3,2K
Tarta mocno borówkowa bez glutenu
Przepyszne kruche ciasto z dużą ilością borówek. Do owoców dodałam sok oraz skórkę z cytryny, dzięki czemu nadzienie ma delikatny cytrynowy posmak. Przy kwaśnych borówkach możecie dodać więcej cukru do owoców, gdyż tarta mocno borówkowa bez glutenu z poniższego przepisu jest delikatnie słodka. Zamiast borówek możecie wykorzystać jagody, ale w tym przypadku dodajcie do nich więcej skrobi.
Z jedzeniem poczekajcie, aż tarta trochę przestygnie, gdyż ciepła może się bardzo kruszyć. Można ją przechowywać kilka dni.
Tarta mocno borówkowa bez glutenu
Składniki na tortownicę 24-25 cm
- 1 jajko (rozmiar M)
- 180 g zimnego masła
- 270 g mąki bezglutenowej np
- 130 g mąki ryżowej
- 80 g mąki kukurydzianej
- 60 g tapioki lub innej skrobi
- 70 g erytrytolu lub cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo
- 650-700 g borówek
- 2-3 łyżki cukru
- 30 g skrobi np ziemniaczanej
- skórka z 1 cytryny (ok 1/2 łyżeczki)
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- jajko do posmarowania ciasta
PRZYGOTOWANIE
- Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i dokładnie zagniatamy. Wyrobione ciasto przekładamy do woreczka i wkładamy do lodówki na około godzinę.
- W tym czasie myjemy i osuszamy owoce. Cytrynę sparzamy, wyciskamy z niej sok i ścieramy skórkę. Do borówek dodajemy sok, skórkę, skrobię, cukier i dokładnie mieszamy.
- Blachę albo wykładamy papierem do pieczenia albo dokładnie smarujemy masłem i posypujemy mąką np ryżową (u mnie bardziej sprawdza się papier).
- Zimne ciasto dzielimy na dwie części w proporcji 1/3 i 2/3. Większą część rozkładamy na dnie i bokach blachy. Następnie na dnie rozkładamy owoce.
- Mniejszą część ciasta wałkujemy, wycinamy z niej paski o szerokości około centymetra a następnie układamy na owocach, tworząc kratkę. Podczas wałkowania proponuje ciasto i stolnicę/matę posypać skrobią, żeby ciasto się nie przyklejało.
- Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem.
- Tartę pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni, grzanie góra dół. Po 30-35 minutach spójrzcie na ciasto, jeśli będzie mocno zarumienione przykryjcie je folią aluminiową.
- Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia.
Smacznego 🙂
4 komentarze
Zrobiłam wczoraj i muszę przyznać, że borówki w cieście robią super robotę. Bardzo dobre ciasto, dziękuję za przepis 🙂
Ogromnie się cieszę 🙂 dziękuje za komentarz 🙂
Wygląda świetnie!
Dziękuje 🙂 jest bardzo smaczna, polecam 🙂