• Czego używam w mojej kuchni
  • Kontakt
  • O mnie i o blogu
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasta
    • Babki
    • Bez jajek
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Serniki
    • Tłusty czwartek
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
  • Śniadanie
    • Pancakes
    • Pasta kanapkowa
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Curry
    • Pizza
    • Kasze i ryż
    • Na słodko
    • Makarony
    • Mięso
    • Tarty na słono
    • Zupy kremy
  • Przekąska
  • Dodatki
  • Sałatki
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
DRUKUJ DRUKUJ
Babka, Ciasta z owocami, Ciasto  /  10/09/2020

Bezglutenowa babka kakaowa z marchewką

by Sylwia
Bezglutenowa babka kakaowa z marchewką

Bezglutenowa babka kakaowa z marchewką

„Do trzech razy sztuka” w tym przypadku idealnie się sprawdziło. Pierwsza wersja babki wyszła według mnie ciut za sucha, druga zdecydowanie za wilgotna, wręcz lekki zakalec powstał. Trzecia próba natomiast idealna, nie za sucha i nie za wilgotna 🙂

Ciasto z mojego przepisu jest delikatnie słodkie, ponieważ my takie preferujemy. Jeśli lubicie wypieki bardzo słodkie, dodajcie więcej cukru, posypcie wierzch sporą ilością cukru pudru lub oblejcie polewą czekoladową. My, babki bardzo często jadamy z dżemem, co również Wam bardzo polecam 🙂

Marchew i jabłko – nie polecam zwiększać ich ilości. W drugiej wersji dodałam tych składników 100 gramów więcej i ciasto zdecydowanie było zbyt zbite.

Jeśli możecie polecam dodać garść orzechów np włoskich, powinny super pasować.

 

Bezglutenowa babka kakaowa z marchewką – składniki i przygotowanie

 

Składniki na keksówkę 20×10 cm

  • 3 duże jajka (u mnie L)
  • 100 g oleju np słonecznikowego
  • 50 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka octu np jabłkowego
  • 130 g marchewki (waga po obraniu)
  • 120 g jabłka (u mnie papierówki) (waga po obraniu)
  • 50 g cukru
  • 50 g erytrytolu
  • 20 g gorzkiego kakao
  • 200 g maki bezglutenowej np
    • 90 g mąki ryżowej
    • 60 g mąki owsianej bez glutenu
    • 50 g skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka sody
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Marchew oraz jabłko myjemy, obieramy i ścieramy na grubych oczkach.
  2. W misce ucieramy na puszystą masę jajka z cukrem i słodzikiem. Następnie powoli wlewamy olej i jogurt.
  3. Do puszystej mieszanki dodajemy pozostałe składniki oprócz marchwi i jabłka. Dokładnie mieszamy tylko do połączenia się składników. Na koniec dodajemy startą marchewkę oraz jabłko i delikatnie i krótko mieszamy.
  4. Gotowe ciasto przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Pieczemy w 175 -180 stopniach grzanie góra dół przez 50-55 minut lub do suchego patyczka. Ja, przez 30 minut piekłam w 180 stopniach a następnie 25 minut w 175.
  6. Upieczone pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Po godzinie można wyciągnąć z formy i odstawić na kratkę.

Smacznego 🙂

 

Polub i zasubskrybuj:
fb-share-icon
fb-share-icon

Tags

  • bez glutenu
  • cynamon
  • jabłko
  • jogurt
  • kakao
  • marchew

Nawigacja wpisu

Wuzetka bez glutenu
Bezglutenowe ciasto z jabłkami i migdałami

7 komentarze

  • Ela
    29/05/2022

    Pyszna babka. Wlasnie piekę drugi raz na prośbę koleżanki 😊

    Reply
    • Sylwia
      31/05/2022

      Mega się cieszę, że babka smakuje 🙂
      Pozdrawiam

      Reply
  • Iza
    29/01/2022

    Ciasto w smaku niesamowite, jednak chyba popełniłam błąd, nie miałam mąki ryżowej, więc zmieliłam ryż, przez co ciasto chyba nie za dobrze się skleiło i jest bardzo mokre, lepkie

    Reply
    • Sylwia
      30/01/2022

      Możliwe, że to mąka była tego przyczyną. A może jabłka były bardziej soczyste niż u mnie i przez to ciasto było bardziej wilgotne. Przed wyciągnięciem ciasta z piekarnika polecam patyczkiem sprawdzić czy jest dobrze wypieczone, i w razie czego potrzymać ciut dłużej 🙂 Najważniejsze, że smakuje 🙂 Pozdrawiam

      Reply
  • JUlita
    02/10/2020

    Pani Sylwio, w jakim celu dodaje sie erytrytol ?

    Reply
    • Sylwia
      02/10/2020

      Erytrytol to słodzik, zastępuje nim cukier. Czasami całkowicie czasami częściowo, gdyż mój mąż ma problem z insuliną 🙂

      Reply
  • Beata
    11/09/2020

    Zapomniałam dodać kakao, ale i tak wyszła pyszna. Na pewno zagości jeszcze nie raz w mojej kuchni.

    Reply

Podziel się swoim komentarzem Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Cześć! Mam na imię Sylwia i bardzo miło mi Cię tu gościć.

Kuchnia bez glutenu to mój elektroniczny notatnik, w którym od 2018 roku zapisuje wszystkie moje przepisy na bezglutenowe dania. Staram się pokazać, iż dieta bezglutenowa nie musi być nudna a osoby z alergiami nie są skazane na bezglutenowe gotowce.

Mam nadzieję, że moje przepisy  przypadną Ci do gustu i znajdziesz tutaj coś dla siebie.

Czytaj więcej…

szukaj na blogu

Instagram

View on Instagram

Tagi

  • bez drożdży
  • bez glutenu
  • bez jajek
  • bez laktozy
  • bez nabiału
  • bez owsa
  • biszkopt
  • borówki
  • budyń
  • chleb
  • ciasto
  • cukinia
  • curry
  • cynamon
  • czekolada
  • deser
  • drożdżowe
  • dynia
  • gofry
  • jabłka
  • jogurt
  • jogurt naturalny
  • kakao
  • kremówka
  • kruche ciasto
  • kruszonka
  • kurczak
  • marchew
  • mascarpone
  • miód
  • mleczko kokosowe
  • orzechy włoskie
  • owoce
  • pieczywo
  • rabarbar
  • ricotta
  • serek homogenizowany
  • szybkie ciasto
  • szybki obiad
  • truskawki
  • twaróg
  • tłusty czwartek
  • zakwas
  • śniadanie
  • święta

Meta

  • Zaloguj się
  • Kanał wpisów
  • Kanał komentarzy
  • WordPress.org

Tutaj jestem

Przepisy kulinarne
przepisy kulinarne
  • Elara by LyraThemes
  • Made by LyraThemes.com
Facebook
Facebook
Pinterest
Instagram