5,8K
Bezglutenowy chleb biały
Ze wszystkich chlebów ten ma najbardziej neutralny smak. Według mnie smakuje jak chleb tostowy. Bezglutenowy chleb biały nie zawiera mąki gryczanej ani żadnej innej, której smak dojmuje w pieczywie. Jest wilgotny, aczkolwiek polecam przechowywać go do 3 dni.
Bezglutenowy chleb biały
Składniki na formę 20×10 cm
- 200g mąki ryżowej
- 60g skrobi ziemniaczanej
- 40g skrobi kukurydzianej
- 30g płatków lub mąki owsianej bez glutenu
- 340 ml wody w temperaturze pokojowej
- 15g oleju rzepakowego (opcjonalnie)
- 8g łusek babki jajowatej
- 6g soli
- 5g suchych drożdży
PRZYGOTOWANIE
- Formę na chleb wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i obsypać mąką (np ryżową).
- W misce umieścić wszystkie suche składniki, wymieszać. Włączyć mikser ma minimalne obroty i powoli wlewać wodę. Na koniec dodać olej i mieszać około 5 minut. Po tym czasie ciasto powinno mieć konsystencję budyniu. Następnie przełożyć do formy, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Do przykrycia polecam folię spożywczą. Po pierwsze ciasto się do niej nie przykleja jak do szmatki a po drugie widać przez nią jak chleb rośnie.
- Piekarnik nagrzać do 250 stopni.
- Wyrośnięty chleb lekko zmoczyć wodą i opcjonalnie obsypać np słonecznikiem, sezamem lub innymi ziarnami. Nie wygniatamy po raz kolejny ciasta. Włożyć do piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę na 180 stopni, grzanie góra dół. Piec około 55-60 minut.
- Po upieczeniu wyciągnąć z foremki, zawinąć w ściereczkę i studzić na kratce.
Smacznego 🙂
8 komentarzy
Witaj, chlebek wychodzi zbity i mocno się zsycha, nie wychodzi mi tak puszysty jak u Ciebie na zdjęciu 🙁 w przepisie nie brakuje cukru, żeby drożdże lepiej pracowały i odrobiny octu?
Zastanawiam się co robię źle..
Witaj,
Cukier można dodać, aczkolwiek ja nigdy do tego chleba go nie dodałam. Ocet pomaga jeśli w przepisie jest proszek do pieczenia lub soda, z drożdżami ocet nie wchodzi w reakcję.
Masz może Instagram? Jeśli tak, to u mnie na profilu – kuchnia.bez.glutenu w relacji wyróżnionej jest film, gdzie krok po kroku pokazuje jak robię właśnie ten chleb. Mi również na tym filmie chleb nie wyszedł tak puszysty jak ten na zdjęciu. Był wyrośniety i na pewno nie suchy ale nie miał takich bąbelków jak ten ze zdjęcia. Wydaje mi się, że mogłam go dłużej potrzymać przy wyrastaniu – czasami wystarczy godzina a czasami są to nawet dwie godziny.
Po drugie mąki – chleb ze zdjęcia piekłam w Niemczech, gdzie wtedy mieszkałam i pracowałam na zupełnie innych mąkach niż obecnie w Polsce. Wystarczy, że mąki są grubiej zmielone, przez co będą cięższe i chleb już nie wyrośnie tak mocno. Będą mocniej chłonęły płyny (zwłaszcza owsiana) ciasto będzie gęstsze i też słabiej wyrośnie. Miałam kiedyś tak z mąką owsianą od Pięć Przemian. Piekłam na niej (już w PL) od roku chleb, po czym coś się w niej zmieniło i jak zawsze wody dodawałam 400 g to wtedy musiałam dać ponad 500g. Różnica ogromna.
Można spróbować dodać więcej wody, ale tak 10-30 gramów maksymalnie. Konsystencja ciasta na początku mieszania ma być rzadka, po 3 minutach ma przypominać gęstszy jogurt/budyń.
Chlebek schnie szybko prawodpdobnie przez to, że jest bardziej zbity. Ale żeby był bardziej wilgotny można do piekarnika na spół włożyć naczynie z wodą. Ja wkładam do zimnego, przed nagrzewaniem na sam spód, dzięki czemu jak wkładam chleb to w piekarniku jest wilgotno.
Mam nadzieję, że następnym razem chlebek wyjdzie lepszy 🙂 Trzymam kciuki 🙂
Pozdrawiam
Sylwa, bardzo Ci dziękuję za wyczerpującą odpowiedź! 🙂 patrzyłam filmik na IG i rzeczywiście za mało wody dawałam, myślę, że to mogło być główną przyczyną. Z pewnością mąki też swoje robiły – zwykle używam z firmy bezgluten, ale jak korzystałam z Twojego przepisu to kupiłam inną, bo tej sprawdzonej nie było i chleb wyszedł mi inny. Sama też zauważyłam, że grubość mielenia w pieczywie bezglutenowym ma ogromne znaczenie. Nie próbowałam jeszcze piec z brytfanką z wodą, ale myślę, że przetestuję jak będę robić kolejny wypiek 😉
Pozdrawiam ciepło
Witam A czy drożdże mogę zastąpić zakwasem ?
Witam.
Wydaje mi się, że tak, aczkolwiek chleba na zakwasie z przewagą mąki ryżowej i skrobi nigdy nie piekłam.
Ja osobiście, gdybym się zdecydowała (hmm..w sumie to dobry pomysł na kolejny przepis :)) zmniejszyłabym ciut ilość skrobi na rzecz mąki owsianej, gdyż zakwas z owsem ładnie pracuje.
Mam nadzieję, że chlebek się uda 🙂
Pozdrawiam
czy w przepisie nie jest za dużo wody?
Całkowicie płynna masa wychodzi 🙂
Witam 🙂 super przepis…tego szukałam. Mam pytanko…odnośnie drozdzy…czy mogę zastąpić suche na świeże?
Dziękuję
Witaj 🙂 tak, można dać świeże drożdże. Proponuje 12-15g. Pamiętaj tylko, że przy świeżych należy wcześniej zrobić zaczyn. Pozdrawiam 🙂