂

 

Ciasto bezglutenowe na śmietanie

 

Ciasto bezglutenowe na śmietanie

Zobacz również

8 komentarzy

Paulina 16/07/2022 - 21:32

Dziś upieczone, wypróbowane, jest naprawdę pyszne, użyłam mąki schär w zielonym opakowaniu bo taką akurat miałam w domu.
Dziękuję za pyszny przepis.

Odpowiedz
Sylwia 17/07/2022 - 15:12

Super, ciesz się, że ciasto smakowało.
Dziękuje za komentarz i informacje, że na innej mące ciasto też można upiec 🙂
Pozdrawiam

Odpowiedz
Monika 21/05/2022 - 18:52

Proszę o więcej przepisów bezglutenu jeszcze nie robiłam ale napewno zacznę bo muszę coś słodkiego i pysznego jadac na tej diecie

Odpowiedz
Sylwia 22/05/2022 - 12:45

Witam,
Nowe przepisy pojawiają się jak tylko mam czas eksperymentować z mąkami bezglutenowymi. Czasami jest kilka w ciągu jednego tygodnia, a czasami jeden na miesiąc. Ale na blogu jest już ich tyle, że raczej każdy znajdzie coś dla siebie 🙂
Powodzenia w pieczeniu słodkości 🙂
Pozdrawiam

Odpowiedz
Anna 04/06/2020 - 10:20

Czy masło może być klarowane?

Odpowiedz
Sylwia, kuchnia bez glutenu 04/06/2020 - 10:39

Witam,
Tak, może być masło klarowane.
Pozdrawiam

Odpowiedz
Agnieszka 22/05/2020 - 17:01

Pyszne ciasto! Dziękuję za przepis 🙂

Odpowiedz
Sylwia, kuchnia bez glutenu 22/05/2020 - 18:02

Cieszę się, że ciasto smakuje 🙂 Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz

Skomentuj