4,3K
Bezglutenowe placuszki z mascarpone– kolejne pancakes, ale tym razem z dodatkiem serka i jogurtu naturalnego. Placuszki są puszyste, kremowe i jak dla mnie dosyć mocno słodkie. Ciasto jest bardziej gęste niż w poprzednich przepisać, co zdecydowanie ułatwia smażenie.
Bezglutenowe placuszki z mascarpone możecie zrobić bez dodatku lub np z owocami, czekoladą, orzechami. Idealnie na śniadanie, przekąskę czy nawet deser.
Na blogu znajdziecie również inne przepisy na placuszki, np placuszki z borówkami czy placuszki z truskawkami.
Przepis na 2 porcje
- 100 g serka mascarpone
- 100 g jogurtu naturalnego u mnie 3,5%
- 120 g mąki bezglutenowej np
- 50 g mąki ryżowej
- 20 g mąki kukurydzianej
- 30 g skrobi kukurydzianej
- 20 g skrobi ziemniaczanej
- 30 g cukru lub innego słodzika
- 2 duże jajka (białka i żółtka osobno)
- po 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu i sody
- opcjonalnie owoce np borówki, truskawki…
PRZYGOTOWANIE
- W osobnej misce wymieszać suche składniki. Białka ubić na sztywną pianę.
- W drugiej misce umieścić żółtka, mascarpone, jogurt i dokładnie wymieszać. Następnie dodać mąki i ponownie wymieszać. Na koniec dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać, najlepiej łyżką lub szpatułką. Jeśli robicie placuszki z owocami dodajcie je przed pianą.
- Smażyć na suchej patelni, na małym ogniu/gazie, u mnie poziom 3 z 9.
Smacznego 🙂