DRUKUJ DRUKUJ

Ciasto jogurtowe z rabarbarem i truskawkami

Sylwia

Ciasto jogurtowe z rabarbarem i truskawkami

Jeden z moich ulubionych rodzajów ciast, czyli jogurtowe. Szybkie, proste a do tego mega smaczne. Dziś z dodatkiem owoców sezonowych czyli rabarbar i truskawki. Ciasto jogurtowe z rabarbarem i truskawkami jak większość moich wypieków jest lekko słodkie, dlatego po wystudzeniu opcjonalnie można obsypać je cukrem pudrem. Polecam zrobić je z dodatkiem budyniu śmietankowego, który dodaje fajnego aromatu. Ze skrobią również jest dobre, ale według mnie z budyniem lepsze.

Mąka owsiana. Można zastąpić ją mąką kukurydzianą, jaglaną lub inną, którą możecie jeść. Pamiętajcie tylko, że np mąka kukurydziana czy jaglana mogą dodać charakterystycznego dla tych mąk posmaku . Dodatkowo mąka kukurydziana należy do tych suchy, więc ciasto z nią może szybciej zrobić się kruche.

Świeżość. Dzięki dużej ilości owoców ciasto długo zachowuje świeżość. Po 48 godzinach od upieczenia nadal jest dobre 🙂

 

Ciasto jogurtowe z rabarbarem i truskawkami

Składniki na tortownicę 24-25 cm

Jogurt wyciągnęłam 30 minut wcześniej z lodówki, pozostałe składniki były w temperaturze pokojowej.

  • 200 g jogurtu naturalnego (u mnie 3,5%)
  • 100 g oleju np rzepakowego
  • 3 jajka M
  • 70 g cukru
  • 60 g mąki owsianej bez glutenu
  • 100 g mąki ryżowej (u mnie z białego ryżu)
  • 2 budynie bez cukru np śmietankowe lub 60 g skrobi ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki octu np jabłkowego
  • 300 g rabarbaru
  • 100-150 g truskawek

PRZYGOTOWANIE

  1. Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki, u mnie paski max 1 cm. Tak samo postępujemy z truskawkami, większe kroimy a mniejsze zostawiamy w całości.
  2. Piekarnik ustawiamy na 175 stopni grzanie góra dół. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  3. W misce umieszczamy jogurt, olej, jajka i mieszamy. Dodajemy suche suche składniki i mieszamy krótko, tylko do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy ocet.
  4. Około 200 gramów rabarbaru dodajemy do ciasta i mieszamy. Wymieszane ciasto przekładamy na blachę. Pozostałe owoce – rabarbar i truskawki układamy na wierzchu ciasta.
  5. Ciasto pieczemy 40-45 minut. Przed wyciągnięciem blachy z piekarnika polecam sprawdzić patyczkiem np bambusowym czy ciasto jest upieczone w środku.
  6. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
  7. Chłodne opcjonalnie posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

 

Ciasto jogurtowe z rabarbarem i truskawkami

 

 

Zobacz również

6 komentarzy

Alina 06/07/2022 - 12:18

Ciasto jest niesamowite. Proste i pyszne. Dałam tylko więcej cukru. Moja córka z celiakią powiedziała: W końcu jakieś normalne, pyszne ciasto! Smakuje jak normalne!
Bardzo za tymi smakami tęskniła.
Dziękuję! 💕

Odpowiedz
Sylwia 06/07/2022 - 15:12

Bardzo dziękuje za komentarz. I mega się cieszę, że ciasto smakuje. Staram się aby moje wypieki bezglutenowe były jak najbardziej zbliżone smakiem do glutenowych. Czasami udaje się bardziej, czasami mniej, ale w tym przypadku zdecydowanie to pierwsze 🙂
Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
ANNA 30/05/2022 - 18:29

Dziękuję za ten przepis. Ciasto wyszło pyszne, przywróciło mi wiarę w moje umiejętności.

Odpowiedz
Sylwia 31/05/2022 - 18:10

Cieszę się, że ciasto smakuje. Trzymam kciuki za kolejne sukcesy w wypiekach bezglutenowych 🙂
Pozdrawiam

Odpowiedz
Krzysztof 17/05/2022 - 16:26

Bardzo fajna przepis

Odpowiedz
Sylwia 17/05/2022 - 16:27

dzięki

Odpowiedz

Skomentuj