Wuzetka bez glutenu
Mocno kakaowy biszkopt przełożony kremem z serka mascarpone i bitej śmietany. Wiem, że niektórzy przekładają biszkopt tylko kremówką, ja natomiast lubię dodać mascarpone, gdyż masa jest wtedy sztywniejsza. Wuzetka bez glutenu to ciasto szybkie i bardzo proste w przygotowaniu, a do tego jest przepyszne.
Czym nasączycie biszkopt, to już zależy od Was. U mnie, ze względu na to, że ciasto jadła sześcioletnia córka była to woda z sokiem z cytryny, ale nie ukrywam, że najbardziej pasowałby jakiś alkohol np nalewka wiśniowa albo likier kawowy (rozrobiony z wodą).
Biszkopt nie musicie piec na tych samych mąkach co ja. Wiem, że wiele osób nie może jeść owsa, dlatego zamiast mąki owianej możecie dodać:
-
- ryżową – biszkopt będzie wtedy bardziej pulchny, dlatego polecam upiec go dzień wcześniej, gdyż przekrojenie świeżego może być trudne
- mąkę kukurydzianą – biszkopt będzie miał lekki posmak tej mąki, dodatkowo może być bardziej suchy niż na mące owsianej, dlatego prawdopodobnie będzie trzeba go bardziej nasączyć
- mąkę jaglaną, gryczaną – ja osobiście nie lubię biszkoptów na tych mąkach, ale jeśli Wam smaki tych mąk w wypiekach nie przeszkadzają, to możecie je wykorzystać.
Wuzetka bez glutenu
Składniki na blachę 18×18 cm
BISZKOPT
- 5 jajek (białka i żółtka osobno)
- 30 g roztopionego i przestudzonego masła
- 100 g cukru
- 20-25 g gorzkiego kakao
- 100 g mąki bezglutenowej np
- 30 g skrobi np ziemniaczanej
- 70 g mąki owsianej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA
- 300 g zimnej kremówki
- 150 g serka mascarpone
- 3-4 pełne łyżeczki cukru pudru (można więcej)
- 1 śmietanofix (opcjonalnie)
NASĄCZENIE
- 120-130 g przegotowanej wody
- 2-3 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru pudru
POLEWA
- 100 g czekolady (u mnie mleczna)
- 40 g kremówki
Wuzetka bez glutenu – przygotowanie
BISZKOPT
- Spód formy wykładamy papierem (najlepiej tylko spód bez boków)
- Mąki, kakao i proszek do pieczenia mieszamy razem. Masło roztapiamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
- W misce miksera umieszczamy białka i zaczynamy ubijać. Kiedy białka będą już prawie ubite, dodajemy cukier. Ubijamy do momentu, aż piana będzie błyszcząca. Następnie dodajemy żółtka i ubijamy jeszcze z 2-3 minuty. Na koniec dodajemy suche składniki oraz masło i wszystko delikatnie mieszamy szpatułką lub drewnianą łyżką tylko do momentu połączenia się składników.
- Gotowe ciasto przekładamy do formy. Pieczemy ok 23-25 minut (lub do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 175 stopni grzanie góra dół.
- Po upieczeniu pozostawiamy w formie do całkowitego wystudzenia.
- Z zimnego delikatnie odrywamy papier i przecinamy na pół.
- Jedną część pozostawiamy w blaszce i nasączamy połową wcześniej przygotowanego płynu.
MASA
- Zimną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z śmietanofixem. Do ubitej dodajemy serek mascarpone, cukier puder i krótko mieszamy. Miksować należy krótko, tylko do wymieszania się składników. Długie mieszanie może spowodować, że masa zrobi się rzadka. Po wymieszaniu próbujemy czy słodkość jest odpowiednia, pamiętając iż masa musi być trochę za słodka, ponieważ biszkopt jest mocno kakaowy.
- Gotową masę delikatnie rozkładamy na nasączonym biszkopcie.
- Masę przykrywamy drugą połową biszkoptu, który:
- nasączacie przed położeniem na masę, ale ostrzegam, że biszkopt jest wtedy bardzo delikatny i może się połamać podczas przenoszenia,
- nasączacie po położeniu na masę,wtedy musie pamiętać aby biszkopt ułożyć wewnętrzną stroną do góry. Ja osobiście ten wariant lepiej preferuje.
- Biszkopt delikatnie dociskamy, aby masa pod spodem dobrze się rozłożyła.
POLEWA
- W rondelku umieszczamy połamaną czekoladę oraz kremówkę. Roztapiamy na małym gazie często mieszając, aby się nie przypaliła.
- Roztopioną odstawiamy na 5 minut a następnie rozlewamy na wierzchu ciasta.
- Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na 2-3 godziny, aczkolwiek ja kroiłam już po 5 minutach 🙂
Smacznego 🙂