Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca

@2022 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign

DRUKUJ DRUKUJ
Ciasta z owocamiCiastoJogurtoweMuffinki

Bezglutenowe muffinki kakaowe z jabłkiem

Sylwia 11/05/2020
Sylwia 11/05/2020

Bezglutenowe muffinki kakaowe z jabłkiem

Babeczki, które powstały na spontanie, z tego co akurat miałam w lodówce. Wyszły przepyszne. Idealnie słodkie, kakaowe i cynamonowe. Oczywiście jeśli nie lubicie cynamonu, można go pominąć, aczkolwiek bardzo fajnie komponuje się z jabłkiem. Nie są suche, a następnego bezglutenowe muffinki kakaowe z jabłkiem dnia nadal nadają się do zjedzenia. Po wystudzeniu polecam przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku lub foliowym woreczku. A jeśli po pewnym czasie stwierdzicie, że straciły na wilgotności, polecam zjeść je z dżemem.

Muffinki powinny ładnie odchodzić od papilotek, nawet z ciepłymi nie powinno być problemu. W składzie jest ocet, który dodaje babeczką pulchności. Ale nie martwcie się, po upieczeniu w ogóle nie jest on wyczuwalny. Skrobię (ziemniaczaną czy kukurydzianą) oraz kakao polecam przesiać przez sitko, żeby uniknąć grudek. Do przygotowanie nie jest potrzebny mikser, wystarczy miska i rózga kuchenna.

Bezglutenowe muffinki kakaowe z jabłkiem 

Składniki na 12-15 sztuk

  • 3 jajka
  • 150 g jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej
  • 120 g roztopionego masła
  • 90 g cukru
  • 200 g mąki bezglutenowej np
    • 70 g mąki ryżowej
    • 40 g mąki kukurydzianej
    • 50 g mąki owsianej
    • 40 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 20 g gorzkiego kakao
  • 2-3 łyżki dżemu (opcjonalnie przy mniej soczystych jabłkach)
  • 120-150 g jabłka, startego na grubych oczkach
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka octu np jabłkowego

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni, grzanie góra dół. Formę na babeczki wykładamy papilotkami.
  2. W jednej misce łączymy mąki, kakao, proszek do pieczenia, sodę i cynamon.
  3. W drugiej roztrzepujemy jajka. Następnie dodajemy jogurt, cukier, roztopione masło i dokładnie mieszamy. 
  4. Do mokrych składników dodajemy suche i krótko mieszamy, tylko do połączenia się składników. 
  5. Na koniec do ciasta dodajemy starte jabłko oraz ocet. Mieszamy a następnie gotowe ciasto przelewamy do foremek. Papilotki powinny być wypełnione ciastem do 3/4 wysokości.
  6. Pieczemy około 20 minut lub do suchego patyczka.
  7. Studzimy na kratce.

Smacznego 🙂

Bezglutenowe muffinki kakaowe z jabłkiem

 

 

2020cynamonjabłkajogurt naturalnykakao
10 komentarzy 5
Poprzedni post
Ciasto straciatella z galaretką (bez glutenu)
następny post
Drożdżówki bez glutenu laktozy i jajek

Zobacz również

Ciasto z ricottą i rabarbarem

30/05/2023

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą

22/05/2023

Tort malinowy z białą czekoladą

15/05/2023

Torcik porzeczkowy z mascarpone

26/04/2023

Muffiny jogurtowe kakaowe z malinami

05/04/2023

Muffiny jogurtowe z owocami

04/04/2023

Babka marmurkowa bez jajek

03/04/2023

Tarta sernikowa a’la mazurek

31/03/2023

Ciasto kakaowe z bananami

23/03/2023

Prosta szarlotka bezglutenowa

16/03/2023

10 komentarzy

Karola 17/03/2023 - 10:21

Piekę je już drugi raz,są przepyszne!Dziękujemy za przepis.My dopiero raczkujemy w diecie bez glutenu .W smaku bardzo podobne do tych z mąki pszennej -syn bardzo zadowolony☺️

Odpowiedz
Sylwia 17/03/2023 - 22:23

Proszę bardzo 🙂 Cieszę się, że babeczki smakują. Mam nadzieję, że inne przepisy również przypadną do smaku.

