Ciasto jogurtowe z rabarbarem i truskawkami
Jeden z moich ulubionych rodzajów ciast, czyli jogurtowe. Szybkie, proste a do tego mega smaczne. Dziś z dodatkiem owoców sezonowych czyli rabarbar i truskawki. Ciasto jogurtowe z rabarbarem i truskawkami jak większość moich wypieków jest lekko słodkie, dlatego po wystudzeniu opcjonalnie można obsypać je cukrem pudrem. Polecam zrobić je z dodatkiem budyniu śmietankowego, który dodaje fajnego aromatu. Ze skrobią również jest dobre, ale według mnie z budyniem lepsze.
Mąka owsiana. Można zastąpić ją mąką kukurydzianą, jaglaną lub inną, którą możecie jeść. Pamiętajcie tylko, że np mąka kukurydziana czy jaglana mogą dodać charakterystycznego dla tych mąk posmaku . Dodatkowo mąka kukurydziana należy do tych suchy, więc ciasto z nią może szybciej zrobić się kruche.
Świeżość. Dzięki dużej ilości owoców ciasto długo zachowuje świeżość. Po 48 godzinach od upieczenia nadal jest dobre 🙂
Ciasto jogurtowe z rabarbarem i truskawkami
Składniki na tortownicę 24-25 cm
Jogurt wyciągnęłam 30 minut wcześniej z lodówki, pozostałe składniki były w temperaturze pokojowej.
- 200 g jogurtu naturalnego (u mnie 3,5%)
- 100 g oleju np rzepakowego
- 3 jajka M
- 70 g cukru
- 60 g mąki owsianej bez glutenu
- 100 g mąki ryżowej (u mnie z białego ryżu)
- 2 budynie bez cukru np śmietankowe lub 60 g skrobi ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki octu np jabłkowego
- 300 g rabarbaru
- 100-150 g truskawek
PRZYGOTOWANIE
- Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki, u mnie paski max 1 cm. Tak samo postępujemy z truskawkami, większe kroimy a mniejsze zostawiamy w całości.
- Piekarnik ustawiamy na 175 stopni grzanie góra dół. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
- W misce umieszczamy jogurt, olej, jajka i mieszamy. Dodajemy suche suche składniki i mieszamy krótko, tylko do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy ocet.
- Około 200 gramów rabarbaru dodajemy do ciasta i mieszamy. Wymieszane ciasto przekładamy na blachę. Pozostałe owoce – rabarbar i truskawki układamy na wierzchu ciasta.
- Ciasto pieczemy 40-45 minut. Przed wyciągnięciem blachy z piekarnika polecam sprawdzić patyczkiem np bambusowym czy ciasto jest upieczone w środku.
- Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
- Chłodne opcjonalnie posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
10 komentarzy
Ciasto wyszło pyszne.💙💜 i jakie szybkie 🙏dzięki za takie przepisy
Bardzo dziękuje za komentarz. Cieszę się, że ciasto smakuje 🙂
Ciasto jest niesamowite. Proste i pyszne. Dałam tylko więcej cukru. Moja córka z celiakią powiedziała: W końcu jakieś normalne, pyszne ciasto! Smakuje jak normalne!
Bardzo za tymi smakami tęskniła.
Dziękuję! 💕
Bardzo dziękuje za komentarz. I mega się cieszę, że ciasto smakuje. Staram się aby moje wypieki bezglutenowe były jak najbardziej zbliżone smakiem do glutenowych. Czasami udaje się bardziej, czasami mniej, ale w tym przypadku zdecydowanie to pierwsze 🙂
Pozdrawiam 🙂
Dziękuję za ten przepis. Ciasto wyszło pyszne, przywróciło mi wiarę w moje umiejętności.
Cieszę się, że ciasto smakuje. Trzymam kciuki za kolejne sukcesy w wypiekach bezglutenowych 🙂
Pozdrawiam
Bardzo fajna przepis
dzięki
Czy mozna pominąć ocet w przepisie? Czy ma on znaczacy wpływ?
Ocet w połączeniu z sodą lub proszkiem do pieczenia bąbelkuje co dodaje dodatkowej puszystości. Ale nie jest on konieczny, można pominąć. Opcjonalnie można go tez zastąpić sokim z cytryny.