DRUKUJ DRUKUJ

Bezglutenowe muffinki kakaowe z jabłkiem

Sylwia

Bezglutenowe muffinki kakaowe z jabłkiem

Babeczki, które powstały na spontanie, z tego co akurat miałam w lodówce. Wyszły przepyszne. Idealnie słodkie, kakaowe i cynamonowe. Oczywiście jeśli nie lubicie cynamonu, można go pominąć, aczkolwiek bardzo fajnie komponuje się z jabłkiem. Nie są suche, a następnego bezglutenowe muffinki kakaowe z jabłkiem dnia nadal nadają się do zjedzenia. Po wystudzeniu polecam przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku lub foliowym woreczku. A jeśli po pewnym czasie stwierdzicie, że straciły na wilgotności, polecam zjeść je z dżemem.

Muffinki powinny ładnie odchodzić od papilotek, nawet z ciepłymi nie powinno być problemu. W składzie jest ocet, który dodaje babeczką pulchności. Ale nie martwcie się, po upieczeniu w ogóle nie jest on wyczuwalny. Skrobię (ziemniaczaną czy kukurydzianą) oraz kakao polecam przesiać przez sitko, żeby uniknąć grudek. Do przygotowanie nie jest potrzebny mikser, wystarczy miska i rózga kuchenna.

Bezglutenowe muffinki kakaowe z jabłkiem 

Składniki na 12-15 sztuk

  • 3 jajka
  • 150 g jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej
  • 120 g roztopionego masła
  • 90 g cukru
  • 200 g mąki bezglutenowej np
    • 70 g mąki ryżowej
    • 40 g mąki kukurydzianej
    • 50 g mąki owsianej
    • 40 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 20 g gorzkiego kakao
  • 2-3 łyżki dżemu (opcjonalnie przy mniej soczystych jabłkach)
  • 120-150 g jabłka, startego na grubych oczkach
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka octu np jabłkowego

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni, grzanie góra dół. Formę na babeczki wykładamy papilotkami.
  2. W jednej misce łączymy mąki, kakao, proszek do pieczenia, sodę i cynamon.
  3. W drugiej roztrzepujemy jajka. Następnie dodajemy jogurt, cukier, roztopione masło i dokładnie mieszamy. 
  4. Do mokrych składników dodajemy suche i krótko mieszamy, tylko do połączenia się składników. 
  5. Na koniec do ciasta dodajemy starte jabłko oraz ocet. Mieszamy a następnie gotowe ciasto przelewamy do foremek. Papilotki powinny być wypełnione ciastem do 3/4 wysokości.
  6. Pieczemy około 20 minut lub do suchego patyczka.
  7. Studzimy na kratce.

Smacznego 🙂

Bezglutenowe muffinki kakaowe z jabłkiem

 

 

Zobacz również

7 komentarzy

Asia 17/10/2022 - 18:46

Świetny przepis! Jestem zachwycona muffinkami, nie odbiegają od tych glutenowych. Dziękuję! Zastanawiam się czy mogłabym następnym razem zamienić jabłka na mrożone śliwki.

Odpowiedz
Sylwia 18/10/2022 - 17:21

Dziękuję za komentarz i mega się cieszę, że muffinki smakują. Wydaje mi się, że śliwki też będą dobre, tylko trzeba je pokroić na małe kawałki, inaczej owoce mogą opaść na dno.
Pozdrawiam

Odpowiedz
Ania 22/10/2021 - 22:41

Pierwszy raz w życiu robiłam muffinki i wyszły całkiem dobre. Użyłam octu winnego, bo nie miałam jabłkowego, i mąki jaglanej zamiast owsianej. Dzięki za przepis ;).

Odpowiedz
Marlena 14/09/2021 - 07:39

Witam.Czy mogę zamiast jogurtu naturalnego dodać kokosowy? I czy masło mogę zastąpić innym tłuszczem typu olej kokosowy albo masło klarowne? Pozdrawiam.

Odpowiedz
Sylwia 14/09/2021 - 15:57

Witam,
Tak, można dodać jogurt kokosowy. Masło również można zamienić. W przypadku zamiany na masło klarowane proporcje się nie zmienią, natomiast przy zamianie na olej płynny lub kokosowy należy tłuszczu dać ciut mniej, ok 100 g. Pozdrawiam

Odpowiedz
Ewelina 28/08/2021 - 15:28

Dziękuję za kolejny wspaniały przepis! Właśnie delektujemy się z moim 4-letnim synkiem tymi muffinkami 🙂 są naprawdę przepyszne, puszyste i wilgotne. Pozdrawiamy ciepło!

Odpowiedz
Sylwia 28/08/2021 - 16:52

Super 🙂 cieszę się, że kolejny przepis Wam smakuje 🙂 Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz

Skomentuj