Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca

@2022 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign

DRUKUJ DRUKUJ
BiszkoptoweCiasto

Wuzetka bez glutenu

Sylwia 22/07/2020
Sylwia 22/07/2020

Wuzetka bez glutenu

Mocno kakaowy biszkopt przełożony kremem z serka mascarpone i bitej śmietany. Wiem, że niektórzy przekładają biszkopt tylko kremówką, ja natomiast lubię dodać mascarpone, gdyż masa jest wtedy sztywniejsza. Wuzetka bez glutenu to ciasto szybkie i bardzo proste w przygotowaniu, a do tego jest przepyszne.

Czym nasączycie biszkopt, to już zależy od Was. U mnie, ze względu na to, że ciasto jadła sześcioletnia córka była to woda z sokiem z cytryny, ale nie ukrywam, że najbardziej pasowałby jakiś alkohol np nalewka wiśniowa albo likier kawowy (rozrobiony z wodą).

Biszkopt nie musicie piec na tych samych mąkach co ja. Wiem, że wiele osób nie może jeść owsa, dlatego zamiast mąki owianej możecie dodać:

    • ryżową – biszkopt będzie wtedy bardziej pulchny, dlatego polecam upiec go dzień wcześniej, gdyż przekrojenie świeżego może być trudne
    • mąkę kukurydzianą – biszkopt będzie miał lekki posmak tej mąki, dodatkowo może być bardziej suchy niż na mące owsianej, dlatego prawdopodobnie będzie trzeba go bardziej nasączyć
    • mąkę jaglaną, gryczaną – ja osobiście nie lubię biszkoptów na tych mąkach, ale jeśli Wam smaki tych mąk w wypiekach nie przeszkadzają, to możecie je wykorzystać.

 

Wuzetka bez glutenu 

Składniki na blachę 18×18 cm

BISZKOPT

  • 5 jajek (białka i żółtka osobno)
  • 30 g roztopionego i przestudzonego masła
  • 100 g cukru
  • 20-25 g gorzkiego kakao
  • 100 g mąki bezglutenowej np
    • 30 g skrobi np ziemniaczanej
    • 70 g mąki owsianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

MASA

  • 300 g zimnej kremówki
  • 150 g serka mascarpone
  • 3-4 pełne łyżeczki cukru pudru (można więcej)
  • 1 śmietanofix (opcjonalnie)

NASĄCZENIE

  • 120-130 g przegotowanej wody
  • 2-3 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru pudru

POLEWA

  • 100 g czekolady (u mnie mleczna)
  • 40 g kremówki

 

Wuzetka bez glutenu – przygotowanie

BISZKOPT

  1. Spód formy wykładamy papierem (najlepiej tylko spód bez boków)
  2. Mąki, kakao i proszek do pieczenia mieszamy razem. Masło roztapiamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
  3. W misce miksera umieszczamy białka i zaczynamy ubijać. Kiedy białka będą już prawie ubite, dodajemy cukier. Ubijamy do momentu, aż piana będzie błyszcząca. Następnie dodajemy żółtka i ubijamy jeszcze z 2-3 minuty. Na koniec dodajemy suche składniki oraz masło i wszystko delikatnie mieszamy szpatułką lub drewnianą łyżką tylko do momentu połączenia się składników.
  4. Gotowe ciasto przekładamy do formy. Pieczemy ok 23-25 minut (lub do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 175 stopni grzanie góra dół.
  5. Po upieczeniu pozostawiamy w formie do całkowitego wystudzenia.
  6. Z zimnego delikatnie odrywamy papier i przecinamy na pół.
  7. Jedną część pozostawiamy w blaszce i nasączamy połową wcześniej przygotowanego płynu.

 

MASA

  1. Zimną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z śmietanofixem. Do ubitej dodajemy serek mascarpone, cukier puder i krótko mieszamy. Miksować należy krótko, tylko do wymieszania się składników. Długie mieszanie może spowodować, że masa zrobi się rzadka. Po wymieszaniu próbujemy czy słodkość jest odpowiednia, pamiętając iż masa musi być trochę za słodka, ponieważ biszkopt jest mocno kakaowy.
  2. Gotową masę delikatnie rozkładamy na nasączonym biszkopcie.
  3. Masę przykrywamy drugą połową biszkoptu, który:
    •   nasączacie przed położeniem na masę, ale ostrzegam, że biszkopt jest wtedy bardzo delikatny i może się połamać podczas przenoszenia,
    • nasączacie po położeniu na masę,wtedy musie pamiętać aby biszkopt ułożyć wewnętrzną stroną do góry. Ja osobiście ten wariant lepiej preferuje.
  4. Biszkopt delikatnie dociskamy, aby masa pod spodem dobrze się rozłożyła.

POLEWA

  1. W rondelku umieszczamy połamaną czekoladę oraz kremówkę. Roztapiamy na małym gazie często mieszając, aby się nie przypaliła.
  2. Roztopioną odstawiamy na 5 minut a następnie rozlewamy na wierzchu ciasta.
  3. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na 2-3 godziny, aczkolwiek ja kroiłam już po 5 minutach 🙂

 

Smacznego 🙂

 

Wuzetka bez glutenu

2020kakaokremówkamascarpone
0 komentarzy 0
Poprzedni post
Bezglutenowy chleb z maślanką na zakwasie
następny post
Bezglutenowa babka kakaowa z marchewką

Zobacz również

Ciasto z ricottą i rabarbarem

30/05/2023

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą

22/05/2023

Tort malinowy z białą czekoladą

15/05/2023

Torcik porzeczkowy z mascarpone

26/04/2023

Babka marmurkowa bez jajek

03/04/2023

Tarta sernikowa a’la mazurek

31/03/2023

Ciasto kakaowe z bananami

23/03/2023

Prosta szarlotka bezglutenowa

16/03/2023

Ciasto drożdżowe bez glutenu, nabiału i jajek

09/03/2023

Tarta bezglutenowa banoffee

07/03/2023

Skomentuj Odrzuć odpowiedź

Zapisz moje dane na przyszłość

O mnie

O mnie

Cześć! Mam na imię Sylwia i bardzo miło mi Cię tu gościć. Kuchnia bez glutenu to mój elektroniczny notatnik, w którym od 2018 roku zapisuje wszystkie moje przepisy na bezglutenowe dania. Staram się pokazać, iż dieta bezglutenowa nie musi być nudna a osoby z alergiami nie są skazane na bezglutenowe gotowce. Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Ci do gustu i znajdziesz tutaj coś dla siebie.

Instagram

Tagi

2019 2020 2021 2022 bez drożdży bez glutenu bez jajek bez laktozy bez nabiału bez owsa biszkopt borówki budyń chleb cynamon czekolada deser drożdże drożdżowe dynia dżem jabłka jogurt jogurt naturalny kakao kremówka kruche ciasto kruszonka maliny mascarpone miód orzechy włoskie owoce pieczywo rabarbar ricotta sernik szybkie ciasto truskawki twaróg tłusty czwartek zakwas śmietana śniadanie święta

Popularne przepisy

  • 1

    Ulubione naleśniki bez glutenu

    09/02/2021
  • 2

    Bezglutenowe ciasto marchewkowe z mascarpone

    07/12/2021
  • 3

    Chlebek bananowy bez glutenu i nabiału

    08/11/2021
  • 4

    Bezglutenowe kruche ciasto z porzeczką

    13/07/2019
  • 5

    Bezglutenowa tarta z owocami i kruszonką

    12/04/2021
  • 6

    Cynamonki bez glutenu

    05/12/2020
  • 7

    Bezglutenowy piernik z powidłami

    17/12/2019
  • 8

    Kruche ciasto bez glutenu ze śliwkami

    31/08/2022
  • Facebook
  • Instagram

@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


wróć na górę
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca