2,5K
Płatki ryżowe z kokosem i mango
Idealne na szybkie i sycące śniadanie, aczkolwiek ja, czasami i na kolację je robię. Bez glutenu i laktozy – jeśli użyjecie mleka roślinnego.
Inne propozycje na bezglutenowe śniadanie, które znajdziecie na blogu
Płatki ryżowe z kokosem i mango – składniki i przygotowanie
Składniki na 3 porcje
- 150g płatków ryżowych
- 750ml mleka
- 30g pasty kokosowej
- 3 łyżeczki wiórków kokosowych
- 1 dojrzałe mango
- dodatkowe owoce, najlepiej lekko kwaśne np maliny, borówki, kiwi
PRZYGOTOWANIE
- W garnku umieścić płatki i mleko. Często mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu przez 1-2 minuty. Ściągnąć z ognia, przykryć i odstawić na 10 minut.
- W tym czasie obrać mango i zblendować na mus (można też pokroić w kostkę).
- Po 10 minutach dodać pastę kokosową i ewentualnie mleko, jeśli płatki będą za gęste.
- Przełożyć do miseczek, dodać mango, wiórki kokosowe i dodatkowe owoce.