Odpowiedz
Karolina 07/03/2023 - 17:31

Jeszcze lepsze niż z mąki pszennej! Jestem pod wrażeniem ❤️

Odpowiedz
Asia 17/10/2022 - 18:46

Świetny przepis! Jestem zachwycona muffinkami, nie odbiegają od tych glutenowych. Dziękuję! Zastanawiam się czy mogłabym następnym razem zamienić jabłka na mrożone śliwki.

Odpowiedz
Sylwia 18/10/2022 - 17:21

Dziękuję za komentarz i mega się cieszę, że muffinki smakują. Wydaje mi się, że śliwki też będą dobre, tylko trzeba je pokroić na małe kawałki, inaczej owoce mogą opaść na dno.
Pozdrawiam

Odpowiedz
Ania 22/10/2021 - 22:41

Pierwszy raz w życiu robiłam muffinki i wyszły całkiem dobre. Użyłam octu winnego, bo nie miałam jabłkowego, i mąki jaglanej zamiast owsianej. Dzięki za przepis ;).

Odpowiedz
Marlena 14/09/2021 - 07:39

Witam.Czy mogę zamiast jogurtu naturalnego dodać kokosowy? I czy masło mogę zastąpić innym tłuszczem typu olej kokosowy albo masło klarowne? Pozdrawiam.

Odpowiedz
Sylwia 14/09/2021 - 15:57

Witam,
Tak, można dodać jogurt kokosowy. Masło również można zamienić. W przypadku zamiany na masło klarowane proporcje się nie zmienią, natomiast przy zamianie na olej płynny lub kokosowy należy tłuszczu dać ciut mniej, ok 100 g. Pozdrawiam

Odpowiedz
Ewelina 28/08/2021 - 15:28

Dziękuję za kolejny wspaniały przepis! Właśnie delektujemy się z moim 4-letnim synkiem tymi muffinkami 🙂 są naprawdę przepyszne, puszyste i wilgotne. Pozdrawiamy ciepło!

Odpowiedz
Sylwia 28/08/2021 - 16:52

Super 🙂 cieszę się, że kolejny przepis Wam smakuje 🙂 Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz

Skomentuj Odrzuć odpowiedź

Zapisz moje dane na przyszłość

O mnie

O mnie

Cześć! Mam na imię Sylwia i bardzo miło mi Cię tu gościć. Kuchnia bez glutenu to mój elektroniczny notatnik, w którym od 2018 roku zapisuje wszystkie moje przepisy na bezglutenowe dania. Staram się pokazać, iż dieta bezglutenowa nie musi być nudna a osoby z alergiami nie są skazane na bezglutenowe gotowce. Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Ci do gustu i znajdziesz tutaj coś dla siebie.

Instagram

Tagi

2019 2020 2021 2022 bez drożdży bez glutenu bez jajek bez laktozy bez nabiału bez owsa biszkopt borówki budyń chleb cynamon czekolada deser drożdże drożdżowe dynia dżem jabłka jogurt jogurt naturalny kakao kremówka kruche ciasto kruszonka maliny mascarpone miód orzechy włoskie owoce pieczywo rabarbar ricotta sernik szybkie ciasto truskawki twaróg tłusty czwartek zakwas śmietana śniadanie święta

Popularne przepisy

  • 1

    Ulubione naleśniki bez glutenu

    09/02/2021
  • 2

    Bezglutenowe ciasto marchewkowe z mascarpone

    07/12/2021
  • 3

    Chlebek bananowy bez glutenu i nabiału

    08/11/2021
  • 4

    Bezglutenowe kruche ciasto z porzeczką

    13/07/2019
  • 5

    Bezglutenowa tarta z owocami i kruszonką

    12/04/2021
  • 6

    Cynamonki bez glutenu

    05/12/2020
  • 7

    Bezglutenowy piernik z powidłami

    17/12/2019
  • 8

    Kruche ciasto bez glutenu ze śliwkami

    31/08/2022
  • Facebook
  • Instagram

@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


wróć na górę
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca