DRUKUJ DRUKUJ

Bezglutenowe placuszki z mascarpone

Sylwia

Bezglutenowe placuszki z mascarpone– kolejne pancakes, ale tym razem z dodatkiem serka i jogurtu naturalnego. Placuszki są puszyste, kremowe i jak dla mnie dosyć mocno słodkie. Ciasto jest bardziej gęste niż w poprzednich przepisać, co zdecydowanie ułatwia smażenie.

Bezglutenowe placuszki z mascarpone możecie zrobić bez dodatku lub np z owocami, czekoladą, orzechami. Idealnie na śniadanie, przekąskę czy nawet deser.

Na blogu znajdziecie również inne przepisy na placuszki, np placuszki z borówkami czy  placuszki z truskawkami.

 

Przepis na 2 porcje

  • 100 g serka mascarpone
  • 100 g jogurtu naturalnego u mnie 3,5%
  • 120 g mąki bezglutenowej np
    • 50 g mąki ryżowej
    • 20 g mąki kukurydzianej
    • 30 g skrobi kukurydzianej
    • 20 g skrobi ziemniaczanej
  • 30 g cukru lub innego słodzika
  • 2 duże jajka (białka i żółtka osobno)
  • po 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu i sody
  • opcjonalnie owoce np borówki, truskawki…

PRZYGOTOWANIE

  1. W osobnej misce wymieszać suche składniki. Białka ubić na sztywną pianę.
  2. W drugiej misce umieścić żółtka, mascarpone, jogurt i dokładnie wymieszać. Następnie dodać mąki i ponownie wymieszać. Na koniec dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać, najlepiej łyżką lub szpatułką. Jeśli robicie placuszki z owocami dodajcie je przed pianą.
  3. Smażyć na suchej patelni, na małym ogniu/gazie, u mnie poziom 3 z 9.

Smacznego 🙂

 

Bezglutenowe placuszki z mascarpone

Zobacz również

Skomentuj