DRUKUJ DRUKUJ

Bezglutenowa babka kakaowa z marchewką

Sylwia

Bezglutenowa babka kakaowa z marchewką

„Do trzech razy sztuka” w tym przypadku idealnie się sprawdziło. Pierwsza wersja babki wyszła według mnie ciut za sucha, druga zdecydowanie za wilgotna, wręcz lekki zakalec powstał. Trzecia próba natomiast idealna, nie za sucha i nie za wilgotna 🙂 Bezglutenowa babka kakaowa z marchewką  jest delikatnie słodka, ponieważ my takie preferujemy. Jeśli lubicie wypieki bardzo słodkie, dodajcie więcej cukru, posypcie wierzch sporą ilością cukru pudru lub oblejcie polewą czekoladową. My, babki bardzo często jadamy z dżemem, co również Wam bardzo polecam 🙂

Marchew i jabłko – nie polecam zwiększać ich ilości. W drugiej wersji dodałam tych składników 100 gramów więcej i ciasto zdecydowanie było zbyt zbite.

Jeśli możecie polecam dodać garść orzechów np włoskich, powinny super pasować.

 

Bezglutenowa babka kakaowa z marchewką

Składniki na keksówkę 20×10 cm

  • 3 duże jajka (u mnie L)
  • 100 g oleju np słonecznikowego
  • 50 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka octu np jabłkowego
  • 130 g marchewki (waga po obraniu)
  • 120 g jabłka (u mnie papierówki) (waga po obraniu)
  • 50 g cukru
  • 50 g erytrytolu
  • 20 g gorzkiego kakao
  • 200 g maki bezglutenowej np
    • 90 g mąki ryżowej
    • 60 g mąki owsianej bez glutenu
    • 50 g skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka sody
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Marchew oraz jabłko myjemy, obieramy i ścieramy na grubych oczkach.
  2. W misce ucieramy na puszystą masę jajka z cukrem i słodzikiem. Następnie powoli wlewamy olej i jogurt.
  3. Do puszystej mieszanki dodajemy pozostałe składniki oprócz marchwi i jabłka. Dokładnie mieszamy tylko do połączenia się składników. Na koniec dodajemy startą marchewkę oraz jabłko i delikatnie i krótko mieszamy.
  4. Gotowe ciasto przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Pieczemy w 175 -180 stopniach grzanie góra dół przez 50-55 minut lub do suchego patyczka. Ja, przez 30 minut piekłam w 180 stopniach a następnie 25 minut w 175.
  6. Upieczone pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Po godzinie można wyciągnąć z formy i odstawić na kratkę.

Smacznego 🙂

 

Bezglutenowa babka kakaowa z marchewką

Zobacz również

7 komentarzy

Ela 29/05/2022 - 20:52

Pyszna babka. Wlasnie piekę drugi raz na prośbę koleżanki 😊

Odpowiedz
Sylwia 31/05/2022 - 18:10

Mega się cieszę, że babka smakuje 🙂
Pozdrawiam

Odpowiedz
Iza 29/01/2022 - 15:41

Ciasto w smaku niesamowite, jednak chyba popełniłam błąd, nie miałam mąki ryżowej, więc zmieliłam ryż, przez co ciasto chyba nie za dobrze się skleiło i jest bardzo mokre, lepkie

Odpowiedz
Sylwia 30/01/2022 - 10:36

Możliwe, że to mąka była tego przyczyną. A może jabłka były bardziej soczyste niż u mnie i przez to ciasto było bardziej wilgotne. Przed wyciągnięciem ciasta z piekarnika polecam patyczkiem sprawdzić czy jest dobrze wypieczone, i w razie czego potrzymać ciut dłużej 🙂 Najważniejsze, że smakuje 🙂 Pozdrawiam

Odpowiedz
JUlita 02/10/2020 - 17:12

Pani Sylwio, w jakim celu dodaje sie erytrytol ?

Odpowiedz
Sylwia 02/10/2020 - 17:30

Erytrytol to słodzik, zastępuje nim cukier. Czasami całkowicie czasami częściowo, gdyż mój mąż ma problem z insuliną 🙂

Odpowiedz
Beata 11/09/2020 - 20:50

Zapomniałam dodać kakao, ale i tak wyszła pyszna. Na pewno zagości jeszcze nie raz w mojej kuchni.

Odpowiedz

Skomentuj