DRUKUJ DRUKUJ

Ciasto z bananami i masą jogurtową

Sylwia

Ciasto z bananami i masą jogurtową

Mocno kakaowy biszkopt przełożony bananami i masą jogurtową. Wierzch oblany jest  czekoladą. Ciasto z bananami i masą jogurtową jest proste w przygotowaniu, ale do szybkich raczej nie należy. Masa jest z żelatyną, dlatego z jedzeniem należy się wstrzymać kilka godzin, aż porządnie zgęstnieje. Ja, najczęściej takie ciasta robię wieczorem, rano oblewam czekoladą i gotowe 🙂 Ciasto w moim wykonaniu nie jest za słodkie, jeśli preferujecie słodsze wypieki, do masy dodajcie więcej cukru pudru.

Polewa. Ja zrobiłam z miksu czekolady gorzkiej 85%, mlecznej oraz śmietanki 30%. W zależności od tego jaka konsystencja Was interesuje dodajecie kremówki więcej lub mniej. Przy większej ilości, czyli połowa wagi czekolady i więcej polewa wyjdzie elastyczna. Nawet w lodówce nie zastygnie do końca. Dlatego też ciasto z masą i taką polewą kroimy ciepłym nożem – moczymy w gorącej wodzie, wycieramy i dzielimy ciasto na kawałki. 

 

Ciasto z bananami i masą jogurtową

Składniki na blachę 24×24 cm

BISZKOPT

  • 4 jajka (M lub małe L) – białka i żółtka osobno
  • 85 g mąki bezglutenowej np
    • 25 g skrobia ziemniaczana
    • 35 g owsiana bez glutenu
    • 25 g ryżowa
  • 20 g gorzkiego kakao
  • 80 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

ŚRODEK

  • 3-4 dojrzałe banany
  • kilka łyżeczek soku z cytryny
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g kremówki 30%
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 50 g cukru pudru
  • 12 g żelatyny
  • 40 g zimnej wody

POLEWA

  • 150 g czekolady, u mnie miks gorzkiej 85% i mlecznej
  • kilka łyżek kremówki

NASĄCZENIE

  • 120-150 g chłodnej przegotowanej wody
  • kilka łyżek soku z cytryny

 

PRZYGOTOWANIE

BISZKOPT

  • W misce łączymy wszystkie mąki, kakao oraz proszek do pieczenia. Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni grzanie góra dół.
  • Białka umieszczamy w misie miksera i zaczynamy ubijać. Po około 1-2 minutach stopniowo dodajemy cukier. Białka ubijamy do uzyskania sztywnej, gładkiej piany. Aby mieć pewność, że cukier się rozpuścił należy odrobinę piany wziąć między palce.
  • Następnie do ubitych białek stopniowo dodajemy żółtka i miksujemy jeszcze z 3 minuty.
  • Dodajemy mieszankę suchych składników (polecam przesiać przez sitko) i mieszamy delikatnie szpatułką lub rózgą kuchenną. Następnie ciasto przelewany na blaszkę i wyrównujemy.
  • Biszkopt pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone wyciągamy z piekarnika i odkładamy do całkowitego ostygnięcia. Przed wyciągnięciem polecam sprawdzić czy biszkopt jest wypieczony, za pomocą np patyczka bambusowego.

ŚRODEK

  • Zimny biszkopt wyciągamy z blachy – nożem do masła odcinamy boki od blachy. Następnie delikatnie odrywamy papier i ścinamy wierzch, żeby wyrównać biszkopt i ściągnąć wierzchnią warstwę. Układamy ponownie na papierze i zamykamy blaszkę.
  • Żelatynę zalewamy zimną wodą, mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut.
  • Biszkopt nasączamy wodą wymieszaną z sokiem z cytryny – ma powstać coś al’a sprite.
  • Banany kroimy w plasterki – mogą być grubsze niż u mnie. Każdy dokładnie obtaczamy w soku z cytryny i układamy na biszkopcie.
  • Żelatynę podgrzewamy (nie gotujemy) w mikrofalówce lub w garnuszku i mieszamy aż cała się rozpuści. 
  • Mascarpone i kremówkę umieszczamy w misie miksera i ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder, jogurt i krótko mieszamy. Następnie 1-2 łyżki masy dodajemy do żelatyny (nie może być zbyt chłodna, bo zrobi się kisiel) mieszamy i wlewamy do masy. Krótko mieszamy. Jeśli masa jest za mało słodka, dodajemy cukier puder.
  • Gotową masę wlewamy na banany. Całość wkładamy do lodówki aż masa zastygnie, najlepiej na całą noc.

POLEWA

  • Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i umieszczamy w rondelku wraz z kremówką. Podgrzewamy na małym gazie często mieszając. Podgrzewamy tylko do całkowitego rozpuszczenia, nie gotujemy. Odstawiamy do ostygnięcia, polewa musi być chłodniejsza, gdyż ciepła roztopi masę. Ale z drugiej strony im chłodniejsza tym bardziej gęsta, dlatego musicie wyczuć odpowiedni moment.
  • Polewamy wierzch i ciasto władamy na 10-15 minut do lodówki.

Smacznego 🙂

 

Bezglutenowe ciasto z bananami i masą jogurtową

Zobacz również

Skomentuj