DRUKUJ DRUKUJ

Tarta mocno borówkowa bez glutenu

Sylwia

Tarta mocno borówkowa bez glutenu

Przepyszne kruche ciasto z dużą ilością borówek. Do owoców dodałam sok oraz skórkę z cytryny, dzięki czemu nadzienie ma delikatny cytrynowy posmak. Przy kwaśnych borówkach możecie dodać więcej cukru do owoców, gdyż tarta mocno borówkowa bez glutenu z poniższego przepisu jest delikatnie słodka. Zamiast borówek możecie wykorzystać jagody, ale w tym przypadku dodajcie do nich więcej skrobi.

Z jedzeniem poczekajcie, aż tarta trochę przestygnie, gdyż ciepła może się bardzo kruszyć. Można ją przechowywać kilka dni.

 

Tarta mocno borówkowa bez glutenu

Składniki na tortownicę 24-25 cm

  • 1 jajko (rozmiar M)
  • 180 g zimnego masła
  • 270 g mąki bezglutenowej np
    • 130 g mąki ryżowej
    • 80 g mąki kukurydzianej
    • 60 g tapioki lub innej skrobi
  • 70 g erytrytolu lub cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo

  • 650-700 g borówek
  • 2-3 łyżki cukru
  • 30 g skrobi np ziemniaczanej
  • skórka z 1 cytryny (ok 1/2 łyżeczki)
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • jajko do posmarowania ciasta

PRZYGOTOWANIE

  1. Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i dokładnie zagniatamy. Wyrobione ciasto przekładamy do woreczka i wkładamy do lodówki na około godzinę.
  2. W tym czasie myjemy i osuszamy owoce. Cytrynę sparzamy, wyciskamy z niej sok i ścieramy skórkę. Do borówek dodajemy sok, skórkę, skrobię, cukier i dokładnie mieszamy.
  3. Blachę albo wykładamy papierem do pieczenia albo dokładnie smarujemy masłem i posypujemy mąką np ryżową (u mnie bardziej sprawdza się papier).
  4. Zimne ciasto dzielimy na dwie części w proporcji 1/3 i 2/3. Większą część rozkładamy na dnie i bokach blachy. Następnie na dnie rozkładamy owoce.
  5. Mniejszą część ciasta wałkujemy, wycinamy z niej paski o szerokości około centymetra a następnie układamy na owocach, tworząc kratkę. Podczas wałkowania proponuje ciasto i stolnicę/matę posypać skrobią, żeby ciasto się nie przyklejało.
  6. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem.
  7. Tartę pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni, grzanie góra dół. Po 30-35 minutach spójrzcie na ciasto, jeśli będzie mocno zarumienione przykryjcie je folią aluminiową.
  8. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia.

Smacznego 🙂

 

Tarta mocno borówkowa bez glutenu

 

 

Zobacz również

2 komentarze

Konrad 07/07/2020 - 19:06

Wygląda świetnie!

Odpowiedz
Sylwia 07/07/2020 - 19:07

Dziękuje 🙂 jest bardzo smaczna, polecam 🙂

Odpowiedz

Skomentuj