Ciasto bezglutenowe na śmietanie
Szybkie i bardzo proste w przygotowaniu ciasto bezglutenowe na śmietanie. Kiedy je przygotowywałam za pierwszym razem, nie użyłam nawet miksera. Wszytko wymieszałam rózgą kuchenną i ciasto wyszło super. W składzie są tylko trzy łatwo dostępne mąki – kukurydziana, ryżowa oraz skrobia ziemniaczana.
Do ciasta można dodać owoce mrożone – czas pieczenia może się wtedy odrobinę wydłużyć. Zamiast borówek można dać inne owoce, aczkolwiek według mnie najlepsze jest właśnie z nimi. Robiłam to ciasto z rabarbarem oraz z truskawkami. Było dobre, ale z borówkami najlepsze.
Jak długo można przechowywać? U mnie po dwóch dniach już nic nie było, ale podejrzewam, że do 3 dni ciasto powinno być dobre.
Ciasto bezglutenowe na śmietanie
Składniki na blachę 18×18 cm
- 2 jajka (u mnie M)
- 90 g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
- 150 g kwaśnej śmietany 10%-18% w temperaturze pokojowej
- 170 g mąki bezglutenowej np
- 80 g mąki ryżowej
- 50 g mąki kukurydzianej
- 40 g skrobi ziemniaczanej lub innej
- 50 g cukru (może być więcej, jeśli lubicie bardzo słodkie wypieki)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody
Dodatkowo na kruszonkę
- 200 g borówek
- 10 g zimnego masła
- 20 g mąki bezglutenowej (u mnie 15 g owsianej i 5 ziemniaczanej)
- 10 g cukru
- 20 g płatków migdałowych
PRZYGOTOWANIE
- Owoce myjemy i odstawiamy, żeby wyschły. Składniki na kruszonkę (masło, mąka, migdały i cukier) mieszamy i również odstawiamy. Piekarnik ustawiamy na 170 stopni, grzanie góra dół.
- W misce umieszczamy miękkie masło i ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy jajka, śmietanę i ponownie mieszamy. Na koniec dodajemy mąki, sodę oraz proszek. Mieszamy tylko do połączenia się składników.
- Gotowe ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy. Na wierzchu układamy owoce oraz kruszonkę.
- Pieczemy 30-35 minut lub do suchego patyczka.
- Upieczone odstawiamy do ostygnięcia.
Smacznego 🙂
8 komentarzy
Dziś upieczone, wypróbowane, jest naprawdę pyszne, użyłam mąki schär w zielonym opakowaniu bo taką akurat miałam w domu.
Dziękuję za pyszny przepis.
Super, ciesz się, że ciasto smakowało.
Dziękuje za komentarz i informacje, że na innej mące ciasto też można upiec 🙂
Pozdrawiam
Proszę o więcej przepisów bezglutenu jeszcze nie robiłam ale napewno zacznę bo muszę coś słodkiego i pysznego jadac na tej diecie
Witam,
Nowe przepisy pojawiają się jak tylko mam czas eksperymentować z mąkami bezglutenowymi. Czasami jest kilka w ciągu jednego tygodnia, a czasami jeden na miesiąc. Ale na blogu jest już ich tyle, że raczej każdy znajdzie coś dla siebie 🙂
Powodzenia w pieczeniu słodkości 🙂
Pozdrawiam
Czy masło może być klarowane?
Witam,
Tak, może być masło klarowane.
Pozdrawiam
Pyszne ciasto! Dziękuję za przepis 🙂
Cieszę się, że ciasto smakuje 🙂 Pozdrawiam 🙂